От хижа Демяница до хижа Вихрен – през Василашките и Бъндеришките езера

Поглед към Рибно Василашко езеро

Ех, че е красавец този Пирин. Там имам чувството, че попадам в друг свят. Най-много харесвам това, че има много езера. Харесва ми водата, защото около нея винаги има цветове, живот и умопомрачителни гледки. Един маршрут, минаващ покрай много пирински езера е този от хижа Демяница до хижа Вихрен. Той беше част от двудневния ни преход:

Ден 1: хижа Вихрен – Тевно езеро

Ден 2: Тевно езеро – хижа Демяница – хижа Вихрен

Ще разделя маршрута от ден 2 на още две части: Тевно езеро – х. Демяница и х. Демяница – х. Вихрен. Защо? Защото след хижа Демяница може да се продължи все по долината на реката до Банско и оттам да се качите до хижа Вихрен с автобус или на автостоп. За частта от Тевно езеро до хижа Демяница можете да прочетете в тази статия.

Ето и подробностите за частта от х. Демяница до х. Вихрен:

 

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 3 часа 55 мин..

Време с почивките: 5 ч. 25 мин.

Дистанция: 10.08 км

Калории: 1299 kcal

Средна скорост: 2.5 км/ч

Най-ниска точка: 1833 м.н.в.

Най-висока точка: 2513 м.н.в.

Денивелация: 733 м.

 

 

Подробно за маршрута

Подножието на Малка Тодорка

Маршрутът минава покрай 4 от Василашките езера и 4 от Бъндеришките езера. Тръгваме от хижа Демяница нагоре по течението на река Валявица и след 10 мин. се стига до разклонът за хижа Вихрен. Тук тръгваме нагоре през иглолистната гора и следваме зелената маркировка.

Към хижа Демяница
В началото се върви през иглолистна гора и следваме зелената маркировка

Следва около 20-минутно изкачване, докато стигнем до мястото, където трябва да прекосим река Василашка. Няма мост, но прекосяването е напълно безпроблемно по камъните в коритото.

Василашка река
Прекосяваме река Василашка

Следва полегат и много приятен участък и след около 30 мин. стигаме до бреговете на Рибното Василашко езеро.

От хижа Демяница до Рибно Василашко езеро
Полегатият участък преди Рибното Василашко езеро
От хижа Демяница до Рибно Василашко езеро
Последни метри преди Рибното Василашко езеро

Василашки езера

Групата на Василашките езера се състои от цели 13 езера. По този маршрут обаче ще минем само покрай 4 от тях. До останалите езера от групата пътеката не е маркирана. Можете да видите отгоре най-голямото от тях, Тевно Василашко езеро, по маршрута от хижа Вихрен към Тевно езеро през Типиците.

 

Рибно Василашко езеро

Рибното Василашко езеро е най-ниско разположено и второ по гoлемина в групата след Тевно Василашко езеро. По площ е доста голямо, но в дълбочина достига само 2.5 метра. В него се събират водите, които се оттичат от целия циркус. От него води началото си Василашката река, която се влива в река Валявица близо до хижа Демяница. От хижа Демяница до Рибното Василашко езеро се стига за около 1 час. Разбира се в езерото плуват много риби, най-вече пъстърва, откъдето идва и името му. Риболовът и къпането са забранени!

 

Горно Василашко езеро

Горното Василашко езеро е трето по големина в групата. Пътеката към хижа Вихрен минава леко встрани от него. Можете лесно да стигнете до бреговете му по утъпкана и ясна пътека. Ние не се приближихме толкова, но изкачвайки се към Тодорините езера “езерото-бумеранг” се разкриваше все по-ясно. От Рибното до Горното езеро се стига за 10-15 минути.

От Рибно Василашко езеро към Долно Тодорино езеро
Пътеката към Тодорините езера, която минава близо до Горното Василашко езеро

Оттук пътеката към Тодорините зера става доста стръмна, но много, много живописна. Върви се покрай река, която образува много падове, осеяно е с ярки цветя и високи върхове – картичка!

 

Тодорините очи

Горно Тодорино езеро

Долното и Горното Тодорини езера са едни от най-високо разположените езера в Пирин. Те се намират в подножието на Тодорините върхове, по-познати като Малка и Голяма Тодорка. Езерата имат почти кръгла форма и са разположени много близо едно до друго (5 мин.), откъдето идва и “прякорът” им – очите на Тодорка.  От Рибното Василашко езеро до Долното Тодорино езеро се стига за около 1 час и 30 мин.

От Горното Тодорино езеро се изкачваме за 15-20 мин. по морените до подножието на връх Малка Тодорка. Морените са струпване на огромни камъни и са резултат от ледникова дейност.

Подножието на Малка Тодорка
Пътеката, която подсича връх Малка Тодорка

Следва 10-минутно подсичане на връх Малка Тодорка по тясна и много живописна пътека. От нея се вижда като на длан цял източен Пирин. В долината се виждат и двете Василашки езера, покрай които минахме по-рано в същия ден. Ако сте по-наблюдателни ще видите, че се загатва и Дъговидното Василашко езеро.

От подножието на Малка Тодорка
Гледката от подножието на връх Малка Тодорка

След като подсечете върха ще видите, че ви очаква много, ама много стръмно слизане до Дългото Бъндеришко езеро. Пътеката върви на зиг-заг. За този участък силно ви препоръчвам да носите щеки или просто дълги пръчки, на които да се подпирате и да облекчавате натоварването в коленете.

От Малка Тодорка към Дългото Бъндеришко езеро
Слизането от подножието на Малка Тодорка към Дългото Бъндеришко езеро

Колкото повече слизате, толкова по-стръмна става пътеката. Стръмното слизане на зиг-заг продължава около 15-20 мин.

От Малка Тодорка към Дългото Бъндеришко езеро
Последният участък от стръмното слизане

 

 

Бъндеришките езера

Рибното езеро

По пътя към хижа Вихрен се минава и покрай 4 от Бъндеришките езера – Дългото, Жабешкото, Рибното, Окото. Видяхме ги и по маршрута от х. Вихрен към Тевно езеро, защото между Дългото и Жабешкото езеро двете пътеки се сливат. Зелената маркировка, която следваме се слива с червената.

 

Дълго Бъдндеришко езеро

Дължината на Дългото Бъндеришко езеро е 3 пъти по-голяма от неговата ширина. Наричат езерото също “Горното”, въпреки, че е малко по-ниско разположено в сравнение с Жабешкото езеро от същата група.

 

Жабешкото езеро

Жабешкото езеро е най-високото в групата на Бъндеришките езера (2322 м. н.в.). В него наистина има много жаби, от където идва името му. Жабите са големи колкото нокът и приличат на скакалци, които започват да скачат, когато някой приближи водата.

От Дългото до Жабешкото езеро се стига за около 10 мин.

 

Рибно Бъндеришко езеро

Над Рибното езеро
Рибното Бъндеришки езеро, погледнато отгоре

В Рибното Бъндеришко езеро има много риба, откъдето носи името си. Риболовът е напълно забранен! Водата е кристално чиста и синее. В езерото плуват огромни туфи от водни цветя.

Ще видите голяма част от езерото, слизайки от Жабешкото езеро. За да стигнете до бреговете му обаче е нужно да се отклоните около 10 мин. от маркираната пътека.

От Жабешкото езеро до разклона за Рибното езеро се стига за около 20 мин. На един голям камък ще видите малка, жълта табела. На това място трябва да се отклоните към Рибното Бъндеришко езеро. На табелата пише, че до езерото има 15 мин., но всъщност са само 10. Напълно си струва да се разходката до него.

 

Окото

Езеро Окото

Окото е малко езеро и е най-ниското в групата на Бъндеришките езера (2026 м н в). То е почти идеално кръгло, откъдето идва името му. От разклона за Рибното езеро до езерото Окото се стига за около 40 мин. Езерото Окото е “скрито” на един хълм зад високи клекове. Оглеждайте се за отъпкана пътека, която леко се отклонява от маркираната.

Езеро Окото
Хълмът, на който е езерото Окото. То е скрито зад клековете

От езерото Окото до хижа Вихрен остават само още 25 мин. вървене.

 

4.6/5 - (18 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *