Керкини – езерото с пеликаните и още две интересни места наблизо

Езеро Керкини

Езерото Керкини е една малка, но много впечатляваща част от континенталната част на съседна Гърция. Тук можете да се насладите на храна, вино, пейзажи, наблюдение на птици, разходка с лока и  много други интересни дейности. Районът представлява автентичната и традиционна страна на южната ни съседка. Подходящ е за семейства с деца, за любители фотографи и орнитолози или просто за хора, търсещи спокойствие. Можете да наемете лодка или кану и да се доближите до върбите, където гнездят птиците и почти да пипнете пеликани и фламинго. Ако пък се страхувате от водата, можете да обиколите езерото с кон, колело или с личния си автомобил. Можете да се разходите из горите на Беласица или да посетите някое от очарователните близки села.

Езерото Керкини

Езеро Керкини

Езерото Керкини се намира в подножието на планината Беласица, близо до ГКПП Кулата – Промахон (около 30 километра). Заради благоприятния си климат, районът притежава изключително богато биоразнообразие,  обявено e за природен резерват и е с уникална стойност за Гърция и за Европа като цяло. Обитавано е от над 300 вида птици, някои от които са застрашени видове. Това е единственото място в Европа, на което в една колония гнездят 12 вида птици. (Източник: http://kerkini.gr/bg). Интересно и уникално за района е също отглеждането на водни биволи. Месото и млякото, добивани от тях са превърнати в местни специалитети, които не трябва да пропускате ако решите да го посетите.

 

Пристанище Литотопос

Има две основни пристанища около езерото Керкини, където може да наемете лодка и да разгледате птиците и езерото по-обстойно – Керкини и Литотпос (Lithotopos). Разходката с лодка е преживяване, което си струва да се направи при посещение на езерото, защото птиците са свикнали с както с рибарските, така и с туристическите лодки и ще имате възможност да се приближите максимално до тях. Разходката с лодка е нещо, за което съжалявам, че не направихме при нашето посещение. Мислехме, че ще е достатъчно да обиколим езерото с кола, защото пътят минава доста близо до езерото и има много места, на които може да се спре и да се приближите до насъбралите се ята. Но птиците се плашат и не може да се стигнете така близо до тях, както би могло с лодка. Поразпитахме на пристанището и информацията, която получихме е, че най-доброто време за разходка с лодка е сутрин. Цената за цялата лодка е между 30 – 60 евро според сезона и броя на пасажерите. Най-често се запълват всички места и излиза по около 5 евро на човек. Разходката продължава около 45 минути.

Пристанище Керкини

Езеро Керкини

Няма голяма разлика от кое от двете пристанища ще наемете лодка. Езерото не е толкова голямо, че маршрутите на лодките да се различават значително. Видяхме пристанището на Керкини привечер и комбинацията от розов залез, огледално езеро и планина беше просто фантастична.

 Залезът над Керкини

Пеликани и фламинго

Езеро Керкини

Пеликаните и фламингото са двата вида птици, представляващи най-голям интерес за обикновените туристи като нас, неподготвени с добри фотоапарати или бинокли и инструменти за наблюдение на птици. Пеликаните обикновено се събират на големи ята и когато се приближиш до тях, звукът от размахването на крила и писъците на множеството 10-килограмови птици кара да настръхнеш. А фламингото отдалече може лесно да се сбърка с щъркел. Обикновено се събират по около 5. Видяхме фламинго на брега до пътя, който свързва Керкини и Литотопос.

 

Манастир “Свети Йоан Предтеча” край Акритохори (Akritochori)

Манастир Свети Йоан Предтеча, Акритохори, Керкини

Манастирът “Свети Йоан Предтеча” е византийски храм, скрит в полите на планината Беласица. Заобиколен е на юг с маслинова гора, а на север с дъбова и букова. Има много добре поддържани двор и църква. За първи път видях църква с асансьор, за съжаление не разбрах къде води асансьорът. Манастирът явно е женски и се обитава от доста монахини, защото постоянно сновяха напред-назад жени в монашески облекла. Не видяхме нито един монах, освен проповедникът на неделната литургия. Манастирът се намира над село Акритохори. От центъра на Акритохори по асфалтов път се стига до самите порти на манастира, а пред манастира има голям паркинг.

Село Ано Пороиа (Ano Poroia или Άνω Πορόια)

Ано Пороиа, Керкини

Село Ано Пороиа се намира на около 15 километра от Керкини и на същото разстояние от Акритохори (там бяхме отседнали). То е малко и интересно село с няколко интересни традиционни улици и къщи, а в центъра на селото има много симпатично кафене, където приготвят традиционни сладкиши. Намира се в полите на Беласица и гората над селото е превърната в много приятен парк, подходящ за лежерни, тихи, приятни разходки, езда или колоездене.

Гората над Ано Пороиа

Ано Пороиа, Керкини

 

Къде да спите?

Вила Белес, езеро Керкини

Вила “Белес” (Villa Belles) се намира в непосредствена близост до село Акритохори.  На рецепцията ни посрещна Алекс, който е изключително усмихнат, любезен и говори перфектно английски. Той е доста запознат с района и ще ви препоръча както добри ресторанти, така и маршрути и забележителности които да посетите наблизо. От рецепцията на хотела ни предоставиха малка карта на района с основните места за наблюдение на птици, пристанищата и интересни места.

Къде да хапнете?

В центъра на село Акритохори има една до друга 3 таверни, които предлагат традиционните за района ястия с биволско. Изпробвахме две от таверните и двете бяха добри. Във всички таверни има отделени зали за пушачи и непушачи.

Полезни съвети

  • Най-доброто време за посещение на езерото Керкини е през зимата (ноември – февруари). Тогава има най-много птици, защото към постоянно пребиваващите се присъединяват и мигриращите.
  • По възможност носете оборудване за наблщдение – бинокли или зрителни тръби  и разбира се фотоапарат
  • Местата, където можете да видите най-много птици са:
    • южния панорамен път, който свързва Керкини и Литотопос;
    • двете места, където Струма “се среща” с езерото (Мегалохори и Литотопос);
    • лодка или още по-добре кану

Има много интересни дейности, с които да се занимавате – наем на лодка или кану, колездене, конна езда, катерене по планини, разходка сред природата. Идилия, бягство от студа и зимата. Интересно е за малки и големи.

4.3/5 - (12 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Керкини – езерото с пеликаните и още две интересни места наблизо”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *