Пътеката на здравето – паркът на Банкя

Пътека на здравето, Банкя

Район Банкя се свързва най-често с минералната вода, която всички познаваме, а може би и с това, че е родно място на Бойко Борисов. Оказа се, че освен на балнеолечение, неговите посетители могат да се отдадат и на екотуризъм. В края на района е изградена много приятна и лека екопътека, подходяща за всякакви възрасти. Особено подходяща е за жителите на София, които се чудят какво да правят през онзи единствен слънчев ден, след който следват поредица от апокалиптични превалявания. И вместо да го прекарате в така добре познатия Южен парк, пълен с онези “кукички за деца” – батути, колички и китайски играчки – защо не се разходите по “Пътеката на здравето” – паркът на Банкя.

Как да стигнете до парка на Банкя?

Пътека на здравето, Банкя

Пътеката на здравето започва от военната болница – масивна червена сграда, пред която има огромен паркинг. На този паркинг можете да оставите колата си. Няма начин да сбъркате входа на екопътеката – висока дървена конструкция с ясен надпис.

Пътека на здравето, Банкя
Начало на “Пътеката на здравето”

До Банкя можете да стигнете и с автобус 47, който тръгва от метростанция “Сливница” и трябва да слезете на спирка “Община Банкя”.

Накратко за пътеката

Пътека на здравето, Банкя

Пътеката е сравнително кратка и полегата. Обхождането на цялата пътека с малки деца ни отне около 3 часа. Първоначално пътят се разделя и двете пътеки вървят много близо и почти успоредно една до друга.

Пътека на здравето, Банкя
Отдясно на пътеката тече река “Градоманска”
Пътека на здравето, Банкя
На много места двете пътеки се пресичат.
Пътека на здравето, Банкя
Цялата пътека е маркирана с табели, които показват на каква височина се намирате и колко метра сте изминали.
Пътека на здравето, Банкя
На много места са изградени маси с пейки за отдих или хапване.
Пътека на здравето, Банкя
Алеите не са асфалтирани и след дъждове или снеготопене са кални на места.

Около 20-25 минути след началото на разходката се стига до широка поляна с пейки и няколко лоста за тренировка на открито. Това е последното място, където двете пътеки се събират. След това ви препоръчвам да тръгнете по стълбите в ляво на поляната. От там пътеката е по-полегата и приятна за вървене. По другата пътека се върнахме. Тя е малко по-стръмна и затова е по-лесна за слизане.

Пътека на здравето, Банкя
Разклона, където двете пътеки се разделят. Препоръчваме ви да тръгнете наляво.
Пътека на здравето, Банкя
Стълбите вляво, които водят до горната, по-полегата и по-приятна за изкачване пътека.

По пътеката има много цветя, а на места отстрани си набрахме коприва. Нямаше да я забележим, ако не бяхме видели, че други хора я берат. Около 40 минути след поляната и стълбата стигнахме до квартал Градоман.

Пътека на здравето, Банкя
Последната стълба преди квартал Градоман.
Пътека на здравето, Банкя
Пътеката на здравето при квартал Градоман

Квартал Градоман ни впечатли с много красиви къщи и добре поддържани дворове. В края на квартала пътеката продължава покрай зидовете на някаква постройка с голяма дървена порта, с камери и надписи “Снимането забранено”. След тази постройка следва един голям десен завой и се стига до кръстовище. На дясно е пътят за връщане към Банкя, а наляво и още 300 метра по-нататък ще видите 2 оранжерии и рибарника на язовир Михайлово.

Рибарника на язовир Михайлово
Рибарникът на язовир Михайлово и ресторанта към него.

Връщането обратно от язовир Михайлово до Банкя ни отне около 40 минути.

Пътека на здравето, Банкя
Минава се през красива борова гора
Пътека на здравето, Банкя
След боровата гора се минава покрай няколко изоставени еднотипни строежа.

За да се върнете обратно до паркинга и поляната, където пътеките се разделят, след като пътят стане асфалтов трябва да завиете надясно покрай един паднал стълб.

Пътека на здравето, Банкя
Мястото, където пътят става асфалтов и трябва да завиете надясно
Пътека на здравето, Банкя
След кратко спускане се озовахме на добре познатата поляна.

 

Къде да хапнете?

Рибарника на язовир Михайлово

Ресторантът към рибарника на язовир Михайлово предлага много вкусни рибни ястия. Менюто е скромно, но напълно достатъчно. Предлагат се салати, скара и риба. Външните маси са разположени около язовира, а вниманието на децата се привлича от клетката с гълъби и кокошки.

Рибарника на язовир Михайлово
Клетката с птиците край язовира.
Рибарника на язовир Михайлово
Част от външните маси на ресторанта
Рибарника на язовир Михайлово
Ценоразписът за любителите на риболова.
4.6/5 - (20 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

5 Replies to “Пътеката на здравето – паркът на Банкя

  1. Пътеката е хубава първите 400 метра. След това става скучен коларски път застроен на много места

  2. Като цяло пътеката е интересна(прилича на някои витошки пътеки),но когато накрая се излиза на път без дървета и те напече слънцето е друго.Или завиваш наляво към едни къщи или надясно по едно асфалтирано шосе ,където има една недостроена къща.Там,надясно има пътека,която накрая свършва до един трафопост.За това се продължава направо,има друга къща където пише “Не снимай”,минават се парници и рибарник и там вдясно,веднага след него има разклонение.Тръгва се по него и се върви,върви докато свят ти се завие.Докато накрая стигаш първите къщи на Банкя,а после и където се налива минералната вода от чешмите.В общи линии нищо не е,има няма 5-6 км.,но ако искаш да си здрав,това е положението.Имаше и един спортист,около 80г.,само по шорти,който не ходеше,а тичаше нагоре по пътеката и ни задмина като стой та гледай.Свежарка отвсякъде!Сигурно само тук си бяга.За здраве!

  3. Аз стигнах до средата…понеже предишните дни дъжд и тн.е и се стичат малки поточета през пътя и си е кал.Нали сме април…дъжд си е нужен.
    Тези поточета се вливат в големият канал по средата,който е с бетонни блокове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *