Керкира – сърцето на остров Корфу

Ферибот Керкира Игуменица

Никой не може да остане безразличен към очарованието на старите му сгради, тесни улички, многобройни стари църкви, крепости, паметници, градини, площади … Наричан е “Кастрополис” (град на замъците) заради двете венециански крепости, които защитавали града и интересите му, а днес са обекти на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е Керкира – сърцето на остров Корфу.

Гръцкият остров Корфу e познат още като Керкира, а най-големият и основен град носи неговото име.

 

Как да стигнете до Керкира?

Ферибот Керкира Игуменица

Най-добрият начин да стигнете до Керкира е с кола до пристанище Игуменица, а след това с ферибот. Разстоянието от ГКП Кулата до Игуменица е около 450 километра, които се изминават за около 4 часа и половина.

От пристанище Игуменица всеки ден, през около час-два пътуват фериботи към двете основни пристанища на Корфу – Керкира и Лефкими. Можете да си купите билети за фериботите на място от касите на пристанището.

Там често правят отстъпки от типа: “ако си купите двупосочен билет до Керкира, ще получите връщането на половин цена”.

До Лефкими пътуването е двойно по-кратко и по-евтино, но след като пристигнете на острова ще трябва да продължите с кола още около час (45 километра) до Керкира. На отиване ние пътувахме до Лефкими. Купихме билетите онлайн от този сайт и получихме 10% отстъпка. Важно е да знаете, че фериботите от и към Лефкими пътуват само през лятото.

За връщането на касите на пристанище Керкира можете да се спазарите за много по-изгодна цена до Игуменица. Ние успяхме да спазарим около 25% надолу от обявеното.

Снимки от фербота към Керкира

 

 

Тол такси

От Промахон до Игуменица пътят е изцяло магистрала и общата стойност на тол таксите в едната посока е 8.4. Първата е веднага след преминаване на ГКПП Кулата-Промахон – €2.4. Втората такса е след като преминете Околоврътният път на Солун и се отклоните към Игуменица – €1.2. Следват още 2 пункта за събиране на такси – всеки по €2.4.

 

 

Най-добро време

Керкира, остров Корфу

Най-доброто време за посещение на остров Корфу е от средата на Май до средата на Септември. Най-горещо и най-пренаселено от туристи е през Юли и Август. Ние посещаваме Гърция най-често в началото на Септември, защото тогава е хубаво и за плаж, за разходка, по-евтино е, не е много горещо и има по-малко туристи.

 

 

Какво да видите в Керкира?

Керкира, остров Корфу

 

Старият град

Керкира, остров Корфу

Старият град на Корфу е едно невероятно място. Разходката из старите, тесни, каменни улички сякаш те пренася в друго време. Архитектурата е великолепна. Пълно е малки симпатични и романтични ресторантчета и магазинчета, които някак си не стоят претрупано. Старият град е изцяло пешеходен и можете спокойно да пуснете децата да тичат без да се тревожите, че ще мине кола. На такива места винаги се опитвам да се загубя – тръгвам по най-стръмното, най-тясното и най-затънтено място и се озовавам в двора на къща, в която са се събрали на раздумка местни баби, по первазите на прозорците лежат котки, по терасите висят простири, а по стълбите стоят огромни саксии с екзотични растения – фикуси, лимони, нарове, портокали …

Снимки от Стария град на Керкира

 

Старата крепост

Керкира, остров Корфу

Старата крепост е символът на Керкира. Разположена е на скалист полуостров, който е отделен от острова с ров. Тук през лятото често се организират концерти. В старата крепост се намира и част от Йонийския университет, който е първият университет в Гърция.

 

 

Новата Крепост

Керкира, остров Корфу

Новата крепост е по-малка от старата. Новата крепост, също както и старата, е била един от “защитниците на града”. Изградена е на две нива, като първото ниво е защитавало пристанището, а второ – града. Зад огромните каменни укрепления има голям парк и пешеходни алеи. От върха се открива невероятна гледка към стария град, не я пропускайте. Влизането е безплатно. Имайте предвид, че е отворена до 3 часа следобед.

 

Църквата “Свети Спиридон”

Керкира, остров Корфу

Тази църква носи името на покровителя на Корфу – Свети Спиридон. Червената й камбанария се забелязва отдалече. Местните жители вярват, че чудотворната намеса на светеца няколко пъти е спасявала острова от бедствия. Мощите му се пазят в тази църква. Интересен факт е, че местните изпитват огромна почит към Свети Спиридон и затова името Спирос е най-популярното мъжко име на остров Корфу.

 

Плоащад Спианада

Керкира, остров Корфу

Площад Спианада е най-големият площад в Европа! Самият площад е прекрасен, заобграден е с големи дървета, пейки и градини. Близо е до брега и от него се отркруват едни от най-невероятните гледки на остров Корфу. Около него се намират старата крепост, музеят за азиатско изкуство и прословутият Листон.  От него тръгват малките улички на стария град. Прекрасен за малко релакс и сладолед.

Катедралата

Керкира, остров Корфу

Православна катедрала, в която се намират мощите на Св. Теодора. Намира се близо до новата крепост. Струва си да се види набързо.

 

Манастирът Влахерна

Манастир Влахерна

Този манастир също е един от символите на Керкира и на остров Корфу като цяло. Присъства на всяка втора картичка за Корфу, която съм виждала.  Той е малък и до него се стига по дълъг кей. Отвън е доста по-интересен отколкото отвътре. По-интересното е, че се намира близо до летището и самолетите прелитат изключително ниско. Ние прекарахме повече време в очакване на прелитащи самолети отколкото в разглеждане на манастира. Нагоре по хълма има много добър рибен ресторант.

 

 

Къде да хапнете в Керкира? 

Керкира, остров Корфу

Керкира изобилства от малки ресторантчета, подходящи за всеки вкус. Ние имаме 2 любими:

  1. To Tsipouradiko (Τσιπουράδικο) – намира се много близо до катедралата “Св. Теодора”. Предлагат уникално вкусни местни специалитети.
  2. Captain George – рибен ресторант, който се намира на хълма до манастира Влахерна. Огромен избор от рибни и местни ястия.
4.7/5 - (15 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *