Погановското ждрело на река Ерма … ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!

Погановски манастир

Ждрелото на река Ерма е много дълъг и изключително красив пролом. Реката започва да дефилира от град Трън и докато стигне до село Власи образува една след друга красоти и внушителни гледки. Влашкото ждрело на места прилича на Искърското дефиле, а на други – на Триградското ждрело. В него са разположени два манастира – Суковския и Погановския, които някога са били български, а днес се намират на територията на Сърбия.

Как да стигнете?

Влашко ждрело

След като преминете границата при Калотина, трябва да тръгнете към Димитровград и да хванете стария път към Пирот и Ниш. От новоизградената магистрала няма изход към Погановското ждрело. Единствената отбивка към манастирите и ждрелото е от стария път. 20-тина километра след преминаването на границата се оглеждайте за табела за село Суково наляво. От там нататък вече има достатъчно ясни обозначения за пътя до двата манастира и се стига съвсем лесно и бързо.

 

Суковски манастир

Суковски манастир

Суковският манастир “Успение Богородично” е един типично български манастир. През годините той е бил разрушаван и изграждан многократно. Сегашният манастир е бил построен през 1859 г. и е изографисан през 1871 г. и това е записано над вратата на църквата.

Суковски манастир
Надписът над вратата, описва годините на построяване и на изографисване на манастира.

В момента Суковският манастир се реставрира и може да се влезе само до предверието. Вляво от църквата има църковен магазин, от който можете да си купите както икони, така и ракия, вино и ликьори, произведени от монасите. До самия манастир можете да стигнете и с колата, след като преминете по тесния мост над реката, а можете и да оставите колата на самият път преди моста и да повървите 5 минути до там.

Погановски манастир

Погановски манастир

След като се продължи все направо покрай Суковския манастир, не след дълго срещу нас се вижда ясно изразеното ждрело на река Ерма, но не Трънското, а Влашкото. На паркинга има няколко сергии за сръбски ракии, сладка и подправки. Край реката до паркинга са изградени маси с пейки, подходящи за пикник.

До манастира се стига по един пешеходен мост. След като преминете на отсрещния бряг, отдясно е манастира, а наляво величествено се издигат скалите, които река Ерма е разцепила на две.

Погановски манастир
Пред манастира

Погановският манастир “Св. Йоан Богослов” е много стар, построен е през XIV в. и поради труднодостъпния район не е разрушаван от завоеватели. Църквата е много красива отвътре. Стените са покрити отдолу догоре със стенописи.

Погановски манастир
Част от стенописите в църквата

Самото местоположение на манастира – на една поляна край реката, а в далечината ждрелото, го прави неописуемо красив. Именно тази красота е накарала самият Алеко Константинов да възкликне “Какво? Швейцария ли?”

Погановски манастир

Преди да тръгнем обратно по моста, отсреща виждаме един хълм и пътека с червена маркировка. Тази пътека води до зоната за катерене. Ние се качихме до не много далече, защото бяхме с деца, но ако продължите най-вероятно ще стигнете до отвесна скала, която за любителите на скалното катерене би била интересно предизвикателство.

Влашко ждрело
Пътеката нагоре към мястото за скално катерене
Погановски манастир
От хълма отсреща гледката си заслужава

Влашко ждрело на река Ерма

Влашко ждрело

Влашкото ждрело разделя планината на две – Гребен и Влашка. Пътя, по който се движим с колата е в Гребен планина. Ждрелото свършва при село Власи, близо до Суковския манастир.

С колата минаваме по изключително живописен път – тесен, отдолу реката, а над нас са надвиснали скали. Самата скала е издълбана като полутунел, за да бъде изграден пътя. Напомня ми на Триградското ждрело. Минаваме през няколко тунела и покрай други тунели, издълбани за релсите на планираната някога теснолинейка.

Знаете ли, че?

Влашко ждрело

  • Писателят Алеко Константинов наблюдавайки ждрелото на река Ерма в частта при Погановския манастир  възкликва: “Какво? Швейцария ли?”
  • Река Ерма пресича  два пъти границата между Сърбия и България
  • Ждрелото на река Ерма започва при град Трън и свършва при село Власи.
  • По план тук трябвало да минава Трънската теснолинейка. След Ньойския договор (краят на Първата световна война) тези земи са отнети от България и дадени на Кралство Сърбия. Тогава изграждането на инфраструктурата за Трънската теснолинейка е прекратено, а съществуващите съоръжения са демонтирани.
  • По време на Втората световна война, тунелите прокаран за теснолинейката са използвани, за да се изгради сегашният асфалтов път, който свързвал Трън и Цариброд. Тогава този път е използван стратегически за целите на войната.

 

Вместо заключение

“… Погледнете сега на югозапад. Виждате ли онези просечени сиви гигантски скали, блеснали на слънцето! Те тъй успоредно се спущат в бездната, гдето протича реката Ерма. Под тези колосални отвесни скали, край реката, е Погановският манастир, потънал отвред в зеленината на дъбовия лес, който покрива стотини разнообразни по форма и величина хълмове. Сега вече никоя сила не може ви сдържи, никое разстояние не може ви уплаши, вие рабравяте всички условия и задължения на градския си живот и се устремявате към този рай, който постепенно ви се открива и открива нови и нови прелести и разнообразни картини.

Вие настигате селото Планиница, кацнало на върховете на два конически хълма, но то не отвлича вашето внимание. Скалите, по-скоро до тези чудни гигантски скали! Минувате село Бански дол и нито го поглждате даже. Скалите, скоро! Боже, каква е тази пропаст! Каква е там онази бездна, от която се издигат облаци към небето? Спускайте се надолу, спускайте се по стръмнината, потънете в гъстата мъгла, на дъното на бездната е селото Погановци. Не се спирайте, напред! Още малко, още един хълм… Погледнете сега!… В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!… Господааа! Гледайте бе, гледайте хубости, гледайте чудеса… Защо е тъй беден человеческият език, защо е тъй слабо моето перо! Е, как да опиша сега ония колосални порти, образувани от разноцветни скали, в които е прикован моят поглед? Как да опиша фантастичните фигури, които гледам през тия порти? Как да дам понятие за тая райска долина, окръжен с всевъзможни лесисти хълмове? Мога ли да схвана неизчислимите оттенъци в игрите на светлината и цветовете? Всички сили и способности немеят пред туй подавляюще величие и всичко се съсредоточва в зрението, в нямото благоговейно съзерцание…” (Из пътеписа “Какво? Швейцария ли?” от Алеко Константинов)

5/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Погановското ждрело на река Ерма … ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *