Водопадите Бринта и Грегорчич в Словения

Водопад Грегорчич, Словения

Отново сме в долината на река Соча (Soča), но този път в подножието на планината Крън (Krn). От нея към реката се стичат две реки, от които падат два много високи водни скока – водопадите Бринта (Brinta) и Грегорчич или Грегорчичев (Gregorčič). Кръстен е на словенския поет Сймън Грегорчич. И двата са труднодостъпни, особено вторият – Грегорчич, достигането до него е изключително екстремно. Пътят до водопадите не е обезопасен и не е подходящ за малки деца.

Откъде тръгваме?
Селеце, Словения

Началната точка на нашия маршрут е село Селце (Selce), близо до градчето Толмин (Tolmin). Толмин се намира на около 100 километра от Любляна, които се изминават за около 2 часа с кола.

Трябва да подминете Толмин в посока към градчето Кобарид (Kobarid). След около 20 мин. ще стигнете до разклонът към Камно (Kamno). Там трябва да се отклоните от главния път и да преминете на другия бряг на река Соча. Мостът над реката се нарича Наполеон (Napoleon bridge). Близо до мостът се намира друг красив водопад – Козяк (Kozjak), за който ще ви разкажа в друга статия.

Селото след Камно е Селце. В края на село Селце пътят свършва. Там ще видите малко по-широко място, където можете да паркирате. Ще видите и голяма дървена табела, показваща началото на нашия маршрут.

Накратко за маршрута

Водопад Грегорчич, Словения

Маршрутът е сравнително кратък, но е изключително есктремен. Особено достигането до подножието на водопада Грегорчич определено ще вдигна адрелина ви. Ако времето е дъждовно и пътят е мокър, силно ви препоръчвам да не тръгвате и да изберете друг, по-сух ден.

Иаминаването на маршрута  в едната посока от началото, през водопада Бринта и до водопада Грегорчич отнема около 1 ч. 15 мин. Връщането е една идея по-кратко, защото не се отклоняваме отново към първия водопад – Бринта.

Денивелацията не е голяма като цяло, нямаме много слизане или много изкачване. Някои участъци обаче са изключително стръмни и се изкчват с помощта на въжета, завързани за дърветата. На някои места са забити метални стъпала и захватки, по които трябва да се покатерите. Представете си скално катерене, но без обезопасително въже.

Други малко притеснителни участъци са два много широки сипея, които се пресичат на́преко. Представете си, че преминавате през пресъхнала река от дребни (колкото юмрук) камъни, които сякаш всеки момент ще се свлекат и ще ви понесат надолу към дерето. Стъпвахме по дребните камъни като балерини, защото имахме чувството, че ако само един се рамести и ще наруши цялата “пирамида” и ще се озовем в лавина от камъни.

Първият водопад – Бринта (104 м.)

Водопад Бринта, Словения

В началото на маршрута, след края на село Селце, ще видите голям и заграден двор за животни – може би за коне или понита. Трябва да минете през самия двор. Да, точно така! Отваряте вратата на двора, затваряте след себе си, за да не излязат животните, преминавате през двора до другия му изход към гората. Няма как да сбъркате, пътеката през двора е ясна, широка и утъпкана.

Към водопадите Бритна и Грегорчич
Дворът за животни, през който се преминава

След като преминем през двора тръгваме по тясна и стръмна пътека надолу. Ще чуете шумът на течащата река, който идва от много ниско долу. Стръмното слизане ни води до коритото на самата река. След около 15 мин. спускане надолу се стига до коритото на реката. Тук ще видите табела и гроб на незнаен руски войник. Оттук водопадът Бринта е наляво, а за Грегорчич трябва да тръгнете надясно.

Към водопадите Бринта и Грегорчич
Разклонът и гробът на незнайният руски войник

Всъщност водопадът Бринта е съвсем близо, само на около 5 мин. от въпросния разклон.

През лятото водопадът е маловоден и не беше така атрактивен, както ни се искаше. Водата беше толкова малко, а водопадът е толкова висок, че докато падне се превръща в пара. Все пак си струва да се отклоните 5 мин. до него. Да застанете под него, заобиколени от 100-метрови отвесни скали е доста интересно усещане.

Снимки от водопад Бринта

Вторият водопад – Грегорчич (88 м.)

Водопад Грегорчич, Словения

Връщаме се отново до гробът на руския войник и табелата. Продължаваме по левия бряг на реката. Скоро пътеката се разделя. Тръгваме наляво и нагоре. За маркировка служат оранжеви петна, напръскани със спрей.

Към водопадите Бринта и Грегорчич

Първите 20-30 мин. след разклона и гроба на руския войник са си направо приятна разходка в гората и леко стръмно изкачване. 20 мин. след него водопадът Грерочич вече ясно се вижда на отсрещния хълм. Вижда се също и сивият сипей от камъни, който ще пресечем.

Водопад Грегорчич, Словения
20 мин. след разклона водопадът Грегорчич вече ясно се вижда и до него остават още около 20-30 мин. вървене. Пътеката минава над най-долния храст в средата.

На снимката се вижда първият сипей, през който преминаваме много внимателно, без да разместваме камъните твърде много. Малко след въпросния сипей следва още един, малко по-дълъг.

Разстоянието изглежда голямо, но само след още 15 мин. се стига до първото стръмно изкачване, с помощта на въже. Изкачването по въжетата не е чак толкова трудно, защото по въжетата са направени възли за по-стабилен захват.

Водопад Грегорчич, Словения
Първият етап от изкачването към водопада Грегорчич

Стръмното изкачване продължава и става все по-стръмно и все по-необезопасено. Ако не се чувстване уверени и стабилни наистина е по-добре да не рискувате.

Има 2 участъка, които се изкачват с помощта на въже, след което стигаме до по-малък водопад и все по-близо до величествения Грегорчич.

Водопад Грегорчич, Словения
Единият от водопадите под Грегорчич. Минаваме покрай него при изкачването.
Водопад Грегорчич, Словения
Все по-близо до целта
Водопад Грегорчич, Словения
Преминаваме над още един водопад. До него не можем да се приближим.
Водопад Грегорчич, Словения
Гледката с гръб към водопада

Последните метри до водопада са най-трудни за преминаване. Върви се по ръба на скала, като можете да се държите за стоманено въже, захванато за скалата. На места, където имаме изкачване, са забити железни стъпала в скалите. В този последен участък имаме своеобразно аматьорско скално катерене.

Водопад Грегорчич, Словения
Стоманените въжета в последните метри преди подножието на водопада Грегорчич

Върнахме се по същия път обратно.

Водопад Грегорчич, Словения
Слизането с помощта на едно от обезопасителните въжета

Снимки от водопад Грегорчич

 

 

 

Къде да хапнете и да спите?Къмпинг Вили, Словения

В Словения настаняването е сравнително скъпо. За нас добър вариант се оказаха къмпингите, като цената за настаняването навсякъде беше € 15 (на човек, на ден).

Между Толмин (Tolmin) и Кобарид (Kobarid), в близост до село Воларе (Volarje) на левия бряг на река Соча (Soča), се намира един чудесен къмпинг – Вили (Camp Vili). Къмпингът е малък и е много чаровен. В двора му се разхождат какви ли не домашни любимци – патета, зайчета, куче, коте … Домакинът е много приветлив и гостоприемен.

Санитарните помещения са малки, но чисти. Кухнята и столовата са разположени на открито под голям навес. В тази обща трапезария вечерите са изпълнени с миризма на вкусна пъстърва с гарнитура (€ 10), приготвена от домакина. Колите се паркират извън лагера, пред входа,  което е още едно предимство и допринася за спокойствието в къмпинга. Един семпъл, но прекрасен къмпинг!

Къмпинг Вили, Словения
В непосредствена близост до къмпинга тече река Соча

Къмпинг Вили

 

Rate this post

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *