Една есенна събота до Темския манастир

Темски манастир

Есента е един от най-подходящите сезони да се отскочи до съседна Сърбия и да се обиколят близките манастири, които някога са били български и по тях все още се четат български надписи. Един такъв манастир е Темският, край село Темска. Високо в Стара планина, близо до Пирот. Пътят до там преминава през живописният каньон на река Темска, който през есента се прошарва във всички топли нюанси на жълтото.

Как се стига до Темския манастир?

Темски манастир

Темският манастир се намира само на 17 километра от Пирот. За да стигнете до него с кола от Пирот, трябва да тръгнете към Ниш и Белград. След около 8 километра се откланяте надясно към Княжевац, а малко след разклона се завива наляво към Стара планина. Пътят през планината е тесен, с много завои, но много живописен. Движи се измежду склоновете на Стара планина, успоредно до река Темска. От двете страни на пътя природата е оформила скалите в невероятно красиви форми.

Темски манастир

Темски манастир

Темския манастир “Свети Георги” е женски православен манастир. Църквата е построена преди цели 600 години от братята Деяновичи, които са били племенници на тогавашния сръбски цар Стефан Душан. Основите принадлежат на още по стара църква от XI век. Тогава манастирът бил мъжки и имал две жилищни помещения, но в началото на миналия век тук дошли руски монахини и оттогава манастирът е женски. Монахините изградили трето жилищно помещение. Сегашната игуменка е построила четвърто през 2000-та година.

Темски манастир
Най-старата част на манастира, в която сега е кухнята.

Интересни факти

Темски манастир

  • Темският манастир е под защитата на ЮНЕСКО
  • в двора на манастира е погребан капитан Милутин Каранович, загинал при освобождението на Пирот през 1877 г.
  • през 1836 г. в манастира е основано първото училище в околността, което е обучавало младежта до 1892 г., когато е основано първото училище в село Темска.
  • тук се правят мехлеми за лечение на псориазис, косопад и разширени вени

 

Още малко история на България

Темски манастир

В Темския манастир са запазени много средновековни надписи, един от които описва потушаването на Чипровското въстание. След освобождението на България, тези земи са били български допреди има-няма 100 години. Подписването на Ньойския договор между България и страните от Атланта поставил края не само на участието на България в Първата световна война, но и към територията на Кралство Сърбия да бъдат присъединени тези територии.

Из манастира

Темски манастир
От кухнята …

В момента в манастира живеят една игуменка и една монахиня. Личи си женската грижа за градината и цветята в двора на манастира. Всеки турист се спира за снимка и възхищение пред добре поддържаната цветна градина.

Темски манастир
Цветната градина на игуменката и монахинята.
Темски манастир
Из двора …

Каньонът на река  Темска

Темски манастир

Ако продължите още малко напред след манастира и погледнете вдясно, там на 50-тина метра навътре в гората ще видите да се спуска малък 4-5 метров водопад. Още малко напред пък ще можете да се насладите още на прелестите на Стара планина. На връщане от манастира, спрете до малката макетна къщичка край пътя. Точно над нея има скрит още един водопад, също не много висок – около 5-6 метра. През есента тези водопади не са пълноводни, но ако се посетят през пролетта, сигурно ще са доста по-интересни.

Темски манастир
Къщичка с маса и пейки край Темския манастир
Темски манастир
Водопада над къщичката

Снимки от Темския манастир

5/5 - (6 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Една есенна събота до Темския манастир

  1. благодаря за прекрасната информация и ориентация заинтригува ме да ги посетя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *