Около Пирот – 8 атракции за един уикенд

DSC_Момчилова крепост Калето, Пирот0121

Минавали сме покрай Пирот много пъти на път към Белград или Ниш. Забелязвахме стените на крепостта и си мислехме, че може би ще е интересно да се отбием и да поразгледаме. Все пак ей  го къде е на час и половина от София. И така реченото – сторено. Посветихме един цял есенен уикенд на Пирот и региона. И тъй като вече има и магистрала до там, достъпът е още по-бърз и лесен.

Ето какво видяхме и какви са впечатленията ни:

Пазарът

Пазар, Пирот

Пазарът е нещо, заради което определено ще се върнем в Пирот. Такова разнообразие, цени и качество на предлаганите стоки имаше в България преди много време. Тъй като нямат агенция по храните, всеки е свободен да извади собствената си продукция. Всичко е домашно, вкусно и истинско. През уикенда местните се възползват от наплива на български туристи и вадят продукцията си за продан. Пазарът се разпростира и по околните улици и поляни. Търговците подреждат продукцията си директно на земята. Яйца, млечни продукти, зеленчуци, плодове, сладка, айвари, печива, ракии и ликьори, домашни юфки и листи. Шашнах се! Наистина! Каквито сме си табиетлии можехме да похарчим целия бюджет, който бяхме заделили за уикенда, без никакъв проблем. Нещата, които купихме и опитахме бяха наистина много вкусни.

Паркът край река Нишава

Парк, река Нишава

Много близо до пазарът се намира паркът край река Нишава. Само преминавате моста и сте там. Интересна спирка е за децата, защото край реката са изградени люлки и катерушки. Ние също имахме нужда от подобна спирка-почивка от тълпите и олелията из пазара.

Темски манастир

Темски манастир

На 17 километра от Пирот, в посока Княжевац, се намира Темският манастир “Свети Георги”. Манастирът е един типичен български манастир, красив и добре поддържан. Край манастира тече река Темска, която е оформила много красив каньон. Близо до манастира има два много леснодостъпни водопада – единият е малко преди манастира над една макетна къщичка, а другият е малко след манастира.

 

Момчилова крепост “Калето”

DSC_Момчилова крепост Калето, Пирот0121

Според легендата крепостта е построена през XIV век от Момчил войвода, откъдето идва и името й – Момчилова крепост или Момчилово кале. Крепостта е в реставрация, която не е ясно нито кога е започнала, нито кога ще завърши. По принцип е затворена за посетители, но ние видяхме, че има хора и също влязохме. Вътре усърдно се работеше и стените бяха опасани със скелета. Пред крепостта има много приятен, но малко мръсен парк.

Завойско езеро

Завойско езеро

Завойското езеро е естествен водоем, който в последствие е превърнат в язовир. За езерото се тръгва от Пирот. Не можете да стигнете с кола от Темския манастир до езерото. Очаквахме там да има красиви гледки, водни колела, рибари, но всъщност останахме разочаровани от това което видяхме. Може би ако се обходи по други маршрути и по друго време би било по-интересно.

Суковски манастир

Суковски манастир

Посетихме Суковския манастир и Погановското ждрело на река Ерма на връщане към София. За да стигнете до там трябва да тръгнете по стария път, защото от магистралата няма излаз към Суково и Поганово. Суковският манастир “Успение Богородично” също е един от българските манастири, останал на територията на Сърбия след Ньойския договор. Разрушаван е и е изграждан няколко пъти. Изографисан е през 1606 г. и това е написано над входа на църквата. В момента църквата се реставрира и може да се влезе само до предверието. Според новата игуменка не се знае до кога ще продължи реставрацията.

Погановски манастир

Погановски манастир

Това е едно място място, което определено си заслужава да бъде посетено. Погановският манастир „Св. Йоан Богослов“ е много стар, построен е през XIV в. и поради труднодостъпния район не е разрушаван от завоеватели. Църквата е много красива отвътре. Стените са покрити отдолу догоре със стенописи. Самото местоположение на манастира – на една поляна край реката, а в далечината ждрелото, го прави неописуемо красив. Именно тази красота е накарала самият Алеко Константинов да възкликне „Какво? Швейцария ли?“

Погановското ждрело на река Ерма

Влашко ждрело

Река Ерма извира в Сърбия, преминава през България и отново се всръща в Сърбия, за да се влее в река Нишава. По пътя си образува великолепни ждрела. С колата минаваме по много живописен път – тесен, отдолу реката, а над нас са надвиснали скали. Самата скала е издълбана като полутунел, за да бъде изграден пътя. Напомня ми на Триградското ждрело. Минаваме през няколко тунела и покрай други тунели, издълбани за релсите на планираната някога теснолинейка.

Къде да хапнете?

кафана Ладна Вода

Храната в Сърбия е много добра. Плескавиците си имат вкус на месо, изобщо продуктите които използват са качествени. Когато се чудехме къде да хапнем, знаехме че където и да седнем ще е вкусно. Единственото което искахме беше да е на открито, защото навсякъде се пуши. И така близо до пазарът, търсейки музеят на Понишавието, открихме градината на кафана “Ландна вода”. Е, “музей не ради”, но пък обяда беше вкусен. Обслужването е добро, всичко се приготвя бързо и може да платите с карта.

Вечеряхме в комплекс “Нишавска долина”. Беше една идея по-скъпо от “Ладна вода”, но имаше батут за децата и много място за тичане. Храната беше вкусна, обслужването страхотно, екстериорът прекрасен. На първият етаж имаше кръщене, а на вторият сватба, но посрещаха клиенти в градината. Останахме доволни.

Къде да спите?

Етно комплекс Нишавска долина
Комплекс “Нишавска долина”

Ние спахме в къща за гости “Лола и Никола”. Цената за нашата семейна стая беше около 50 лева, като в това беше включена и малка закуска. Бих казала, че за едно спане става. Домакинята се казва Зарица и е много усмихната и гостоприемна, а домакинът е Слободан. Внуците им се казват Лола и Никола и на тях е кръстен хотелът. Лола и Никола живеят с родителите си в Лондон, затова и навсякъде из хотела ще забележите много елементи, говорещи за британската столица.

Едва ли ще отидем пак с преспиване в Пирот, но ако все пак се случи, бих избрала комплекс “Нишавска долина”. Хареса ми като екстериор, ресторантът и обслужването са много добри.

 

На границата

Ако пътувате през уикенда, на границата ще почакате поне час. Преминава се с лична карта, а може и с червен паспорт. Ако пътувате с кола, представете шофьорска книжка и малък талон на колата. По принцип би трябвало да имате зелена карта за колата, но на нас не ни я изискаха. Чувала съм , че вече не ги проверяват, въпреки че официално би трябвало.

 

Впечатления

Пирот е един град, който много ми напомня на соца с неговите предимства и недостатъци. Хората там не могат да пътуват свободно в чужбина, радват се на москвичи и жигули, но пък храната им е по стандарт “Стара Планина”. Малко е мръсно, защото често си изхвърлят боклуците по земята, навсякъде се пуши, за един уикенд преживяването е различно и определено е интересно. Обичаме Сърбия и винаги ходим там с удоволствие.

5/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Около Пирот – 8 атракции за един уикенд

 1. Скъпи приятели от Пирот, вчера 19август лсе разходихме и разгледахме вашият град, връщайки се от Бабин зуб. Накрая седнахме в малка градинка след Голям мост, до зона за паркиране и ероятно там съм забравил моя фотоапарат Canon. SX40HS.
  Ако някой добър човек го е намерил, моля да ме свъжете. Може да ми даде само картата или апарата срещу възнаграждение.
  Stoian Tsonev
  Gabrovo 5300
  Bul. Aprilov 26 в
  Тел. 0878 903 115
  Благодаря!

 2. Само излизайки вън от България , човек може да оцени колко хубава е тя .
  Много хора тук мрънкат за щяло и нещяло , но вече почти навсякъде където отида тук е чисто и има тоалетна , а това си е рядкост дори в старата Европа. Навсякъде пак тук ме посрещат с усмивка и обслужването е на ниво , както и храните . Нещо което не беше така нито в Италия, нито в Турция , а така като виждам ( и сам утре ще се убедя ) и в Сърбия .
  Стандарт стара планина …..! Ако ще трябва да върна москвичите , мръсотията и цигарите , благодаря не .
  Страната ни е много красива , а лека полека и държавата се оправя . Хората също започват да стават по-добри и да се стремят към европейското , в добрият му смисъл , без да губим нашето си българско

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *