До Тевно езеро през долината на Беговица

От Каменица към Тевно езеро

Отправяме се отново към едно от най-притегателните места в Пирин – Тевно езеро и едноименния заслон. Първото ни посещение беше преди година с начало х. Вихрен, през панорамното пиринско било на Типиците. Този път маршрутът е по-лек и някак тематичен. Темата е Беговица. По пътя ни сякаш всичко носи това име – хижата, долината, реката, превалът.

Маршрутът, за който ще разкажа е м. Попина лъка (край Сандански) – х. Беговица – з. Тевно езеро. Имахме желание и да се качим пътьом и на вр. Каменица, но не ни стигнаха силите, а и времето не беше съвсем ясно.

Ето и подробностите:

 

 

Накратко за маршрута

Маршрутът от местността Попина лъка до заслон Тевно езеро може да бъде разделен на 2 части:

  1. м. Попина лъка – х. Беговица
  2. х. Беговица – з. Тевно езеро

 

От м. Попина лъка до х. Беговица

Време с почивките: 1 ч. 25 мин.

Време без почивките: 1 ч. 15 мин.

Разстояние: 3.67 км.

Калории: 311 kcal.

Средна скорост : 3 км/ч

Денивелация: 461 м.

 

От х. Беговица до з. Тевно езеро

Време с почивките: 4 ч. 10 мин.

Време без почивките: 2 ч. 50 мин.

Разстояние: 7.76 км.

Калории: 648 kcal.

Средна скорост : 3.1 км/ч

Денивелация: 796 м.

По пътя има чешми на хижата и малко след нея. В първата част се върви предимно в гориста местност, а във втората – изцяло на открито.

В местността Попина лъка не пропускайте да се отбиете до едноименния водопад. Той е много лесно достъпен. Намира се край пътя, близо до една поляна с няколко пейки.

Водопад Попина лъка

 

 

Подробно за маршрута от м. Попина лъка до х. Беговица

Информационните табели в края на м. Попина лъка. Начало на маршрута.

Маршрутът ни започва в края на местността Попина лъка, при информационните табели на разклона към местността Туричка черква. Приблизителните координати на мястото можете да видите тук. Тръгваме отдясно на въпросните табели, покрай едни от последните вили в местността и следваме синята маркировка.

Първоначално наклонът е сравнително лек и приятен. След около 35 минути през прохладна иглолистна гора ще стигнете до нещо като ВЕЦ. Ще познаете мястото по двата дълги моста със син парапет. Пътеката продължава нагоре между двата моста. Оттук изкачването става малко по-стръмно, а до хижа Беговица остават около 45 мин. вървене.

Двата моста със сини парапети. Пътеката е нагоре между тях. До х. Беговица остава около 45 мин. вървене

 

 

Накратко за х. Беговица

Всъщност хижа Беговица е била преименувана на Каменица преди около 35 г., когато са сменяли имената, както на граждани, така и на туристически обекти. Над вратата на хижата стои името Беговица, затова ще я наричам с това й име.

Хижата е много гостоприемно място с чудесно обедно меню. В столовата има и бар. Телефони за контакт: 0888 635570; 0883 925000.

Препоръчвам да допълните бутилките с вода в хижата или на чешмата малко след нея, защото до заслон Тевно езеро няма други чешми.

Снимки от х. Беговица

 

 

Подробно за маршрута от х. Беговица до Тевно езеро

Пътеката към Тевно езеро продължава по широкия черен път за джипове под хижата и се отбива от него вляво, веднага след хижа Беговица. Няколко метра след разклона следва друг разклон – този към з. Спано поле, маркиран с кафяво. Следваме синята маркировка и продължаваме направо.

Разклонът към з. Спано поле. Следваме синята маркировка и продължаваме направо.

След около 35 мин. ще стигнете до широк дървен мост над р. Беговица, наречен Даков мост. Мостът е изграден в памет на много добродушен овчар, който наричали по прякор Даката.

Даков мост

Около 20 мин. след Даков мост, малко преди жълтата и синята маркировка да се разделят, ще минете покрай един малък, но красив водопад. До разклона за х. Пирин остават 25 мин. вървене.

Водопадът. До разклона към х. Пирин и Беговишкото езеро остават 25 мин.

При прехода през Беговишката долина през цялото време пред нас ясно се отличават върховете Каменица и Яловарника. Ние се движим към подножието на вр. Каменица.

Беговишка долина и поглед към върховете Каменица и Яловарника.

Като цяло преходът през Беговишката долина е лек и не много стръмен. Изключение прави само участъкът малко след разклона за х. Пирин и Беговишкият превал. В тези участъци имаме много стръмни, но пък кратки изкачвания, които се преодоляват за не повече от 15 мин.

Разклонът към х. Пирин и Беговишкото езеро. Следва кратко стръмно и изкачване.
Поглед към Беговишки превал – душевадка. Пътеката минава отляво на мочурището. Превалът се преодолява за около 15 мин.

След като изкачите Беговишкия превал, при желание и възможност можете да оставите тежките раници, да се качите до вр. Каменица и да се върнете отново до същото място. Ние не го направихме и може би малко съжаляваме, но пък това е повод да се върнем към този живописен край на Пирин отново.

Участъкът от Беговишкия превал (подножието на вр. Каменица) до Тевно езеро се изминава за около 1 ч. и 10 мин.

Стотина метра след Беговишкия превал е разклонът към х. Демяница и х. Вихрен. Тук следваме посоката надясно към Тевно езеро, отделяме се от синята и вече ще следваме зелената маркировка.

Разклонът към Тевно езеро. Следваме зелената маркировка и тръгваме надясно.

Заобикаляме отляво т.нар. Каменишка кукла – върхът, съседен на вр. Каменица. Въпросното заобикаляне е много каменисто и неудобно за вървене.

Заобикаляме Каменишката кукла. Пътеката е камениста и неудобна за вървене.

Последният участък преди Тевно езеро минава покрай няколко езера и е малко по-стръмен. Все пак си е живописен, защото езерата са в подножието на върховете Каменица и Малка Каменица.

Едно от езерата преди Тевно езеро и вр. Малка Каменица.

 

 

Накратко за з. Тевно езеро

Чувала съм да казват, че заслон Тевно езеро е в центъра на Пирин. Може би е напълно вярно. От и към заслона водят пътеки до всички “изходи” на планината. Заслонът има доста кръстопътно положение, затова през лятото тук е препълнено с туристи. За да запазите място на заслона, особено през почивните дни, се обадете на телефон 0884 66 36 35 възможно най-рано.

Не бяхме спали на палатка на Тевно езеро, но поради неясната пандемична обстановка предпочетохме да не сме в общите помещения. Нощувка в палатка, предоставена от заслона струва 13 лв. (цената е актуална към август 2020 г.) Палатката е двуместна и е постлана с дюшеци и одеяла.

Тоалетните са външни. Баня няма, но има самоделен душ на открито, направен от маркуч и кенче от бира.

Нашата палатка, предоставена ни за ползване от з. Тевно езеро.

 

Други маршрути от и към Тевно езеро

Ето още няколко идеи за маршрути от и до з. Тевно езеро. Някои от тях вече сме осъществили, други тепърва предстоят.

  1. От х. Вихрен до Тевно езеро – панорамата на Пирин
  2. От Тевно езеро към хижа Демяница
  3. От Тевно езеро до Спано поле
  4. Изкачването на вр. Джангал
  5. От х. Безбог до Тевно езеро
  6. Изкачване на вр. Каменица
  7. Изкачване на вр. Момин двор (40-45 мин.)
  8. Залез на вр. Валявишки чукар (30 мин.)

 

Залезът над Тевно езеро и Камениците

4.5/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *