От Дендрариума до хижа Планинец – на Витоша с деца

Местност Дендрариума

Местност Дендрариума на Витоша е интересна заради колекцията си от растителни видове, както местни, така и чуждоземни. Местността е много популярна за пикници, барбекю и приятелски събирания на открито. Оттам започват няколко маршрута и подобно на повечето маршрути на Витоша са сравнително леки и подходящи и за семейства с деца, които нямат много опит с вървенето в пресечени местности.

Маршрутът, за който ще ви разкажа е много кратък, но e леко стръмен.

Откъде тръгваме?

Местност Дендрариума

Ако пътувате с кола, за местност Дендрариума трябва да се отклоните от Околовръстния път на София в посока квартал Бояна. От последните къщи до местността се шофира около 10 мин. Пътят е широк, но с много завои. Пред Дендрариума има паркинг, на който можете да оставите колата. До Дендрариума може да стигнете и с автобус номер 63, който тръгва от бул. Цр Борис III.

Пред входа на Дендрариума ще видите разклонът към хижа Планинец. До самата хижа може да се стигне спокойно и с кола.

На самото кръстовище ще видите тясна пътека вдясно, която навлиза в гората. Няма табели, нито маркировка.

От Дендрариума към хижа Планинец
Пътеката към хижа Планинец, която навлиза в гората. Няма табели!

Не тръгвайте по асфалтовия път, защото е доста по-заобиколен и доста по-неприятен за вървене, заради преминаващите коли, от които трябва да се пазите.

Накратко за маршрута

От Дендрариума към хижа Планинец

От Дендрариума до хижа Планинец се върви около 45-50 мин., бавно темпо, с деца. Пътеката е леко стръмна и тясна. Няма маркировки и почти липсват табели. Първоначално се върви в нещо като улей, а по нагоре пътеката става по-широка, гората става по-рехава и усещането за простор става все по-силно. След около 40 мин. Горската пътека и асфалтовия път се пресичат. Там трябва да тръгнете надясно по асфалтовия път и до хижата остават около 5 мин. вървене.

Пътеката е една и няма място, където можете да се объркате като цяло.

От Дендрариума към хижа Планинец
Първата част от пътеката към хижа Планинец
От Дендрариума към хижа Планинец
Втората част от пътеката вече е по-широка и просторна. Появяват се и табели.

Хапване на хижа Планинец

Хижа Планинец

Харесвам хижа Планинец, заради това, че освен стандартните скара, картофки и супи се предлагат и други разнообразни ястия. Ходили сме там само през пролетта, когато е топло и може да се стои спокойно навън. В двора на хижата има доста маси с пейки, беседки и шезлонги.
Готовите поръчки се оставят на едно прозорче на кухнята. Ресторанта е на самообслужване и се поръчва вътре, на бара.

Не сме посещавали хижата в студените месеци, но вътре ресторанта изглежда също много уютен. Има камина, освежен е и е добре поддържан.

Хижа Планинец
Пейки, маси, шезлонги и беседки пред хижа Планинец
Хижа Планинец
До самата хижа може лесно да се стигне и с кола.

Върнахме се по същия път обратно за същото време.

Накратко за Дендрариума

Местност Дендрариума

Във Витошкия Дендрариум могат да се видят интересни дървета и храсти. Той е своеобразна колекция от растителни видове, информацията за всеки от които е описана на метални табели с брайлов шрифт. Тази малка ботаническа градина освен всичко останало е и много приятен парк за разходка и пикник на открито. Има езерце, което е малко заблатено в последно време, доста алеи с мостчета, поляни и места за игри, пейки с маси, беседки, шезлонги. През топлите месеци е много популярно място, пълно е със семейства, групи от приятели и домашни любимци. Имаме много приятен спомен от едни посещение на Дендрариума в един дъждовен есенен ден, в който нямаше никой, освен нас. Тогава някак си преоткрихме Дендрариума.

 

 

5/5 - (6 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *