От Кладница до Селимица – екопътека и манастир в полите на Витоша

Екопътека на здравето, с. Кладница

Село Кладница се намира на територията на община Перник, в подножието на планината Витоша. От там започват няколко интересни маршрута за любителите планинари. Маршрутът от селото до хижа Селимица е кратък, лек и приятен за малки и големи планинари. Идеален е за еднодневно бягство от града, разходка с деца и хапване сред природата.

 

Как да стигнете до село Кладница?

Екопътека на здравето, с. Кладница

Село Кладница се намира на около 20-25 километра от София. До него се стига като от светофара на село Драгичево завиете наляво към село Рударци. Малко след като завиете се оглеждайте за табела надясно към новопостроеният луксозен жилищен комплекс Delta Hill. Препоръчвам ви да минете по този път, защото има по-малко завои, а покрай комплекса имате възможност да видите наистина интересни коли, наспрели до входа му. Пътят заобикаля село Рударци като околовръстен път. Малко след като стигнете до единият от входовете на комплекс Delta Hill, се оглеждайте за табела наляво отново ‘Delta Hill’, която ще ви отведе до въпросният паркинг за впечатляващи ретро коли, а малко след това е и самото село Кладница.

До селото се стига и с редовна автобусна линия №60 от София, както и с маршрутна линия. Има редовна автобусна линия и от Перник – №21. (източник: hija.selimica.com)

 

Екопътеката на здравето

Екопътека на здравето, с. Кладница

От кметството на село Кладница до началото на екопътеката може да се стигне с кола по павиран път. Малко след табелата за край на село Кладница ще видите табела в ляво за начало на “Придорен парк Витоша” и табела с червена маркировка. Още около 300 метра по-нагоре по павирания път е началото на екопътеката. Там може да оставите колата. Павираният път нагоре минава покрай Кладнишкия манастир и стига до хижа Селимица.

Екопътека на здравето, с. Кладница
Началото на екопътеката на здравето

Екопътеката е много живописна. Минава покрай реката и на много места са изградени места за пикник и отдих. От началото на екопътеката до хижа Селимица се стига за около 40 минути пеша при нормално ходене. Ако сте с деца може да ви отнеме малко повече.

 

 

Хижа Селимица

хижа Селимица

Хижа Селимица работи целогодишно и е много приятно място за семейства с деца, защото отпред на една голяма поляна има люлки за децата, а възрастните могат да хапнат и пийнат на чист въздух от вкусните ястия, които се приготвят в хижата. Ако решите да преспите там е добре да знаете, че легловата база е малка – около 20 човека. До хижата ще видите и една от типичните за Витоша камнни реки. От хижа Селимица започват много маршрути с различна трудност и продължителност, подходящи както за аматьори, така и за напреднали. Повече за самата хижа и за околностите можете да научите от сайта им.

хижа Селимица
Морените до хижа Селимица

 

 

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир

Около 200 метра след началото на екопътеката на здравето, ако не се отклоните по мостчетата, а продължите по павираният път за коли, ще стигнете до манастир с малка църква. Църквата е много симпатична и е красиво изографисана. Манастирът е малко запустял. В него ще ви посрещнат един уредник и една котка. Уредникът не е монах. Манастирът е бил опустошаван няколко пъти по време на робството и едва в началото на този век е започнал да възобновява духовната си дейност.

 

 

Къде да хапнете?

хижа Селимица

В хижа Селимица храната е много вкусна. Не е претенциозно, но като на всяка хижа готвят чудесно. Често до хижата се организират посещения от ученици или големи групи туристи и когато това се случи съвсем естествено приготвянето на поръчките и обслужването се забавя.

Друг вариант за хапване на открито е да си направите пикник или барбекю по някое от многобройните изградени за целта места по екопътеката.

Изкарахме един прекрасен ден с децата по този маршрут и горещо препоръчваме да го направите и вие.

4/5 - (31 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

4 Replies to “От Кладница до Селимица – екопътека и манастир в полите на Витоша

  1. На Витоша няма доказана ледникова дейност и няма морени! Морените са форми на релефа, образувани при екзарация!

  2. За съжаление пътеката не е подходяща за малки деца. Статията ни подведе и направихме опит да се качим до хижата, но голяма част от пътеката на практика е изцяло покрита от нестабилни камъни и е трудно проходима за малки деца, поради което се отказахме на средата на пътя. Денивелацията не е малка също.

  3. Много приятна пътека! Според нас пък напълно подходяща за малки деца. Хижата е чудесна, има стара люлка пред хижата, въже за катерене. Нищо претенциозно, но пък децата много му се зарадваха след мини прехода:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *