От Златните мостове до Боерица – на Витоша с деца

От хижа Боерица до Златните мостове

Едно от големите предимствата на София е това, че е заобиколена от планини. Най-близка и най-достъпна от тях е Витоша. Там маршрутите са добре маркирани и ясни.  Понякога дори я възприемам като един от софийските паркове. Все пак всички знаем, че въздухът в планината е по-добър от въздуха в който и да е градски парк.

Маршрутът, за който ще ви разкажа започва от местността Златните мостово, стига до местността Боерица и се връща по друга пътека (за разнообразие). Той е сравнително кратък, леко стръмен, идеално маркиран, широк и е подходящ за семейства с деца, които нямат много опит с вървенето в непресечени местности.

Откъде тръгваме?

До местността Златните мостове се стига най-лесно и бързо с кола. От Околовръстния път на София трябва да се отклоните към квартала Бояна. От последните къщи на Бояна до Златните мостове има около 15 мин. шофиране. Пътят е широк, но с много завои.

До местността Златните мостове можете да стигнете и с автобуси 63 и 163 на градския транспорт, които тръгват съответно от бул. Княз Борис III и от Националния исторически музей.

В началото на местността, точно преди каменната река ще видите паркинг. От него тръгват 2 пътеки – едната е успоредна на каменната река, с жълт парапет. Тръгваме по нея. Първоначално следим табелата за хижа Кумата.

Другата (дясната) пътека води към хижа Панчо Томов и хижа Еделвайс. Повече за нея можете да прочетете в тази статия.

 

Накратко за маршрута

От местността Златните мостове до Боерица се стига за около 1 час с бавно детско темпо. Пътеката е с лек наклон и е много приятна.

Най-стръмната част от маршрута е самото начало, покрай каменната река.  Въпросният най-стръмен участък се изкачва за около 10-15 мин.

Част от алеите са посипани с чакъл и пясък и няма необезопасени или много стръмни участъци.

В местността Боерица се намират почти една до друга хижите Борова гора, Планинарска песен и Боерица, както и хотел Боерица.

За разнообразие може да се върнете от пътеката, която минава покрай хижа Планинарска песен. Слизането е също около 1 час.

От Златните мостове до Боерица

От Златните мостове до хижа Боерица

Първата половина от маршрута е доста различна от втората, защото се върви предимно през иглолистна гора, а връщането е предимно през широколистна. След като тръгнете от Златните мостове, по стълбите покрай каменната река, съвсем скоро ще стигнете до едно много фотогенично място, където каменната река се комбинира със смесената гора наоколо по много атрактивен начин. Всеки, който мине от там, обикновено спира да снима.

Златните мостове
Нагоре по стълбите в началото на маршрута.
Златните мостове
Фотогеничният пейзаж

Стълбите са може би най-стръмната част от маршрута и се изкачват за около 10 мин. Скоро след тях следват и първите 2 дървени моста. Пътеката нагоре продължава леко стръмна и широка. Следвайте табелите за Боерица и хижа Кумата и няма начин да сбъркате пътя.

Около 50 мин. след тръгването ще стигнете до място, където пътеката се разделя на 2 – направо е към хижа Кумата, а наляво е местността Боерица. На мястото има ясна и голяма дървена табела. Тръгваме наляво към Боерица и до местността ни остава още около 10-15 мин. вървене.

Пътеката от Златните мостове към хижа Кумата и Боерица, преди разклона за хижа Кумата

От Златните мостове до хижа Боерица
Разклонът към хижа Боерица, тръгваме наляво и до местността Боерица остават около 10-15 мин. вървене.

Пътеката от разклона до местността Боерица е почти равна, с изключение на последните метри. Около 5 мин. преди хотел Боерица, на един много остър десен завой, ще видите табела на едно дърво, която сочи към тясна и стръмна горска пътечка. От въпросния завой вече се вижда и мястото, към което сме тръгнали.

От Златните мостове до хижа Боерица
Пътеката към местността Боерица след разклона за хижа Кумата.
От Златните мостове до хижа Боерица
Острият десен завой и табелата, закачена на едно дърво, показваща посоката за Боерица.
От Златните мостове до хижа Боерица
Последните метри преди хотел Боерица.
Хотел Боерица
Хотел Боерица
Хотел Боерица
Детската площадка пред хотел Боерица

В местността Боерица се намират много близо една до друга 3 хижи – Борова гора, Планинарска песен и Боерица, както и едноименният хотел. Хижите Борова гора и Планинарска песен работят и предлагат обедно меню, супи, скара и пр. По време на последното ни посещение хижа Боерица не работеше.

Хижа Боерица
Хижа Боерица
Хижа Борова гора
Хижа Борова гора
Хижа Планинарска песен
Хижа Планинарска песен

 

Обратно, но по другата пътека

Връщането по другата пътека е много живописно. Отново се минават няколко дървени мостчета, каменни реки и просторна широколистна гора.

От хижа Боерица до Златните мостове
Началото на пътеката на връщане

Пред хижа Планинарска песен ще видите няколко стъпала надолу и табела за местността Златните мостове. Това е началото на пътеката, по която ще слезем обратно. Само 5 мин. след тръгването ще стигнете до първият дървен мост и каменната река, откъдето се открива прекрасна гледка.

Местност Боерица
Каменната река и първият дървен мост
Местност Боерица
Гледката от местността Боерица и каменната река
От хижа Боерица до Златните мостове
Местност Боерица

След още 15 мин. ще стигнете то разклонът за хижа Момина скала. Следваме табелите тръгваме наляво към Златните мостове. Оттук нататък спускането става все по-стръмно и гората става все по-красива.

От хижа Боерица до Златните мостове
Разклонът. Хижа Момина скала е надясно, а за Златните мостове тръгваме наляво

По пътя обратно от хижа Планинарска песен към Златните мостове

Около 50 мин. след тръгването от хижа Планинарска песен ще стигнете до хотел Елица. Той е изоставен. Пред него ще видите табели надясно към хижа Алеко и местност Платото, а наляво за Златните мостове. От тук до крайната ни цел остават още 10-15 мин. вървене и леко спускане.

Скоро пътеката извежда на павиран път, по който се движат коли. Ако погледнете наляво ще видите голяма дървена бариера. Заобикаляме бариерата и пред нас вече е голямата поляна на Златните мостове.

Златните мостове
Дървената бариера над поляната на Златните мостове и павираният път за коли

Въпросната поляна е много подходящо място за пикник или за кратка почивка, защото са изградени множество пейки с маси, беседки и детски люлки и катерушки. Има и един голям заслон с огнище. През зимата покривът му често играе ролята на детска пързалка.

Голямата поляна в местността Златните мостове

От голямата поляна до паркинга, на който оставихме колата, остават още 5-10 мин вървене по асфалтовия път.

 

Къде да хапнете?

В местността Боерица можете да хапнете или в хотел Боерица или в хижите Борова гора и Планинарска песен. Възможно е някоя от хижите да е затворена заради ремонт или друго, но някое от другите места със сигурност ще работи. Ние бяхме силно привлечени от скарата пред хотел Боерица. Чувствахме се доста добре на припек във външната част на ресторанта. Обслужването и храната бяха чудесни.

Друг добър вариант за хапване е хижа Кукер в местността Златните мостове. Хижата е доста добре поддържана, дори прилича на хотел. Там също се предлага добро обедно меню, обстановката е приятна и непринудена.

4.7/5 - (15 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!