9 дни до Хърватска и обратно

Дубровник

Преди около 4 години с приятели си направихме 9 дневна екскурзия до Хърватска.  Маршрутът беше София – Белград – Загреб – Плитвишки езера – Дубровник – Котор – Будва – София.  Това са около 2200 км и при тогавашните цени на горивото би трябвало да ни е струвало общо около 250 лева. Ето и на кои места ви съветвам да спрете и да преспите.

1.Белград

Направихме безплатна обиколка из града, крепостта и пешеходната улица Кнез Михайлова. Като минавахме през бохемския квартал – Скадарлия и Дорокол, имаше шумна сръбска сватба с цигански оркестър буквално във всяка кръчма. Сигурно защото беше събота. Там за първи път опитах плескавица с каймак и казвам ви, хора, ако не опитате тази мазнотия, значи не сте опитали от Сърбия. Комбинирайте с Йеленско и ще останете доволни.

 

2.Загреб

Тогава Хърватска все още не беше членка на ЕС, но Загреб не отстъпваше по нищо дори и на западноевропейските столици. Тук пак може да се направи безплатна обиколка на града и да седнете на по Карловачко. Безплатни забележителности са Ботаническата градина, църквата Свети Марк, пазара Долак, катедралата.

 

3. и 4. Плитвишките езера

Няма да ми стигнат думите да опиша това място. Когато го погледнах от високо за първи път се почувствах като Фродо, който току що е пристигнал в царството на елфите – очите ококорени без да мигам, устата зяпнала, дъха спрял, шашнах се. Не можех да повярвам, че е възможно на света да съществува такова място, такава вода, истински рай на земята, възможност човек да се докосне до дивата природа. Нужен е един цял ден за да се обходи половината от пътеката. Цената на билета за парка е 110 – 180 куни ( 29 – 47 лв), според това дали отивате пролетта или лятото. Не е малко, но цената включва и обиколки с корабчета, влакче за връщане до паркинга освен това отнемя цял ден. Тук имахме 2 нощувки, защото обиколката е от рано сутринта до привечер.

 

5. и 6.Дубровник

Тук задължително трябва да направите 3 неща:

  • Да обиколите крепостните стени –  струва 40лв
  • Да вземете лифт до хълма Сърдж и да огледате Дубровник и Адриатическото крайбрежие отгоре – двупосочен билет струва 120 куни(27 лв)
  • да опитате средиземноморската им кухня – не знам как приготвят морските дарове, но за мен са по-добри от тези, които съм опитвала в Гърция и Италия.

Имахме 3 нощувки, но честно казано ако трябва пак да се организираме, бихме ги намалили на 2, а 3-тата да е в Котор. Един цял ден и половина са достатъчни да разгледате Дубровник без да ви идва нито в повече, нито недостатъчно. Освен това е малко скъпо, все пак е страшно туристическо място.

 

7. Котор и залива

Това е също е една УАУ гледка, която не трябва да пропускате – планина, море, залив, зеленина … просто прелест. Бих живяла там. Винаги ще съжалявам, че не останахе да преспим тук и да обходим крепостната стена над града. Самия стар град също е великолепен. Не е толкова туристически като Дубровник, по автентичен е някак си, виждат се треви и мъхове в зидовете, останали са истинските белези от времето.

 

8. Будва

Също много интересен стар град. По-малък е от Котор и Дубровник. Интересно беше пълно с българи, които бяха дошли тук на море. Има страхотно яхтено пристанище с огромни луксозни яхти, с които човек спира и се замечтава за околосветско пътешествие на луксозна яхта.

 

Пътя обратно към София минава покрай остров Свети Стефан, на който също адски много съжалявам, че не отидохме.

След това продължава през каньона на река Морача, който е най-дълбокият в Европа. Реката е тюркоазена и кристална.

Цялата екскурзия за 4-ма ни струваше около 2000 лева или по 500 лева на човек, като това включва абсолютно всичко, което сме похарчили през тези 9 дни. За сравнение туристическите агенции предлагат на тази цена само нощувки и транспорт за 5 дни. Е видяхте ли, не е нужно много – една кола и 3-ма добри приятели.

4.6/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *