Класическа разходка из Загреб

Църква Свети Марк, Загреб

Загреб е столицата на Хърватия и неин културен, икономически и административен център. Градът има доста кръстопътно положение и за нас често е бил междинна спирка на път към Източна или Западна Европа.

Загреб е толкова богат на забележителности, че не знам откъде да започна. Централната част на града се разделя на две основни части – Горни Град (Gornji Grad) и Долни Град (Donji grad). Горният град съвсем естествено се нарича така, заради разположението си върху по-хълмистата и по-висока част на града. В него се намират най-важните и интересни забележителности на града – Катедралата, църквата Св. Марк. Ако разполагате с малко време за обиколка на Загреб, силно ви препоръчвам да се съсредоточите върху Горния град. Там са тесните, стари улици, там са кръчмите и основният поток от туристи.

Карта на маршрута

Ще започнем от Долния град, защото там се намираше хостелът, в който отседнахме. Ето и основните спирки от маршрута:

 

 

Хърватски национален театър (Hrvatsko narodno kazalište)

Хърватски национален театър

Сградата на Хърватския национален театър е може би най-елегантната сграда в града. Проектирана е от виенски архитект в типичен бароков стил. В нея, освен театрални постановки, се изпълняват също и оперни и балетни такива. Красива и масивна сграда, която препоръчвам да се види.

 

Ботаническата градина (Botanički vrt)

Ботаническата градина, Загреб

Ботаническата градина на Загреб е малка и много чаровна. В нея е събрана доста богата колекция от растения, като към всяко е приложено кратко описание. Тя е нещо като парк с много алеи, пейки и беседки, мостчета, езеро. Прекрасно място за разходка. Влизането е напълно безплатно, но трябва да се съобразите с работното време.

 

Площад крал Томислав (Trg kralja Tomislava)

Площад крал Томислав, Загреб

Ако пристигнете в Загреб с влак, първото което ще видите е красивият площад Крал Томислав.

В началото на площада ще видите бронзовата статуя на хърватския владетел и първи крал на Хърватия. Местните го боготворят, защото по негово време хърватската държава  достига най-големия си разцвет и най-обширни територии. За хърватите той е нещо като нашия Цар Симеон Велики.

Зад статуята на крал Томислав ще видите разкошен парк с шадраван и Палатът на изкуствата или Галерията (Art Pavillion), не знам как е най-правилно да го нарека. Зад великолепната сграда на галерията ще видите да стърчи и най-високата част на Загребската катедрала. Комбинацията от красива архитектура и зелен парк е пленителна. Площадът и паркът са още едно прекрасно място за разходка и отмора.

 

Загребската катедрала (Zagrebačka katedrala)

Катедралата в Загреб

Катедралата на Загреб величествено се извисява със своите две кули над всички останали сгради в града. Съвсем естествено тя е един от символите на Загреб и една от най-сниманите му сгради. Изящна архитектура в готически стил. Откъдето и да я заобиколите и видите, тя е прекрасна. Красива е както денем, така и нощем. Ако не сте видели катедралата, все едно не сте видели Загреб. Вход свободен!

 

 

Пазарът Долац (Dolac)

Пазарът Долац, Загреб

Пазарите са нещо, което не подминаваме, когато разглеждаме дадено населено място. Те са най-добрия начин да поговориш с местните и да разбереш повече не само за местната продукция, но и за атмосферата на града,  за същността и ежедневието на местните.

При последното ни посещение пазарът вече беше затворен, но все пак сме минавали и когато е работел и мястото наистина е много оживено. Обичам местните пазари и бих препоръчала на всеки да ги обхожда, когато има време и възможност за това.

 

Улица Ткалчичева (Tkalčićeva ulica)

Улица Кожарска, Загреб

Улицата с кръчмите в Горния град на Загреб носи звучното име Ткалчичева. Улицата кипи от живот. Определено е една от най-привлекателните улици в града, защото по нея за разположени десетки заведения и магазини, които предлагат по нещо за всеки.

Интересен факт е, че до средата на миналия век почти всяка къща на улицата е била публичен дом с червен фенер, окачен пред вратата. Може да се твърди, че Загреб е първият град в Европа с улица на червените фенери. В наши дни по тази улица ще намерите всичко, но не и публичен дом.

Каменната порта (Kamenita vrata)

Каменната порта, Загреб

Каменната порта (вдясно на снимката горе) е защитен културен обект на Република Хърватия. Тя е превърната в параклис. През 1731 г. избухнал огромен пожар, който изгорил всичко наоколо, с изключение на един портрет на Дева Мария, който се намирал в стая над каменната портата, затова тя има голяма символична стойност. Минавайки през каменната порта ще видите зад метални решетки нещо като олтар, в който е изложен въпросния портрет, както и много свещи, цветя и монети, оставени пред него.

Каменната порта, Загреб
Параклисът Дева Мария в каменната порта, Загреб

Площад Свети Марк (Trg sv. Marka)

Църква Свети Марк, Загреб

Една от емблемите на Загреб е площад Св. Марк и едноименната църква в центъра на площада. Цветният покрив на църквата е нещото, което я прави особено специална и различна. Тя рядко е отворена за посещения, аз лично никога не съм влизала вътре.

Тази красива църква, заедно със заобикалящите я сгради е едно от най-пищните места в града, просто е разкошно. Отдясно на църквата е Парламентът или Хърватския събор (Hrvatski sabor), а отляво е сградата на Правителството. Зад църквата пък е Конституционният съд (Ustavni sud Republike Hrvatske).

Мястото е „задължително“ за посещение в Загреб и също като катедралата е едно от най-сниманите атракции на града.

Кулата Лотършчак (Kula Lotrščak)

Кулата Лотършчак, Загреб

Кулата Лотършчак е една от най-старите останали постройки в Загреб. Служела е за защита на южната порта.

Всеки ден, точно в 12 на обяд, от най-горният прозорец на кулата се произвежда изстрел с топ. Казват, че тази традиция се спазва от сто години насам и се прави в чест на победата над  Османците.

Кулата е отворена за посещение всеки ден. Можете да се качите до върха й и да погледнете Загреб отвисоко само срещу 2.5 €.

Католическата църква Света Катерина Александрийска (Sveta Katarina Aleksandrijska)

Църквата Света Катерина Александрийска

Църквата Св. Катерина е стара и с красива фасада. Не е нещо много специално и впечатляващо, в сравнение с други църкви в града. Намира се на много красив площад в Горния град и заобикаляйки я отдясно ще стигнете до любимата ми тераса в Загреб, от която се вижда голяма част от старият „горен“ град.

Надолу по стълбите към нощния живот на Загреб …

Загреб

Терасата зад църквата Света Катерина е много романтична. На нея са заключени стотици катинари, явно символи на вечна любов.

От терасата надолу към една от централните улици водят т.нар. Закмардижеви стълби (Zakmardijeve stube), които са много атрактивни и завършват с дълъг и тесен, който ни отвежда до улицата с баровете на Загреб, за да завършим подобаващо разходката си.

 

Къде да хапнете?

Бирария Мали Медо, Загреб

Винаги питаме домакините, при които се настаняваме, за най-доброто заведение за хранене в града. В Загреб ни препоръчаха бирария Мали Медо (Mali Medo), която се намира на улица Ткалчичева (Tkalčićeva ulica) в Горния град. Бяхме силно впечатлени от разнообразието на крафт бири, които се предлагаха. Всички видове носят звучни имена като „Гречка вещица“, „Лято в Загреб“, „Черната кралица“, „Черният Джак“ … поздравления за креативността и за разнообразието. Храната също беше добра. Обстановката е типична за бирария – непринудена и шумна. Останахме наистина доволни и бихме го посетили отново.

Още полезна информация

Загреб

За нас Загреб винаги е бил междина спирка на път към друга дестинация, затова сме минавали през града само с кола. Ето още малко полезна информация, в случай че и вие сте избрали този начин на придвижване към Загреб.

Загреб се намира на около 800 километра от София, които се изминават за около 8.5 – 9 часа с кола.

Пътни такси

 • Сърбия – толове

  • 1360 Динара (11.5 ) в едната посока.
  • Може да платите в Евро
   • Първата такса се плаща при Ерма (190 Динара)
   • След Ниш се преминава тол и се тегли билет, не се плаща нищо, билета се пази!
   • Преди Белград се дава билета и се плащат 800 Динара
   • Преди границата със Хърватска, близо до Шид се плащат още 370 Динара.
  • От Димитровград до Пирот и от Ниш до границата с Хърватска пътят е изцяло магистрала
 • Хърватска – толове

  • 141 куни (19.5€) в едната посока
  • Може да платите с Евро, но рестото ще ви бъде върнато в Куни
   • Малко след преминаване на границата с Хърватска се тегли билет, не се плаща нищо. Билета се пази!
   • Преди Загреб се дава билета и се плащат 141 куни (19.5€)
  • пътят е изцяло магистрала

Още снимки от Загреб

Вместо заключение

Последното ни посещение съвпадна с дните преди финала на Световното първенство по футбол през 2018-та, когато на финала, срещу отборът на Франция, щеше да се изправи именно отборът на Хърватия. Футболните емоции бяха обзели целият град. Всяко заведение беше оборудвано с огромни телевизори, на най-големия площад бяха инсталирани екрани и съоръжения за гледане на финала, целият град беше облечен в червено-бели квадратчета, лицата на футболистите-национали се показваха на всяка витрина, беше страхотно.

 

Kremena

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *