За белите вълни и един исторически Дисниленд или какво са 4 дни в Македония

Охрид

Сигурно е само при мен, но чуя ли Македония, първото за което се сещам е виц. И така …

Двама македонци се срещнали в центъра на Ню Йорк и проговорили на чист македонски:
– Владко, колко е малък светот!
– Не е малък, Танасе, Македония е голема.

Но целта на тази статия не е да доказва че македонските народ, история и писменост не са различни от българските, а как човек може да прекара един дълъг уикенд с малък бюджет и междувременно да се наслади на прелестни природни дадености и исторически забележителности. С такива е пълно именно в Македония по маршрута София – Благоевград – Прилеп – Битоля – Охрид – Скопие – София.

Прилеп

Нужен е не повече от час, за да видите старата часовникова кула в центъра, а след това да разгледате и манастира във Вароша. Манастирът е много интересен, защото е вкопан в скалите и има много красива градина. Входът е свободен, но снимането е строго забранено – една монахиня е назначена да следи да не се снима в двора, а друга – да не се снима в църквата. От София до Прилеп през Благоевград има около 320 километра и се стига за около 4 часа и половина.

 

 

Охрид

Охрид е едно прекрасно място за почивка. Езеро, което блести от слънцето, отсреща планина, а отзад стар град … съвършена идилия. Докато върви по тесните калдаръмени улици, човек се улавя да си пее … “Помниш ли , белите вълни Охридското езеро? Мрежите заплитаха рибари, рибари стари другари”. На пейките по крайбрежната алея човек може да си стои с часове и да гледа лебедите, белите вълни и малките рибарски корабчета.

За да се видят всички църкви, стария град, античния театър и манастира Свети Наум е нужен един цял ден. Манастира е на 30 километра от Охрид. От Битоля до Охрид има около 70 километра, които се изминават за 1ч. 40 мин. Съвсем лесно може да се намери добър хотел или апартамент под наем в самият център за 20 лева на човек дори и в най-заетия сезон. Входа за всички църкви (в самата църква, а не в двора) е 100 денара (3.30 лв), а за крепостта входа е 30 денара (1 лев). Цените в ресторантите са подобни на тези в България, дори е една идея по-евтино.

 

Скопие

Ех, да са живи здрави македонците, че са платили толкова, за да пресъздадат българската история в паметници. Добре че са те да направят един хубав “споменик” на цар Самуил, не като нашия в София със светещите очи. Само че това измисляне на нова история и идентичност върху старата българска и гръцка история е превърнало площад Македония в един исторически Дисниленд, на който се смее цял свят. Само в центъра на Скопие и никъде другаде по света можете да видите наредени един до друг грък, римлянин и българин. “Споменици” все на велики македонци, триумфална арка, лондонски двуетажни автобуси и бикът от Уол Стрийт. Абе липсва само един паметник на патока Доналд и си става чист Дисниленд.

За да разгледате Скопие ви трябват около 3-4 часа – площад Македония, старата чаршия и крепостта. Всички тези атракции са безплатни. В ресторантите на 2 минути от центъра  цените са по-ниски от тези в България, а на площада с гледка към спомениците е около 3 пъти по-скъпо. Нощувка на 5 минути от площада може да се намери спокойно за 20 лева на човек. От Охрид до Скопие има 170 километра, които с кола се изминават за около 2 часа и половина.

 

 

Каньонът Матка

Малко преди Скопие е каньонът Матка, който е много живописен и разходката из него е кратка и безплатна.

 

Полезна информация

От кухнята опитахме два интересни десерта, които не бях опитвала досега – Трилече и Охридка торта, останалото наподобява сръбската и българската кухня. Тиквешката ракия също е добра, някак си по-мека е. Интересно е как докато пътува човек ясно може да различи че преминава през район, в който се отглежда предимно грозде, после район на тютюна, район на ябълките …

Пътищата са тесни и на много места се ремонтират. Около Скопие има и магистрали, като тол таксите за целия маршрут за лека кола са на обща стойност 230 денара (7.30 лв.). Дължината на маршрута е около 920 километра.

Като цяло приключението си струва. Ако направят магистрала до Охрид бихме отишли пак.  Накрая не мога да не завърша с друг виц, възникнал вероятно от истинска случка.

Македонец чул, че вече находчиви бизнесмени продават парцели на Луната. И възкликнал патриотично: Ой, ти Луно, Луно, земьо македонска! И за теб ли ке се тепаме!…

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *