Истанбул, където Азия среща Европа

Истанбул

Наполеон е казал, “Ако светът беше една държава, Истанбул щеше да е нейната столица.” Това е единственият град в света, който се намира на два континента. Истанбул е бил столица на четири могъщи империи и е станал свидетел както на възхода, така и на падението им. Дори сега срещам хора, които мислят, че това е столицата на Турция, а не е. Но градът е изключително важен бизнес център и най-популярната туристическа дестинация в Турция.

Защо обичам Истанбул?

istanbul-çayВ Истанбул ще видите стари сгради да стоят до модерни небостъргачи, либерални и консервативни мюсюлмани да съжителстват мирно заедно с хора с всякакви религии и убеждения. Те всички имате едно общо нещо и това е типичното турско гостоприемство. Не съм виждала на друго място такова обслужване в ресторант, а когато влезеш в магазин ти предлагат чай, дори и да не си редовен клиент. Тук гостоприемството не е задължение, а просто начин на живот.

istanbul-galata-kulesiВъпреки възрастта на града, много останки от пищното минало на града са останали непокътнати. Кой не е чувал за забележителности като Света София(входа е 30 лири), двореца Топкапъ (входа е 30 лири), Синята джамия, двореца Долмабахче(входа е 30 лири), Капалъ чарши и Пазара на подправките. Там са и по-малко известните, но не по-малко красиви места като джамията Сюлеймание, водохранилището Йеребатан сарнъджъ (входа е 20 лири), кулата Галата(входа е 18.50 лири), както и множество църкви от византийската епоха. Заслужава си да посетите и крепостта Румели по поречието на Босфора (входа е само 3 лири), Миниатурк – омалените забележителности на Турция (входа е 10 лири). Може да спестите доста ако използвате Истанбул Пас. Тази карта (струва между 125 и 175 евро според периода за който важи) дава безплатен достъп и до други много атрактивни преживявания като Аквариума, който е най-големият в Европа, круиз по Босфора, традиционен хамам, шоу на дервиши и много други.

istanbul-türk-yemekleriКухня повлияна от 4 империи, 8 държави, с които Турция граничи, 4 морета и безброй етноси. Кебап, симит, кюнефе, пиде, дондурма, манти, сърми, локум – това са само малка част от любимите ми традиционни турски храни. Препоръчвам да опитате и така наречените “мокри бургери” на площада Таксим. Те са най-добрия приятел на човека след пиянска вечер.

istanbul-clubНощния живот кипи. Заради невероятното си местоположение, най-добрите места за нощно забавление в Истанбул са около Босфора или по покривите на сградите и предлагат магическа гледка и богато меню за всеки вкус.

 

istanbul-sunset-940x626Ако не сте почитатели на нощния живот, а предпочитате да релаксирате с питие в ръка на някоя тераса с великолепна гледка, и за вас има богат избор, защото Истанбул е градът на спиращите дъха гледки. Представете си да сте на лодка по Босфора по време на залез. Друго любимо мое място е кулата Галата – от там се открива 360 градуса гледка към града.

Истанбул, Гранд БазарОпита са пазаренето е както никъде другаде по света. Пазарете се! Чок пазарлък! Пазаренето съвсем не е срамно, по-скоро ще се изложите ако директно купите, без да се опитате да намалите цената. Пазаренето за продавачите в Истанбул е ласкателство и комплимент. За тях е удоволствие, че сте влезли в магазина им и сте проявили интерес към стоките им. Разбира се това минава само в малките магазини, не можете да се пазарите в аптека или в голям марков магазин, където цените са строго фиксирани.

Вече имаме магистрала от София до Истанбул и се стига само за 5 часа и половина с кола, от Бургас и Пловдив за по-малко. Зареждате колата с гориво за стотина лева, запазвате си хотел – скоро бях намирала в booking.com доста добър хотел до площад Таским за 30 лева на вечер за двойна стая. Какво още ви трябва, за да видите този пленителен град – крайната спирка на Ориент Експрес, лукс, мистерия и романтика, проток между Азия и Европа.

5/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *