Централен Балкан за аматьори

централен Балкан

Централен Балкан е безспорно най-живописния участък от Стара планина. Той е не само сърцето на Стара планина, но и сърцето на България.

В планината всички са аматьори. Няма такова нещо като професионален планинар. Но все пак има такива, които могат в продължение на месец всеки ден да вървят по 8-10 часа всеки ден и такива, които не могат. Аз съм от вторите. Преди време реших да обходя най-красивата част от прословутия маршрут Е-3, по-известен като Ком-Емине, а именно Централния Балкан от Беклемето до Узана. Досега не бях се подлагала на толкова дълъг преход в планината. Най-много 2-3 часа ходене през уикенда. Но ето как един аматьор може да го обходи за 8 дни.

Ден 1: Беклемето – хижа Дерменка

Най-лесно е да отидете с кола до Троян и да вземете автобус до Беклемето. Единственият автобус от Троян до Беклемето е в 7:10 сутринта. Може да помолите шофьора на автобуса да ви остави до Арката на Свободата, откъдето тръгва маршрута към хижа Дерменка.

Беклемето

Билета за автобуса от автогарата до арката струва 2 лева. Пътят от Беклемето до Дерменка е сравнително полегат и при аматьорско ходене се стига до хижата за около 3 часа. Минава се през заслон Орлово гнездо, който е на 1 час от хижа Дерменка.

заслон Орлово гнездо
Заслон Орлово гнездо

Нощувката в хижа Дерменка в двойна стая със собствен санитарен възел струва 45 лева, а в туристическите спални са по 12 лева на човек. Кръчмата на хижата е известна с купоните, които се правят и затова е част от 100-те национални кръчми на България.

хижа Дерменка
Хижа Дерменка

Ден 2: хижа Дерменка – хижа Добрила

Също сравнително полегата пътека, има леко изкачване в началото, изминава се за около 3 часа. Хижата има стара и нова част. Новата е като хотел. Нощувка в новата част в стая със собствена баня и тоалетна струва 55 лева, а в стая без баня и тоалетна струва 40 лева, като се използват общите бани и тоалетни в старата част. Повече за хижата може да научите на сайта им.

хижа Добрила
Хижа Добрила

Ден 3: хижа Добрила – хижа Васил Левски и Карловското пръскало

Стига се за около 5 часа с почивките. След като човек е вървял вече два дни по 3 часа на ден, някак си загрява и малко по-дълго ходене като това не му се струва толкова трудно. На 10 минутки от хижата е водопада Карловско пръскало. Интересен факт за хижа Васил Левски е, че тя е първата хижа, построена на територията на Стара планина и трета в България (първата е Скакавица в Рила, а втората е Алеко на Витоша). Нощувка в хижа Васил Левски струва 12 лева на човек.

Ден 4: хижа Васил Левски – хижа Рай и Райското пръскало

Изминава се за около 5 часа с почивките. Минава се покрай Джендемските водопади, които са изключително красиви. Когато се стигне до хижа Рай, човек разбира, защо я наричат така. Това място е удивително през юни и юли, когато водопада е пълноводен.

Райското пръскало
Райското пръскало

Скалите, планината, гората, водопада, миризмата на билки и бор … това е място, на което човек иска да се върне отново. Нощувка в хижа Рай струва 12 лева на човек.

Хижа Рай
Хижа Рай

Ден 5: хижа Рай – връх Ботев – хижа Тъжа

Това е най-дългият и най-труден преход от целия маршрут, особено изкачванто до върха. Изкачването е доста стръмно, на места пътеката е обезопасена с въжета.

Тарзанова пътека
Тарзанова пътека

След като се изкачи най-стръмната част, т.нар. Тарзанова пътека, се вижда върха. На човек му се струва, че му остават не повече от 30 минути докато го изкачи, а всъщност има още час и половина. Изкачването от хижа Рай до връх Ботев отнема около 3 часа с почивките. От върха до хижа Тъжа има предимно слизане около 4 часа с почивките.

Връх Ботев
Връх Ботев

На около час от върха е заслон Маринка. Той е изоставен и занемарен, но близо до него има чешма с изворна вода с целогодишна температура 2-5 градуса. Някои я описват като най-хубавата вода в България.

Маршрута се пресича на места с черен път за високопроходими коли. Ако се отклоните по него, ще стигнете до хижа Тъжа с около час и половина по-късно. Така че, следвайте си колците по билото, за да не вървите повече.

Ден 6: хижа Тъжа – водопадите Кадемлийско и Бабско пръскало

Хижа Тъжа
Хижа Тъжа

Нощувка в хижа Тъжа струва 10 лева на човек. Тук можете да останете за 2 вечери. Ще си починете малко след дългия преход и ще си направите кратка разходка до водопадите. От хижа Тъжа до Кадемлийското пръскало се стига за около час и 15 минути.

Кадемлийско пръскало
Кадемлийско пръскало

Водопада е пълноводен целогодишно, за разлика от Райското пръскало, който попресъхва в края на лятото. От Кадемлийското до Бабското пръскало се стига за още час. Пътя е почти равен и много приятен. За да стигнете до Бабското пръскало има два варианта. Първият е да минете през хижа Триглав и да излезете над водопада.

Бабско пръскало
Бабското пръскало, погледнато отгоре

От хижа Триглав в далечината се виждат други много красиви водопади – Пенчовското и Петкановите водопади.

Пенчовско и Петканови пръскала
Пенчовско и Петканови пръскала, гледани от хижа Триглав

Втория начин да стигнете до Бабското пръскало е да подминете разклона за хижа Триглав и да продължите по черния път, докато стигнете до табела към екопътеката за водопада, която ще ви отведе в подножието му.

Ден 7: хижа Тъжа – хижа Мазалат

Изключително живописната пътека се изминава за около 4 часа, като първите 2 са само изкачване. Хижа Мазалат е избрана за хижа на годината за 2015-та година и наистина има защо. Мястото на хижата и гледката спират дъха. Цената на нощувката е 12 лева на човек.

Хижа Мазалат
Хижа Мазалат

Ден 8: хижа Мазалат – хижа Узана

Изминава се за около 4 часа с почивките и е предимно слизане. Нощувка в хижа Узана струва 11 или 12 лева на човек, според това дали сте настанени в стая с 5 или повече легла.

Хижа Узана
Хижа Узана

Нещо, което не трябва да пропускате е гледката от хотел Балканци. Вижда се Габрово, Шипка, Бузлуджа, сякаш можете да видите цяла северна България на длан.

Узана

Само в Събота и Неделя в 10 и в 16 часа има маршрутка от Узана до Габрово. Билета за маршрутката струва 3.30 лева. На всеки кръгъл час от Габрово за Севлиево има автобус, цената на билета е 3 лева. В 14 часа е автобуса от Севлиево до Троян, билета струва 6 лева. Ако случайно го изпуснете, в 16:40 от Велико Търново тръгва автобус за Троян, който спира и в Севлиево. Ако успеете да хванете първия, до 15:10 ще сте в Троян, откъдето ще си приберете колата.

Един подобен преход изисква сериозна подготовка, както физическа, така и организационна. Трябва да се проучи какво ще е времето, колко храна и дрехи ще носите на гърба си всеки ден.

Телефони на хижите в Централен Балкан
Телефони на хижите в Централен Балкан

На всички хижи се предлага храна, винаги има супи, хляб, салати, скара, бира. Всички хижи имат бани, имате възможност за къпане всеки ден, макар и в примитивни условия. Условията в хижите не са като в хотел, хижарите не са камериери и всичко е на самообслужване и в това е чара на това пътешествие.  Хижарите са много спокойни и приветливи, познават добре планината и винаги са готови да упътят и да помогнат. Питайте ги смело.

Прехода е предизвикателство за физическите способности и издръжливостта. След седмица в планината и среща с готини хора човек се променя, разбира че най-хубавите неща са безплатни – планината, свободата, приятелите. Човек се чувства много различно, много особено чувство на задоволство и щастие. След това сблъсъка с цивилизацията е шокиращ. Не случайно е казано, че в планината растат хора, а в равнината – тикви.

4.7/5 - (16 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Централен Балкан за аматьори

  1. БЛАГОДАРЯ ВИ !Възхитена съм от подробната и изчерпателна информация !Много полезна и насочваща ! Хубаво е да има повече млади и вдъхновени хора ,за красотата на България !

    1. Благодаря за милите думи, Блага. Радвам се, че статията ми е била полезна. Пожелавам ви приятна разходка и хубави спомени в Централен Балкан 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *