Локорско – водопади, пикник, колела и още нещо

Локорско

Село Локорско се намира на няколко километра от Околовръстния път на София, в подножието на Стара планина. Районът около селото е много живописен и е подходящ за много дейности на открито. През почивните дни, особено когато времето е приятно, по пътеките тръгват много туристи – кой с колело, кой с мотор, кой със щеки, кой с барбекю. Подходящо е за хора от всякакви възрасти.

Как да стигнете до екопътеката?

Локорско

В центъра на село Локорско има голям площад, хранителен магазин, поща и разбира се кметството. Въпросният площад е едно от местата, на които можете да оставите колата си. За екопътеката трябва да тръгнете по улицата, която минава отляво на кметството. Тя ще ви отведе до мост и още един площад, на който също можете да паркирате. Отдясно на втория площад започва екопътеката. По нея могат да се движат и коли, но според мен това е излишно, освен ако не носите прекалено много и тежки неща. Пътеката е полегата, приятна и минава покрай река, на която са формирани 6-7 водопада или поне толкова преброихме ние.

 

Водопадите на село Локорско

Локооско, шести водопад

Водопадите са малки. Най-високият от тях не повече от 6-7 метра. Първият от водопадите е близо до последните къщи. До него пътят все още е асфалтов.

Локооско, първи водопад
Първият водопад

Вторият и третият водопади са един над друг. Между тях има малко мостче и е изградено барбекю. Край реката никъде няма пейки и маси. Има много поляни, на които можете да си направите пикник или да разпънете палатка.

Локооско, втори водопад
Вторият водопад
Локооско, трети водопад
Третият водопад
Локооско, четвърти водопад
Четвъртият водопад
Локооско, пети водопад
Петият водопад

Малко след шестия водопад има широка поляна. От лявата страна на поляната е минава реката. Отвсякъде е обградена с борова гора и е много подходящо да разпънете едно одеяло, да запалите един огън и да …. знаете какво да правите после. До тази поляна може да се стигне с кола, ако не ви е жал за колата разбира се.

Локооско, шести водопад
Шестият водопад

След въпросната поляна не може да се продължи с кола. Ако продължите  да вървите нататък, широкият път става малка пътечка, която минава през скали. От скалите тръгнете към реката и ще видите седмия водопад. До него се стига трудно, защото няма пътека, а трябва да минете между храстите. Освен това слизането е стръмно.

Локооско, седми водопад
Седмият водопад

Най-доброто време за посещение на Локорско е пролетта, защото реката е все още пълноводна. През лятото от нея остава само една попресъхнала вада, а водопадите съвсем не са така забавни за децата.

 

Други активности

Локорско, колоездене

Искате да карате колело или мотор в гората? – Локорско е вашето място.  При подходящо време тук е бъкано с колоездачи. От голямата поляна за пикник може да тръгнете нагоре през гората и да стигнете до една от многото писти за колоездачи и мотоциклетисти. Бъдете предпазливи и ги наблюдавайте отдалече, защото се спускат с наистина бясна скорост по каменистия терен.

Локорско, борова гора
Пътека през гората, която води до една от пистите за колездачи и мотористи.

В селото има и една много стара църква, а извън селото червеникавите скали са се деформирали в интересни форми.

 

Църквата “Свети Николай”

Църква "Св. Николай", с.Локорско

Църквата “Свети Николай” се намира в края на село Локорско. За да стигнете до нея, от кметството трябва да продължите нагоре, след това се минава отляво на една голяма жълта сграда (прилича на училище) и малко след това отляво се оглеждайте за църквата, скрита зад жива ограда. Църквата е построена през XVII век и е паметник на културата.

 

Момините скали

село Локорско, Момината скала

За “Момините скали” трябва да подминете църквата и по същия път да излезете извън селото. Последната къща от селото е страхотна, модерна, каменна къща с голям и красив двор.

село Локорско, къща в края на селото
Последната къща след църквата “Св. Николай”

Подминавате къщата, след това пътят става тесен и еднолетов и минава през една борова гора. След боровата гора попадате в местност с ниски червеникави скали.

село Локорско, Момината скала
Местността с червените скали след боровата гора над Локорско

След като стигнете до “червените скали”, се оглеждайте надясно за Момините скали. Те са доста по-голямо скално образование. Можете да оставите колата встрани от пътя и да слезете до скалата пеша. От мястото се открива красива гледка към София и Витоша.

село Локорско, Момината скала
Гледката към София и Витоша

Разбира се има интересна легенда за формата на скалата и тя е, че две девойки се опитвали да избягат, скалата се отворила и те се скрили в нея. От там и името на скалното образование – “момини скали”.

Снимки от Момините скали

4.5/5 - (26 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

8 Replies to “Локорско – водопади, пикник, колела и още нещо

    1. Здравейте, Даниела!
      Самите водопади са много близо един до друг. От крайните къщи на Локорско до последния водопад се върви не повече от 40 мин. После пътеката продължава незнайно докъде. Ние стигнахме до една хубава полянка, направихме си пикник и се върнахме. До църквата и до Момините скали се стига с кола и те са в друга посока. Не са при водопадите. 🙂

  1. Информацията Ви е грешна. Това не е църквата “Свети Николай”, а параклис “Свети Спас” построен от местните хора в наши дни на мястото на старо оброчище. Църквата “Свети Николай” е до гробището, използвана е и като гробищен храм и в момента е полуразрушена.

  2. Здравейте,
    искам да попитам има ли къде да се застане на реката (имам предвид да не бъде от високо а на брега)?

  3. Живея в Локорско, имайте предвид, че при разходка, трябва да се внимава за влечуги, срещат се пепелянки и усойници, и двата вида са отровни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *