Класическа разходка из Белград

Площад Република, Белград

Белград или „Белият град” е столица и най-голям град на съвременна Република Сърбия. Разположен е там, където река Дунав се среща с река Сава и където равнината Панония се среща с Балканите. Развитието на Белград преминава през безмилостното си минало и разпадането на комунизма, за да се превърне в наши дни в един от най-посещаваните градове на Югоизточна Европа. Град с богата култура, кипящ нощен живот и спокойно ежедневие.

Централната част на Белград не е твърде голяма, затова най-добрият начин да бъде разгледана е пеша.

Карта на маршрута

Този пешеходен маршрут започва от Площад Република и завършва на небезизвестната улици с много “кафани” (ресторанти) – Скадарска. Ето и основните спирки по маршрута.

Площад Република (Трг Републике)

Площад Република, Белград

Площад Република е централният градски площад на Белград. Като такъв той често е място за срещи на местните, а в нашия случай е отправна точка за пешеходна обиколка на града. Около него се намират Националният театър, Националният музей, а в центъра на площада е паметникът на Княз Михаил.

Площадът се състои от три основни части – частта около паметника, около часовника и около фонтаните. Местните наричат първата част “коня”, защото Княз Михаил е възседнал кон … знаете, в София наричат по подобен начин паметника на Цар Освободител.

 

Храм Свети Сава (Храм Светог Саве)

Храм Свети Сава, Белград

Храмът Свети Сава  се намира малко встрани от центъра на града, но все пак си струва да се види. Той е доста внушителен по размери, всъщност е един от най-големите православни храмове в Света. Кръстен е на основателят на сръбската православана църква – Свети Сава. Строежът на храма е започнал още преди Първата Световна война, но по време на войната и бомбандировките на града бил преустановен, а окупаторите използвали площта за паркинг. Едва през 1985 г. строежът на храма започнал отново и до наши дни все още не е завършен. Съдейки по криптата, завършеният храм ще бъде нещо уникално.

Парк Ташмайдан (Ташмајдански парк) и

църквата Свети Марко (Црква Светог Марка)

Църква Свети Марко, Белград

 

Паркът Ташмайдан е вторият по големина в Белград след Калемегдан. Най-забележителната част в парка е църквата Свети Мако, която е втора по големина в града след Свети Сава.

Интересен факт е, че под парка има пещера и подземни тунели, които за съжаление вече не са отворени за посещения.

Покрай парка минава най-дългата улица в Белград – булевард Крал Александър. Около него се намират и други забележителни сгради, например парламентът или Народната скупщина на Република Сърбия (Народна скупштина Републике Србије).

 

Народната скупщина на Република Сърбия
Народната скупщина на Република Сърбия

Улица Княз Михаил (Улица Кнез Михаилова)

Улица Княз Михаил

Улицата, която свързва площад Република с Белградската крепост и парк Калемегдан е улица Княз Михаил. Тя е изцяло пешеходна. Това е най-оживената улица в града. Освен многобройните случано преминаващи, ще видите и много улични търговци, музиканти, кафенета и ресторанти. Като добавите към това и красивите заобикалящи сгради с впечатляваща и стара архитектура, не е никак случайно, че тук е съсредоточен основният поток от туристи.

Последното ни посещение съвпана с първият мач от осминафиналите на Световното първенство по футбол 2018, затова по улиците беше пълно с фенове на двата отбора Франция и Аржентина.

Улица Княз Михаил
При последното ни посещение се играеше първият мач от осминафиналите на Свтовното първенство по футбол ’18, Франция – Аржентина, фенове на двата отбора.

Белградската крепост и паркът Калемегдан (Београдска тврђава и Калемегдански парк)

Белградска крепост и парк Калемегдан

Основната туристическа атракция на Белград е паркът Калемегдан и Белградската крепост, която се намира в него. Някои биха казали дори, че ако не не си видял Калемегдан, то не си видял Белград. В края на парка можете да се насладите на една от най-впечатляващите гледки към мястото, където реките Дунав и Сава се сливат.

Крепостта е доста обширна и за да разгледате целият парк и крепостта ще са ви нужни часове. По външните стени са изложени стари танкове, ракети и други военни съоръжения – нещо като малък военен музей на открито. При последното ни посещение видяхме нещо ново – дино парк, но той за разлика от останалата част на парка и крепостта не е безплатен.

Паркът е чудесно място, в което просто да се поразходите!

Улица Скадарлия или Скадарска (Скадарлија)

Улица Скадарлия, Белград

Улица Скадарлия е типичната бохемска улица на Белград, разположена удобно близо в центъра на града. В повечето ресторанти по улицата се сервира типичната сръбска скара и други традиционни за местната кухня разядки, салати и напитки. Тази калдъръмена, стара улица е любима на бохемите още от 18-ти век. Улицата е запазила старият си облик и затворена за автомобили.

Ресторантите винаги са препълнени, особено през почините дни. От почти всеки ресторант се чува силна жива музика от обикалящите ресторантите музиканти, които изпълняват типични сръбски и стари градски песни. Много е забавно. Човек би си помислил, че във всяко заведение има сватба.

Пътуването ви до Белград не би било завършено ако не посетите емблематичната улица Скадарска.

Къде да хапнете?

Улица Скадарлия, Белград

Най-емблематичната “кафана” по улица Скадарска е Dva Jelena. За съжаление ние не успахме да се “вредим” до свобони места там, затова не бих могла да споделя много лични впечатления от прословутите “два елена”. Според мен който и от ресторантите по Скадарска да изберете ще бъдете доволни. Продуктите, които се използват за приготвяне са добри, а от там и вкуса.

Както ви споменах по-рано, последното ни посещение съвпадна с първият мач от осминафиналите на свтовното, затова просто избрахме място на същата улица с голям телевизор, на който да гледаме мача. Ресторантът се казваше Putujuci Glumac Restoran. Хареса ни, обслужването беше идеално, храната беше вкусна, бирата се лееше като за световно (буквално), всичко беше супер.

Важно е да знаете, че навсякъде и във всички сръбски “кафани” се пуши, което е основната причина да посещаваме Сърбия основно през топлите месеци.

 

Още полезна информация

Парк Ташмайдан

Най-евтиният начин да стигнете до Белград е с кола. Разстоянието от София до Белград е около 400 километра, които се изминават за около 4 ч. 30 мин. с кола. Важно е да знаете, че на границата на влизане в Сърбия ще се забавите с поне час.

Пътни такси

  • 990 Динара (8.5 ) в едната посока.
  • Може да платите в Евро
    • Първата такса се плаща при Ерма (190 Динара)
    • След Ниш се преминава тол и се тегли билет, не се плаща нищо, билета се пази!
    • Преди Белград отново се преминава тол, дава се билета и се плащат 800 Динара
  • От Димитровград до Пирот и от Ниш до границата с Белград пътят е изцяло магистрала
5/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *