Хижа Иван Вазов – едно запомнящо се пътуване до края на Света

Хижа Иван Вазов, Рила

Пътят от хижа Рилски езера, през Езерния връх до хижа Иван Вазов е един нелек маршрут, но пълен с най-невероятните гледки, които човек може да види. Хижа Иван Вазов се намира на 2300 метра надморска височина, което я прави най-високо разположената хижа в България и една от най-високо разположените на Балканския полуостров. Тя отговаря на представите ми за истинска, автентична и уютна хижа, в която човек може да срещне най-невероятните хора.

Как се стига до хижа Иван Вазов и за колко време?

Хижа Иван Вазов, Рила

Има много маршрути, през които можете да стигнете до хижата. Ние минахме по следния:

Хижа Скакавица – езеро Бъбрека – езеро Окото – езеро Сълзата – Раздела – хижа Иван Вазов. Изминахме го за около 4 часа и половина. Искахме да видим всичките 7 езера, затова избрахме него.

Седемте Рилски Езера
От хижа Скакавица до езерото Бъбрека се качихме за около 2 часа.
Седемте Рилски Езера
От езерото Бъбрека до Окото се качихме за около 20 минути. Катеренето е стръмно и по сипей, затова обувките трябва да са удобни.
Седемте Рилски Езера
От Окото, покрай Сълзата, за около 30 минути се качихме до Раздела. От хълма малко преди Раздела се открива невероятна гледка към 6 от Езерата.
Хижа Иван Вазов, Рила
Камбаната на Раздела – наричат мястото така, защото от там пътя се разклонява в няколко посоки. За хижа Иван Вазов трябва да тръгнете надясно по зелената маркировка.
Хижа Иван Вазов, Рила
От Раздела до хижа Иван Вазов има още около 1 час вървене по леко надолнище. Щом тръгнете надолу и хижата вече се вижда в далечината. Ей там е, толкова близо и същевременно толкова далече.

Други популярни маршрути към хижа Иван Вазов, които не сме изминавали и за тях не мога да разкажа от личен опит са:

 1. Хижа Рилски Езера – езеро Окото – Отовишки връх – хижа Иван Вазов (около 4 часа). Източник: facebook.com/IvanVazovHut/
 2. Хижа Мальовица – връх Мальовица – Раздела – хижа Иван Вазов (около 7 часа и половина). Източник: facebook.com/IvanVazovHut/

 

Хижа Иван Вазов

Хижа Иван Вазов, Рила

Хижа Иван Вазов стана моята любима хижа. Тя е една от най- интересните, на които съм била. Там срещнах невероятни хора. Това е една истинска планинска хижа – без топла вода, без обхват на телефона, без връзка със света, а от чешмите тече ледена вода. Много хора биха се отказали при мисълта за такива условия, но мога да кажа само, че в там си изкарахме страхотно, нищо не ни липсваше и срещнахме супер готини хора.

Хижата се ремонтира и постоянно се добавят нови неща, които подобряват условията. Тоалетните са вътрешни и са ремонтирани и чисти.

Хижа Иван Вазов, Рила
Почти е готова една от стаите за спане на втория етаж. Има нов таван и масивна врата с впечатляваща дърворезба. Много е интересно и уютно. Планът на хижаря е всички стаи да станат такива.

 

Каньонът и залезът, който изпуснахме

Хижа Иван Вазов, Рила

На 2-3 минути от хижата, малко след простира с чаршафите е един от най- красивите каньони. Залезът е зашеметяващ. Жалко, че го изпуснахме, но ясно е, ще ходим пак. Наричат мястото “камъка” или “кабината”, защото само там върху големия камък има една чертичка обхват на телефона.

Хижа Иван Вазов, Рила
Невероятна красота!
Хижа Иван Вазов, Рила
Толкова е близо до хижата, че може да отидете до там и по чехли
Хижа Иван Вазов, Рила
През различните сезони слънцето залязвало на различни места, така ни каза Венци – хижаря.

Храната

Хижа Иван Вазов, РилаХраната и чаят са много вкусни. Ще ви предложат супи, салати, боб, кюфтета … Една порция храна е струва 3 лева, чаят е 1 лв., кафето – 1,5 лв., кенче бира – 3 лв. Доволно количество и много добро качество.

 

Леглата

Хижа Иван Вазов, Рила
Нощувката е 20 лева във 2-ра стая на горния етаж, защото нарът е нов, а в другите стаи е по 15 лева. Да опънете палатка пред хижата струва 5 лв. Има и 2 бунгала навън за по 4 човека. Ние бяхме в стаята с новия нар. Спахме идеално, леглото наистина е удобно. Капацитетът на 2-ра стая с новия нар е 15 места.

Хижа Иван Вазов участва в инициатива за подобряване на високопланинския туризъм, като апелират всеки турист да си носи собствен чаршаф или спален чувал, на който да спи. По този начин се намалява прането с вредни препарати, които се изливат в природата, а и се улеснява работата на хижарите. Ако не носите, разбира се ще ви се дадат. Малък чаршаф, който е лек и удобен за носене, можете да си купите и от хижа Иван Вазов.

В хижата никъде няма да видите кошчета за боклук, защото извозването на отпадъците от хижата става трудно и с коне. Затова всеки трябва да си прибере  собствения боклук в раницата и сам да го свали от планината.

Хижарят, хората и Кабир

Хижа Иван Вазов, Рила
Кабир – той е кучето на Венци. Много е добър и гальовен.

Хижарят Венци е един от собствениците на хижа Иван Вазов. Той живее там почти целогодишно от повече от 20 години и рядко слиза в града. Обича дърворезбите, свири на китара и има страхотно чувство за хумор. Той е страхотен човек, има милиони интригуващи истории и определено е ентусиазиран да направи хижата си приветлива за посетителите.

Хората, които посещават хижа Иван Вазов са истински авантюристи, приключенци, любители на планината и спиращите дъха гледки. Запознахме се с Петър, който скоро се беше върнал от поредното си пътуване до Непал и разказваше за изкачването на шестхилядници. Запознахме се с тризнаците, които скоро се върнали покоряване на Мон Блан.

Срещнахме още много симпатяги, на които даже не разбрах имената – един ходеше бос, друг излезе да се изкъпел в “джакузито”, разбирайте ледената река, която тече покрай хижата. Всеки от тях разказва интересна история, всеки е усмихнат и добронамерен.

Полезна информация

Хижа Иван Вазов, Рила
Конете на Венци, с които се снабдява хижата.

През лятото, особено уикендите, задължително се обадете предварително за места за спане – телефонът е 088 772 7772. Както казва Венци – “Ако ние излезем да спим навън, хижата събира 95 човека”.  Случвало се е да дойдат и 140 човека, тогава даже пейките в столовата се превръщат в легла.

Фейсбук страницата на хижата е: https://www.facebook.com/IvanVazovHut/
Сайта на хижата е: https://ivanvazovlodge.com

 

Хижа Иван Вазов е мястото високо в планината, в което ще откриете гостоприемство, уют и много нови приятели. Може да ви се стори, че е на края на Света, но маршрутът до там е една поредица от незабравими, спиращи дъха гледки. Близо до хижата, докато търсите обхват на телефона си, пред вас ще се открие един каньон, който ще ви остави безмълвни. Гарантирам ви, че ще запомните престоя си там.

4.4/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

7 Replies to “Хижа Иван Вазов – едно запомнящо се пътуване до края на Света

 1. Здравейте,
  Знаете ли дали хижарите биха пуснали 15 годишни деца (отговорни) които добре познават планината, да спят в хижата без родител? Разбира се като нормални клиенти

 2. Пълно разочарование.
  Пристигнах късно и не ми остана време да се изнеса навреме.
  Хижата е обърната на конски обор и краварник. Явно да гледаш коне и крави е по-изгодно от това да посрещаш туристи. Хижата, за да не се бъркат туристите – би трябвало да се изключи от публикуваните туристически маршрути на Рила.
  Двойни (дори тройни) цени на храна и напитки в сравнение с другите хижи, и като бонус – сами си миете чиниите и трябва да гледате с благодарност , че са ви приели(все пак хижата е частна).
  Не мисля да ходя повече там – не съм индо-мазохист.
  В Рила има други по-хубави места.
  Dear foreign tourist,
  don’t go there – prices like in the Mt. Everest BaseCamp and horse and caw shit everywhere.
  Поздрави!

  1. За съжаление трябва да подкрепя този коментар… Отидох много надъхан след много четено и слушано, определено има какво да се желае и май скоро няма да се върна..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *