От х. Иван Вазов през Отовишки връх до Дамга – поглед към езерата на Рила

7-те Рилски езера

След дълго отлагане, най-сетне се отправихме към любимата ми хижа Иван Вазов, в Рила планина. До нея водят няколко маршрута. Един от на-популярните е този през хижа Скаквица и 7-те Рилски езера. Този път за разнообразие отидохме до нея по най-краткия и лек възможен маршрут, откъм язовир Калин. Околните върхове предлагат спиращи дъха гледки към някои от най-красивите рилски езера.

Маршрутът, за който ще ви разкажа не е твърде тежък, нито твърде дълъг, затова е подходящ и за хора, които нямат много опит с вървене в планината, но пък искат да се насладят на едни от най-красивите рилски гледки.

Ето и подробностите:

 

Как да стигнете до язовир Калин и хижа Иван Вазов?

Накратко

Време с почивките: 4 ч. 50 мин.

Време без почивките: 3 ч. 55 мин.

Дистанция: 12.73 км.

Подробно

Най-лесният и кратък път до моята любима е хижа е този откъм яз. Калин и вр. Винтчето. От село Пастра трябва да се отклоните в посока ВЕЦ Пастра, веднага в ляво след табелата за начало на селото. Оттам нататък пътят е много лош, но с много, много бавно и внимателно шофиране е проходим дори за леки коли. Видяхме леки коли до самия язовир Калин. На нас обаче ни беше жал за нашата кола, освен това не знаехме докъде можем да стигнем, нито къде можем да паркираме, затова оставихме колата в една брезова горичка, малко след ВЕЦ Калин. Приблизителни координати на мястото можете да видите тукОт това място до язовир Калин вървяхме около 1 ч. и 50 мин., а до вр. Винтчето, още около около 50 мин.

Към яз. Калин
Брезовата горичка, където оставихме колата и пътят нагоре към язовир Калин.

След като извървяхме целият път до язовир Калин и вр. Винтчето, бих казала все пак, че ако трябва пак да изминем маршрута, бихме продължили с колата до самия язовир Калин. Разбира се с много бавно шофиране, опитен шофьор, риск от прегряване на колата и едно задиране точно реди Чала. С джип спокойно може да се стигне до язовира, видяхме градски джипове дори и на вр. Винтчето. Важно е да знаете, че пътят е много тесен и разминаването на две коли е трудно.

Пътят от село Пастра до язовир Калин е много популярен и сред колоездачите. И на отиване, и на връщане срещнахме няколко групи с колела.

Снимки по пътя към язовир Калин

Снимки по пътя от язовир Калин до вр. Винтчето

Ще познаете вр. Винтчето по каменната му кула. От него се открива страхотна гледка към язовир Карагьол и Кривия гьол. Оттук нататък пътят до хижата е маркиран със жълта и зелена боя.

Вр. Винтчето, Рила
Вр. Винтчето. До х. Иван Вазов остават около 1 ч. и 25 мин. вървене.
Карагьол, Рила
Поглед от вр. Винтчето към яз. Карагьол.

От вр. Винтчето до х. Иван Вазов се стига за около 1 ч. 25 мин. нормално вървене.

Първоначално се слиза по стръмен и широк път, който върви на зиг-заг. На някои от завоите се вижда и съседното на Карагьол езеро – Кривия гьол. След последния завой се слиза към една много приятна долина, с красиво езеро (без име) и една много идилична река. В най-високата чат от пътя ясно се вижда хижата и околните върхове, към които сме се запътили.

Яз. Калин - х. Иван Вазов, Рила
Слизане от Винтчето към х. Иван Вазов. Хижата и върховете, към които сме тръгнали ясно се виждат в далечината.

Снимки по пътя от вр. Винтчето към х. Иван Вазов

За следващата част от маршрута разтоварихме раниците в хижа Иван Вазов и продължихме панорамната обиколка само с бутилка вода, фотоапарат и връхна дреха.

 

 

От х. Иван Вазов до Отовишки връх

Накратко

Време без почивките: 45 мин.

Време с почивките: 1 ч. 5 мин.

Дистанция: 2.03 км.

Средна скорост: 2.6 км/ч

Денивелация: 351 м.

Подробно

За Отовишкия връх се тръгва по пътеката, която е между хижата и бунгалата. Ще я видите веднага щом заобиколите хижата отдясно. Тръгваме стръмно нагоре и следваме синята маркировка.

От х. Иван Вазов до Отвишки връх се качихме само за 1 ч. Изкачването е стръмно, но без тежка раница на гърба не е толкова трудно.

Към Отовишки връх
Към Отовишки връх, заобикаляме хижата отдясно, точно преди бунгалата.

От вр. Отовица (Отовишки връх) се открива гледка към Отовишкото езеро и вр. Кабул. От върха все още не се виждат всичките 7 Рилски езера, а само Окото. Гледката към езерата е около 20 мин. след върха, все по билото.

Отовишко езеро
Поглед от вр. Отовица към Отовишкото езеро и вр. Кабул

 

 

От Отовишки връх до вр. Дамга

7-те Рилски езера

От вр. Отовица до вр. Дамга стигнахме за 1 час с много спирания за снимки и любуване на гледките.

7-те Рилски езера
Безименния връх, 20 мин. след Отовишки връх. От него се открива панорама към всичките 7 Рилски езера.

След изкачването на вр. Отовица следва полегата разходка, изобилстваща от билни гледки, простор и ахкане. Само 20 мин. след върха ще минете през участък, където пред вас се откриват всичките 7 перли на Рила – Долното, Рибното, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото, Сълзата.

7-те Рилски езера
Поглед към 7-те Рилски езера от Безименния връх

15 мин. преди да изкачите вр. Дамга ще минете през Раздела. Това е място, където пътят се разделя в няколко посоки. На мястото има много табели и голям, жълт стълб с  камбана.

Раздела, РИла
Към Раздела
Раздела, РИла
Раздела

Тръгваме към вр. Дамга (Вазов връх), на който ни очаква още много наслада за окото.

Вр. Дамга
Вр. Дамга (Вазов връх)

От вр. Дамга се открива гледка към Урдиния циркус, вр. Мальовица и Додов връх.

Урдини езера
Поглед от вр. Дамга към Урдините езера, вр. Мальовица и Додов връх

И така, след много снимки и въздишки се връщаме отново в любимата ми хижа, в която ни очакват звук на гайда, жива бира и един залез, който отново изпуснахме.

От вр. Дамга до х. Иван Вазов се слиза за около 1 час.

Долината от Раздела към хижа Иван Вазов

 

 

Накратко за х. Иван Вазов

х. Иван Вазов, Рила
Георги, един от помощник-хижарите

Хижа Иван Вазов е моята най-любима хижа. Да, казах го вече няколко пъти. Знаете ли, в момента, докато пиша, се усмихвам. Просто обичам това място и се чувствам много добре там. В хижата няма баня, няма интернет, телефоните нямат обхват, спалните са общи, в някои помещения се спи на нарове, а в други на постланите по пода дюшеци. Липсват много удобства, но все пак си ми е любима. Не знам защо, така я усещам.

Имахме късмета да опитаме и живата бира, която се доставя с коне в големи бидони. Хижата се снабдява много трудно като цяло. Всичко се сваля с коне от вр. Винтчето.

х. Иван Вазов, Рила
Живата бира, има я в 3 вида – тъмна, светла и “червена”

На около 3 мин от хижата, малко след простира с чаршафите, е “телефонната кабина”. Това е една голяма скала, но само там телефоните имат слаб обхват. Там, на “телефонната кабина”, можете да видите един от най-красивите залези над каньона на река Бистрица. Залез, кото ние за пореден път изпуснахме.

х. Иван Вазов, Рила
Залезът, гледан от “телефонната кабина”

По хижата постоянно се работи и обновява. Нещо ново, което видяхме за първи път, беше библиотеката. Това е стая с рафт с много книги, кът за настолни игри, китари и разбира се много дърворезби. Всъщност дърворезбите са “запазена марка” на хижа Иван Вазов. Наричам тази стая “стаята за медитация”.

х. Иван Вазов, Рила
Библиотеката или както я наричам “стаята за медитация”

За да запазите своето място в хижа Иван Вазов в най-натоварените дни, можете да пишете лично съобщение във фейсбук страницата им. Още контактна информация можете да намерите и в сайта им. Нощувка в хижата струва 20 лв.(цената е актуална към юли 2020 г.).

Още за първите ми впечатления от хижа Иван Вазов можете да прочетете в тази статия.

Снимки от х. Иван Вазов

5/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *