От Трън на глог или 8 места, които да посетите в Трънско с деца

Ждрелото на река Ерма
Районът около Българо-Сръбската граница край град Трън е изключително живописен и неслучайно често попада на първите позиции в класациите за най-красивите места или забележителностите, които задължително трябва да посетите. В Трънско впечатляващи са не само природните красоти, но и хилядолетната история, която се усеща във всяко село в този красив край.

Църквата “Св. Никола” в село Лялинци

Църква "Св. Никола", с. Лялинци

На 16 километра от Трън се намира село Лялинци. В центъра на селото е църквата “Свети Никола”. Интересен факт е, че първоначално е построена на друго място, а по-късно била преместена в селото. Друго интересно е, че за да бъде запазена по време на османското владичество е била зарината цялата под земята.

В центъра на селото ще видите информационна табела, която информира, че в землището на село Лялинци се намира единственото в България находище на растението Панчичево секирче, което е защитен вид по закона за биологичното разнообразие.

Драговско врело

Драговско врело

В този край наричат ждрелото “врело”. Намира се в Драговската махала на село Филиповци. За да стигнете до там, след село Филиповци се оглеждайте отдясно за изоставена автобусна спирка. От спирката надясно е отклонението за Драговската махала. Там пътят свършва до една поляна край реката, където можете да оставите колата. Тръгва се по десния бряг на реката, а ждрелото е на 15-20 минути от там. След това се минава покрай един казан за ракия и 2-3 зеленчукови градини. Реката е прокопала скалите и е образувала на места интересни форми и няколко малки водопада.

Врабчански водопад

Врабчански водопад

Малко преди Трънското село Врабча има много интересна местност с малък водопад. Около водопада са изградени самоделни маси с пейки и огнища, което го прави много подходящо за пикник и барбекю. Мястото е много лесно достъпно дори за за семейства с малки деца. Малко преди село Врабча се оглеждайте отляво за малка табела, сочеща наляво. До табелата има място, където могат да се паркират 2-3 коли. От там до водопада се слиза за около 10 минути.

Ябланишко ждрело

Ябланишко ждрело

На 5 километра от Трън се намира село Банкя. В края на селото започва екопътеката към изключително живописното Ябланишко ждрело. В селото се оглеждайте за табели, които ще ви насочат към началото на пътеката. Първата част от пътеката е полегата и лежерна. Върви се около един час през гората, а отдясно долу в ниското е реката. След това идва много интересната част, но тя не е подходяща за деца. Мостовете, изградени над реката са стари, изгнили и на много места липсват дъски и парапети. Дори и възрастните би трябвало да минават с повишено внимание и само по един по мостовете. Така ние трябваше да се върнем, защото бяхме с малки деца.

Ждрелото на река Ерма – символът на град Трън

Ждрелото на река Ерма

Няма как да пропусна символът на града – ждрелото на река Ерма. То е част от 100-те Национални туристически обекта. В началото на екопътеката по европейска програма са изградени детски площадки и кътове за барбекю. Интересен факт е, че Ябланишката и Трънската пътеки са свързани. Целият маршрут е доста дълъг.

Скален параклис “Света Петка”

Скален параклис Света Петка

В Трънският квартал Баринци се намира много интересен скален параклис. Той е изграден в малка естествена пещера на едно възвишение. Може да го посетите всеки ден. Ако е заключено, в къщата срещу параклиса попитайте за ключ. Легендата за параклиса е интересна. Според преданията, тук живяла самата Света Петка, която се криела тук, пекла си хляб, оставила отпечатък от ръката си и т.н.

Пенкьовски манастир “Света Петка”

Пенкьовски манастир "Св. Петка"

От Трън тръгнахме в посока Земен. Внимавайте да не пропуснете отбивката към село Пенкьовци. Минахме през село Горочевци, където пренощувахме и стигнахме до село Пенкьовци.  Църквата “Света Петка” в село Пенкьовци е архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение. Изрисувана е отвън и отвътре. По време на османското владичество е била заровена, за да бъде спасена, подобно на църквата в село Лялинци. Според легендите, за да бъде опазена църквата, хората дори спрели да говорят за нея и тя била забравена. След Освобождението била открита случайно от пастир, чийто животни ближели кръста. След разравянето на кръста открили, че под него има заровена цяла църква.

Одранишки манастир “Св. Св. Петър и Павел”

Одранишки манастир Св. Св. ап. Петър и Павел

Село Одраница се намира на около 25 километра от село Пенкьовци.  Манастирът е навътре в гората край селото. Има насочващи табели до там. Манастирът е много лесно достъпен ако сте с високопроходима кола или просто не ви е жал за леката ви кола, защото последните 6-7 километра до там са по лош черен път. Виждала съм леки коли да стигат до самите порти, но ние стигнахме до около 500 метра преди него. Съвременният манастир е изграден през 2001-ва година на мястото на разрушен манастир от XVII-XVIII век.

Има и още

Ако обичате музеи, в района на Трън има 2 – музей на киселото мляко в село Студен извор и музей на керамиката в село Бусинци.

Къде да хапнете?

Ресторант Ерма

От Трън в посока ждрелото на река Ерма се оглеждайте в дясно за хижа Ерма. Ресторантът е много добър, особено за любителите на сръбската скара, а за децата има батут.

Къде да спите?

Комплекс Горочевци

На около 22 километра от Трън в посока Земен се намира село Горочевци, а в него е скоро построеният едноименен комплекс. Комплекс Горочевци има хубава механа, хубав голям двор с детски люлки, детска къщички и катерушки. Много е подходящ дори за дълга почивка на семейства с деца. Обслужването и отношението са страхотни, останахме много доволни.

4.9/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *