5 извинения, които хората използват, за да не пътуват с деца

Преди да се сдобием с децата, не се замисляхме твърде какво ще е след като ги имаме и как ще пътуваме с тях. От хората с деца съм чувала “заплахи” от рода на “първите 3 години забрави да пътуваш с тях”. Но според мен родителите се водят по остарелите стериотипи и противоречивата информация от форумите, затова се страхуват да опитат. Чуват историята, как едни други спукали гума по пътя и веднага решават, че и на тях ще им се случи – моля ви, стига извинения.

През последните години съм чувала какви ли не извинения, защо не е добра идея да се пътува с деца, ето някои от тях:

Ще изчакаме , докато детето порасне, за да запомни пътуването

Да бе, сякаш възрастните помнят всеки детайл. Аз лично не помня всичко от пътуването, но помня цялостното преживяване и емоциите. Големият ми син е на 4 и все още разказва как сме спали на палатка в гората преди година или как се е возил на кораб и е хранил чайките (на ферибота за Тасос). Убедена съм, че пътуванията, на които ги водим влияят на мисленето им. Ясно е, че като станат тийнейджъри няма да помнят тези екскурзии, но със сигурност те ги учат на много за света и за тях самите. Отказвам да ги огранича от тези ценни уроци в следващите 10 години, защото нямало да запомнят как изглежда Айфеловата кула.

Децата се държат ужасно в самолет

Някои деца действително се държат лошо, но много от възрастните също го правят. Не може да се слагат етикети на всички деца, защото някои не издържат да бъдат вързани за седалката по време на целия полет. Според мен децата се държат добре, ако се занимават с нещо интересно. Затова ние носим таблет, играчки, карти, игри…

Трябва да ходиш по места, пригодени за деца

Да пътуваш с деца съвсем не значи да си осъден да ходиш по увеселителни паркове. Разбира се за да се забавлявате заедно трябва в плана да бъдат включени подобни места, пък и кой би имал пртоив да отиде в Дисни Ленд или на аквапарк. Аз лично обичам да посещавам зоопаркове и аквариуми, а това са места които биха се харесали на всяко дете. Децата по природа са си любопитни да посещават различни места и да правят нови неща, а във всички градове се предлагат дейности, подходящи за деца.

Трябва да носим толкова много багаж

Да, вярно е, трябва да вземете бебешката количка, столчета за кола, трябва да платите и такса за допълнителен багаж. Но това е само временно неудобство. В момента в който се чекирате на летището, забравяте за багажа. След като пристигнете, можете да наемете кола, натоварвате всичко в нея и това е, не разнасяте тези неща на гърба си или по таксита и автобуси. Освен това ще забележите, че хората пътуват с бебета си и малките си деца и по местата за настаняване винаги се предлагат нещата, които са ви необходими за децата и не е нужно да носите цялата си покъщнина.

Много е скъпо

IMG_9184

Със сигурност струва повече да се пътува с деца, отколкото без деца, но според мен винаги има начин да се ограничат разходите, за да се достигне достъпна цена за пътуването. За малки деца обикновено е безплатно както настаняването, така и входа за забележителностите. За храненто също не им е нужно много, моите например често са като пилета, които кълват от моята чиния и не се налага да им поръчвам допълнително в ресторанта.

Погрешно е да се смята, че пътуването с деца е същото като пътуването без деца. Не може да отидете в нощен клуб с дете или да тръгнете да минавате Кончето с бебе на гръб. Големият ми син беше на 2 месеца, когато го заведохме на Пампорово, на откриване на ски сезона. Нямаше 1 година, когато му извадихме паспорт и го взимахме с нас и в чужбина. Вярно е че живота се променя, но това изобщо, ама съвсем не означава, че трябва да спрете да пътувате.

Семейните пътувания не са страшни. Не е нужно да спрете с пътешествията защото имате деца. Освен това децата са деца веднъж и преди да се усетите ще станат тинейджъри, които ще искат да прекарват времето с приятелите си отколкото с родителите си. Затова няма по-подходящо време от сега, за да обикаляте по света заедно като семейство.

5/5 - (10 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *