От хижа Вихрен до Синаница през Кабата и езерата

Езеро и връх Синаница

Пак Пирин и пак езера и върхове и този път с още по-звучни имена ще се срещат в следващия маршрут. Ще ви споделя за едно бленувано за много планинари-аматьори (като мен) място и то по път без официална маркировка. Ще има много синьо, много “уау” и много “щрак”.

От хижа Вихрен до хижа Синаница и едноименното езеро има официален маршрут, маркиран със синьо. Ние обаче ще минем по един малко по-заобиколен път, а по “официалния” ще се върнем. Така ще “затворим кръга” и ще си спретнем един уикенд с много гледки и приятни емоции.

Неофициалният маршрут минава приблизително покрай следните обекти: х. Вихрен – вр. Кабата – Голямо Влахинско езеро – Гергийски езера – Синаница. Ето и подробностите:

 

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 4 часа 5 мин.

Време с почивките: 6 ч.

Дистанция: 9.91 км

Калории: 878 kcal

Средна скорост: 2.4 км/ч

Най-ниска точка: 1914 м.н.в.

Най-висока точка: 2537 м.н.в.

Денивелация: 951 м.

По пътя няма чешми, а сенките са рядкост, затова бъдете подготвени с поне 1.5 л. вода на човек, а също и с шапки, слънцезащитни кремове и/или дрехи с дълги ръкави и крачоли.

 

 

Подробно за маршрута

От хижа Вихрен тръгваме по най-популярния маршрут в Пирин, към първенеца – връх Вихрен. Следвайте червената маркировка или просто най-голямата тълпа (ако е лято).

Начало на маршрута, следваме червената маркировка и посока към връх Вихрен

След около 25 мин. ще стигнете до разклона за Казаните. Там тръгваме по по-стръмната пътека, ляво.

Разклонът за Казаните, тръгваме нагоре и наляво.

След още 25 мин, все по червената маркировка и все подир тълпата, стигаме до седловината в подножието на връх Вихрен. Това е връх Кабата. Това е мястото, на което за първи път се вижда Голямото Влахинско езеро.

 

Оттук се отделяме от добре познатия и утъпкан път и се спускаме без пътека към Влахинското езеро. Първоначално тръгнете към Хвойнати връх, това е върхът, който ще видите ако се обърнете с гръб към връх Вихрен.

Към Хвойнати връх, ляво на снимката

Щом стигнете до каменистата част в подножието на Хвойнати връх, започнете да слизате към Влахинското езеро. Избирайте тревистите участъци, защото те са по-удобни за вървене. От Кабата до Влахинското езеро се слиза около 20 мин.

 

 

До Голямото Влахинско езеро

Голямото Влахинско езеро е най-голямото в групата на Влахинските езера и сред най-дълбоките и пълноводни езера в Пирин. Интересен факт е, че неговата площ е четири пъти по-голяма от площта на останалите четири езера в групата, взети заедно.

По маршрута ни към Синаница не се слиза до самия бряг на езерото, а на около 100 метра от него. Тръгваме по левия бряг на Влахинското езеро. Оглеждайте се за малки купчини от камъни. Това е маркировката, която ще следваме.

Пътеката по левия бряг на Влахинското езеро. Тя минава на около 100 метра над езерото и е маркирана с малки купчини камъни.

Заобикаляме езерото по левия му бряг, следвайки „пирамидките“ и след около час сме на отсрещния му бряг, в подножието на връх Гредаро и Муратовата премка. Муратовата премка е най-ниската част от „реброто“, което свързва върховете и Муратов и Гредаро.

Заобикаляме Влахинското езеро по левия му бряг, отсреща е връх Гредаро

До въпросната Муратова премка ни очаква много стръмно, но кратко изкачване. От нея за първи път се виждат Гергийските езера, а ако погледнете назад ще видите “за последно“ по този маршрут и Влахинското езеро, на фона на първенеца на Пирин – връх Вихрен.

Стръмно, но кратко (10 мин.) изкачване към Муратовата премка
Поглед към Гергийските езера от Муратовата премка
Поглед назад от Муратовата премка, към Голямото Влахинско езеро и връх Вихрен

 

 

Гергийските езера

Три от Гергийските езера се виждат съвсем ясно от Муратовата премка. До първото се слиза за около 6-7 мин. Следваме малките купчини от камъни, те са нашата маркировка. След още 5-6 мин се стига до брега на второто Гергийско езеро, а след още 5-6 мин. и до третото.

Към Гергийските езера, следваме малките купчини от камъни, те са нашата маркировка.

След третото Гергийско езеро следва кратко, не много стръмно изкачване.

Краткото изкачване след третото Гергийско езеро.

Преминете ли го, пътеката вече не е така стръмна.

Полегата пътека, която води към гора от клекове

В този участък има един важен момент. След като навлезете в гората от клекове, ще стигнете до голяма купчина камъни, която е възможно да подминете. Няколко крачки след нея пътеката свършва, а отсреща се вижда Голямото Гергийско езеро. До езерото няма пътека. Не се паникьосвайте, просто се върнете 10-тина крачки назад до голямата купчина камъни. Ще видите ясна пътека зад въпросната голяма „пирамида“ от камъни. Оттам нататък вече няма къде да се объркате.

Поглед към Голямото Гергийско езеро, до което няма пътека
Голямата купчина от камъни, важен момент от маршрута. Пътеката е ясна и продължава зад тази купчина, измежду клековете.

Следва подсичане на няколко безименни върхове по един много дълъг сипей, който се пресича за около 15-20 мин.

Много дълъг сипей, който се пресича за около 15-20 мин.

След въпросния сипей отново следва кратко и стръмно изкачване през гора от клекове и боровинки, а след него и дълъг, полегат участък, от който за първи път се вижда и Синанишкото езеро.

Последният участък до хижа Синаница е много стръмен и все надолу. Щом започне стръмното спускане, значи до хижата остават само 25 мин.

Последният, много стръмен участък към Синаница. До хижата остават 25 мин.

Езеро Синаница

Не знам коя дума да използвам, за да опиша това, което видях и почувствах на брега на Синанишкото езеро. Шок, синьо, тюркоаз, хипноза, кристално… всъщност наистина не знам. Виждала съм доста езера и езерни групи, но това езеро просто ми скри шапката. Честно!

Всички възможни нюанси на синьото, следващи един след друг до центъра на почти идеално кръглата му форма.

Когато езерото е спокойно, в неговата огледална повърхност се отразяват белите стени на върховете Синаница и Момин връх. Не исках да си тръгвам от там. Исках да стоя на брега му още и още. Обиколих го цялото няколко пъти. Направих стотици снимки. Исках да го запомня от всичките му страни. Нямам търпение пак да отида там и да го видя отново.

 

 

Хижа Синаница

На брега на езерото Синаница се намира едноименната хижа. Спалните помещения са общи. В хижата има кухня и столова. Особеното е, че вечерята и закуската (ако искате такива) трябва да заявите предварително! Нощувка в хижата струва 15 лв. (цената е актуална към август 2019 г.) Банята е външна и представлява малка самоделна пристройка зад хижата. През летните и почивни дни хижата е пълна, местата се заемат бързо, дори местата за палатка около хижата. За да запазите своето място в хижата се обадете възможно най-рано на телефон 0896 798 040.

4.5/5 - (24 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

8 Replies to “От хижа Вихрен до Синаница през Кабата и езерата

 1. Здравей Кремена,

  обмисляме същия маршрут, по който сте минали към х. Синаница – изглежда много живописен. 🙂 Да те помоля, ако имаш трак на вашия преход, да ми го споделиш на мейла?

  Благодаря! 🙂

  1. Здравей, Георги, маршрутът ще ви хареса много, сигурна съм. За съжаление нямам трак на маршрута. Сигурна съм, че ще се справите и без трак, ако се ориентирате по пирамидките 😉

 2. Здравейте,
  виждам, че сте ходили доста по Пирин. Интересува ме имате ли информация за маршрута х. Каменица – х. Пирин и х. Пирин – Тевно езеро.
  Обмилсяме да тръгнем с 10-тина надъхани тийнейджъра и се опасяваам, че ще им се стори малко безсмислено това слизане до х. Пирин. Не съм ходила в района. Бихте ли ми помогнали, като споделите дали си струва подобен маршрут или от х. Каменица е по-добре да се отиде директно към з. Тевно езеро с евентуално изкачван и слизане на вр. Каменица.
  Предварително благодаря!

  1. Здравейте, Биляна

   Качвали сме се от хижа Каменица (Беговица) до Тевно езеро. За този маршрут мога да споделя, че е много живописен, минава се и покрай един малък, но красив водопад. При добро желание можете да се отклоните и до Беговишкото езеро. Повече подробности съм описала тук. Не сме се качвали на връх Каменица все още, но съм чувала, че гледката от там е невероятна.

   Не сме минавали през хижа Пирин и не мога да споделя лични впечтления за този маршрут. Аз лично харесвам по време на прехода да има вода, реки, езера, защото около тях е по-зелено, цветно и живописно.

   В района на Тевно езеро има много езера и върхове, които си струва да се видят и изкачат. Мен лично ме влекат по-високите части на планината и затова бих ви посъветвала да отделите повече време на района около Тевно езеро, отколкото долу, при хижите Каменица (Беговица) или х. Пирин.

   Надявам се да съм била полезна с отговоа си. Насреща съм за всякакви въпроси по темата. 🙂

 3. Здравейте Кремена,
  Много харесвам вашата страничка .
  Описания маршрут за един ден може ли да се мине , или е необходимо два дена?
  Благодаря и хубаво лято ви пожелавам!
  Поздрав,
  Нели

  1. Здравейте, Нели, препоръчвам ви да предвидите нощувка на хижа Синаница. Иначе денят е дълъг и ако тръгнете много рано, ще успеете да отидете до хижа Синаница и да се върнете през Муратовото езеро за един ден. Но в края на деня ще сте изтощени и няма да запомните с хубаво разходката 🙂

 4. Привет! На доста места чета за маршрута, но не мога да се ориентирам за времето до върха. От хижа Вихрен до хижа Синаница е 4 часа и после още един час до връх Синаница или нещо не разбирам?

  1. Привет, Лина

   Маршрутът е най-грубо казано хижа Вихрен -> Синанишка порта -> хижа Синаница.
   За връх Синаница се тръгва от Синанишката порта. Оттам (портата) до върха се върви около 1 час в посока. Т.е. трябва да се отклоните от маршрута, за да изкачите върха и да се върнете отново до портата.
   Може да изкачите върха и от хижа Синаница, но оттам е доста по-стръмно и е подходящо за по-напреднали туристи.
   Надявам се да съм била полезна.
   Насреща съм, ако мога да помогна друга информация по темата 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *