От Тевно езеро към хижа Демяница надолу по реката в долината

Река Демяница

Не само по върховете, но и в долините на пиринските реки има какво да се види и то не е никак малко. При връщането ни от заслон Тевно езеро към хижа Вихрен решихме да си спестим катеренето по камъни и да се върнем през хижа Демяница. Кои камъни? Вижте в тази статия.

Ще разделя маршрута за връщане от Тевно езеро на две части:

  1. Тевно езро – х. Демяница
  2. х. Демяница – х. Вихрен.

Защо? Защото след хижа Демяница може да се продължи все по долината на реката до Банско и оттам да се качите до хижа Вихрен с автобус или на автостоп. Много хора предпочитат този път, защото „ги плаши“ изкачването до Тодорините очи и стръмното спускане към хижа Вихрен. Силно ви препоръчвам обаче след хижа Демяница да тръгнете пеша към хижа Вихрен. Ще видите неземни красоти. Ако е нужно преспете на хижа Демяница, но определено усилията си струват.

Още за маршрута от хижа Демяница до хижа Вихрен можете да прочетете в тази статия. Сега за частта от Тевно езеро до хижа Демяница:

 

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 2 часа 10 мин.

Време с почивките: 2 ч. 35 мин.

Дистанция: 6.98 км

Калории: 402 kcal

Средна скорост: 3.3 км/ч

Най-ниска точка: 1798 м.н.в.

Най-висока точка: 2441 м.н.в.

Денивелация: 101 м.

 

 

Подробно за маршрута

Тръгваме от Тевно езеро в посока хижа Вихрен и следваме червената маркировка. След около 25 мин. ще стигнете до Мозговишката порта. Тук трябва да изоставите червената маркировка, защото тя ще ви върне до хижа Вихрен през билото и Типиците. Тръгваме по синята маркировка. Следва много стръмно спукане до Превалските езера. Пътеката е много камениста и върви на зиг-заг.

Стръмно слизане на зиг-заг о Мозговишката порта към Превалските езера

Стръмното слизане продължава около 20 мин., докато стигнем до Второто Превалско езеро. След него следват Третото и Четвъртото. Третото се намира между второто и четвъртото и до него трябва да се отклоните около 50 метра от маркираната пътека. Трите Превалски езера се обхождат общо за около 20 мин.

 

Второ Превалско езеро

Интересен факт е, че Второто Превалско надвишава обема и площта на останалите Превалски езера взети заедно.

 

Трето Превалско езеро

Третото Превалско езеро е разположено леко встрани от основаната пътека. Доста по-малко е от Второто Превалско езеро. Обемът му е 13-14 пъти по-малък.

 

Четвърто Превалско езеро

Четвъртото Превалско езеро е съвсем плитко. В него се отичат Второ и Трето. От него води началото си и Превалския поток. Няколко метра по-надолу той се влива в река Валявица.

След Четвъртото Превалско езеро следва отново стръмно слизане до долината на река Валявица. Стръмното слизане продължава около 15 мин.

Стръмно слизане към долината на река Демяница. До хижата има още около 1 час и 15 мин.

Долината на река Валявица е любимата ми част от този маршрут, защото е много идилично и тихо място. До хижата има още около 1 час и 15 мин. Първите 45 мин. се движим на открито, след което навлизаме в гористата местност преди хижата.

След като навлезете в гората, пътеката става отново леко стръмна.

Леко стръмно спускане към хижа Демяница

След 15 мин. ще стигнете до разклона за хижа Вихрен, а още 15 мин. след разклона е и самата хижа Демяница.

Разклонът към хижа Вихрен 15 мин. преди хижа Демяница
Последни метри преди хижа Демяница

 

Река Валявица

Валявица е много красива и сравнително пълноводна река. В участъкът преди хижа Демяница се движи ту спокойно и тихо, ту се стели по скали и образува красиви падове. В тази част водопадите нямат имена, но са много интересни. Дотук реката носи името Валявица, а след хижа Демяница вече се нарича Демяница. Защо? Явно защото при хижа Демяница в нея се вливат и други реки и потоци и водосборът става доста по-обемен.

Един от падовете по река Валявица в участъка преди хижата

Ако подминете хижа Демяница и продължите още надолу по реката ще минете покрай 2 водопада, които си имат имена – Демянишки скок (11 м.) и Юленски скок (9 м). За тях ще ви разкажа обаче в друга статия.

 

 

Хижа Демяница

Хижа Демяница е много приятна хижа. Когато разказвах, че съм била там, получавах отзив „Ааа, знам я, тя е в една дупка“. И наистина, хижата е разположена ниско в долината на реката и отвсякъде е заобиколена от стръмните и вечно зелени склонове на резерват Юлен.

В хижата има ресторант с богато меню. Освен настаняване вътре в хижата към нея има и бунгала. За повече информация относно цени и резервации се обадете на този телефон: 0878 688135

От хижата тръгват и няколко кратки маршрута до близките езера, които са сравнително леки и приятни за семейства с деца.

 

4.7/5 - (12 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “От Тевно езеро към хижа Демяница надолу по реката в долината

  1. привет,

    а минавали ли сте този маршрут в обратната посока? предполагам катеренето е доста, но се чудех за колко време се преодолява..

    благодаря!

    Цвете К.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *