Ниш и Дяволския град

Дяволския град, Ниш

Винаги съм ходила с голямо удоволствие в Сърбия. Харесват ми плескавиците и “кованото” (греяно) вино, а хората са същите като нас. Близо е до София и човек винаги може да отскочи до там за един уикенд.

На 170 километра от София, на 2 часа и половина с кола се намира Ниш.

Какво да видите в Ниш?

Кулата с черепите

Череп кула

Таксата за кулата е 150 сръбски динара (2,30 лв.) Историята за тази кула разбира се е свързана с битка на сърби и турци, която губят сърбите и черепите на загиналите сръбски войници са зазидани в кулата.

Крепостта

Нишка крепост

Крепостта обгражда един парк, който е много приятен за разходка. Цените както по “кафаните” (механите), така и на хотелите, са същите като в България.

 

Централната пешеходна улица

Ниш

Дяволският град

На 100 километра от Ниш и на 30 от Куршумлия се намира Дяволския град, който беше номиниран заедно с нашите Белоградчишки скали за едно от новите 7 чудеса на природата, и не знам как но спечели. Таксата за вход за този шедьовър на майката природа е 350 динара (5,50 лв.).  Добре измислен маркетинг за пред туристите е историята за обладани от дявола души или разбира се за вкаменени хора, даже цяла сватба или жителите на едно село.

Не знам дали е работа на дявола или на дъжда, но определено са много красиви и си заслужават да бъдат видяни. Приличат малко на нашите Мелнишки пирамиди или на Стобските пирамиди, но върху всяка от тях все едно е поставен камък. Като шапка, която е предпазила скалата от разрушаване.

От София дали до Ниш или до Банско е долу горе еднакво като време и разстояние, защо човек да не се разнообрази с малко истинска сръбска скара и неостаряваща сръбска музика.

4.9/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *