Скакавица – хижата с най-много водопади наблизо

водопад Рилска Скакавица

Хижа Скакавица се намира в Рила на 1876 метра надморска височина и определено е много привлекателна за любителите на високи и пълноводни водопади. Там ще откриете и  чист планински въздух, миризма на бор и огромен избор от пътеки, по които да поемете. В самата хижа ще ви предложат нещо топло и вкусно за хапване и пийване, а хижарите са отзивчиви и приветливи, като всички хижари, които съм срещала. Близо до самата хижа са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица, а по пътя към хижата ще видите множество също толкова прекрасни и възхитително водопади каквито са и двете Скакавици.

Интересен факт е, че хижа Скаквица е първата високопланинска хижа в България!

Как да стигнете до хижа Скакавица?

Най-лесно и бързо можете да стигнете до хижа Скакавица от местността Зелени преслап. До тази местност се стига с кола. Около километър преди лифта към Езерата, трябва да се отклоните надясно и след още километър е местността, където можете да оставите колата си.

До паркинга в местността Зелени преслап свършва асфалтовия път и преминава в черен път през гората.

Зелени преслап
На един висок бор има табели за хижата, а няколко метра по-напред ще видите и 2 информационни табла за маршрутите в резерват Скакавица.
към Скакавица
След около 15 минути вървене по полегатата пътека, ще видите табели за хижата надясно.

От там до хижата изкачването става малко по-стръмно. От местността Зелени преслап до хижа Скакавица се върви общо около 1 час. По пътя срещнахме много семейства с деца, така че се ентусиазирахме да заведем и нашите на това красиво място.

 

Водопадите по пътя към хижа Скакавица

водопади по Скакавишката река

След около 30 минути изкачване към хижата, ще чуете грохота на един от първите високи водопади по Скакавишката река. Ако погледнете наляво дори ще го видите през прозиращата борова гора. За да отидете до Скакавишката река и водопадите, трябва да се отклоните леко от основната пътека след едно малко дървено мостче. Водопадите са наистина възхитителни – широки, високи и шумни. Всичките са с няколко пада на водата и се разливат много красиво по скалите. Падовете следват един след друг и всъщност човек не може да определи точно колко са.

водопади по Скакавишката река
Първият от високите водопади.
водопади по Скакавишката река
След още 2-3 минути ще видите още един, още по-красив от първия
водопади по Скакавишката река
След още 5 минути – още един красавец

Около тези водопади най-вероятно ще се забавите за снимки, селфита и т.н., но те си заслужават вниманието.

След последния от високите водопади се върнахме на маркираната пътека и след още 15 минути вървене нагоре стигнахме до хижа Скакавица.

 

Водопад Рилска Скакавица

водопад Рилска Скакавица

Водопада Рилска Скакавица е висок около 70 метра и е най-високият водопад в Рила. До самото му подножие се стига за около 40 минути от хижа Скакавица. Пътеката към него тръгва покрай една беседка през гората.

водопад Рилска Скакавица
Малко след като тръгнете по пътеката, водопада вече се вижда в далечината.
водопад Рилска Скакавица
Ако погледнете надясно в далечината, ще видите още един тънък, но висок водопад.
водопад Рилска Скакавица
След това пътеката пак навлиза в борова гора и там има още един красив водопад.
водопад Рилска Скакавица
След като излезете от гората, пак ще видите големия водопад в далечината, но вече в цял ръст.
водопад Рилска Скакавица
И тук ако погледнете надясно ще видите друга малка река, която е прокопала скалите и е образувала малък водопад
водопад Рилска Скакавица
Ето го и него – най-високият в най-високата планина на Балканите.
водопад Рилска Скакавица
Гледката назад от водопада – красота!

Преди няколко години бяхме идвали тук през зимата. Тогава водопада беше замръзнал и хората се катереха по него с котки и чукове.

 

Водопад Мала Рилска Скакавица

водопад Мала Рилска Скакавица

До водопад Мала Рилска Скакавица се стига като от хижата тръгнете по синята маркировка към връх Кабул.

водопад Мала Рилска Скакавица
Пътеката към връх Кабул и водопад Малка Скакавица
водопад Мала Рилска Скакавица
След около 10 минути пътеката за водопада се отклонява надясно и започва леко слизане, а за връх Кабул продължава наляво с леко изкачване
водопад Мала Рилска Скакавица
За маркировка служат купчините от камъни покрай пътеката
водопад Мала Рилска Скакавица
Оглеждайте се добре за натрупани един върху друг на места и само по 1-2 камъка

Пътеката е отъпкана, но липсва добра маркировка, затова се оглеждайте добре за всякакви знаци. Ние видяхме дори една бяла кърпичка, завързана на едно дърво, а на някои места кората на дърветата беше издялана. По тази пътека всякакви видове знаци са маркировка.

водопад Мала Рилска Скакавица
На места има жълти табели с надпис “Водопад Малка Скакавица”
водопад Мала Рилска Скакавица
И така след още 10 минути игра на ориентиране и откриване на маркировки, стигнахме до една поляна, от която в далечината се виждаше водопада.

Не можахме да стигнем до подножието на водопада, защото пътеката беше обрасла с високи треви, коприва и бодливи храсти. Хижарката ни разказа, че в ранна пролет, преди да избуят високите треви, от водопада се вижда шарен килим от най-различни цветя. Явно ще идваме тук пак. От хижа Скакавица до поляната с тревите, откъдето се вижда водопада, стигнахме за около 20 минути.

Хапване в хижа Скакавица

хижа Скакавица
Менюто за деня в хижа Скакавица

Не опитахме супите в хижата, но пихме чай. Чайовете в хижите винаги са “истински” – от чисти и ароматни билки, брани от околностите.

Следващият път ще дойдем през пролетта и ще доведем и двете ни момчета. Разходката е интерсна и въпреки, че на места има изкачване, спирките за снимки с водопадите и гледките не са малко и вървенето не се усеща.

4.6/5 - (19 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *