От Синаница до хижа Вихрен – класически маршрут през Муратовото езеро

Муратово езеро, Пирин

Маршрутът от хижа Синаница до хижа Вихрен е един от популярните пирински маршрути. Той е белязан със синя маркировка. Може да се съчетае с друг, неофициален и не така добре маркиран маршрут – х. Вихрен – вр. Кабата – Голямо Влахинско езеро – Гергийски езера – Синаница. Повече за него можете да прочетете в тази статия. От съчетаването на двата маршрута би се получил един чудесен уикенд в планината, изпълнен с много красиви гледки и емоции.

Някои съчетават прехода и с изкачването на един от знаковите пирински върхове – Муратов връх. Други, като нас, се отдават на препичане и пикник край красивото Муратово езеро. Ето и подробностите за нашия преход:

 

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 3 часа 5 мин.

Време с почивките: 4 ч. 30 мин.

Дистанция: 8.89 км

Калории: 663 kcal

Средна скорост: 2.8 км/ч

Най-ниска точка: 1855 м.н.в.

Най-висока точка: 2367 м.н.в.

Денивелация: 471 м.

По пътя няма чешми, а сенките са рядкост, затова бъдете подготвени с достатъчно питейна вода и слънцезащитна екипировка.

 

 

Подобно за маршрута

Тръгваме от любимата, синя Синаница, следвайки синята маркировка. Първият участък, от хижата до т.нар. Синанишка порта е стръмен. Изкачването до там продължава около 25 мин.

 

Синанишка порта
Поглед назад към СИнаница от Синанишката порта

Няколко крачки след като преминете Синанишката порта ще видите, че пътеката се разделя на две – дясно (долната пътека, червена маркировка) към заслон Спано поле и ляво (горната пътека, синя маркировка) към хижа Вихрен. Участъкът е сравнително полегат почти до подножието на Муратов връх. Изключение прави едно кратко и стръмно слизане в първата част на този дълъг, полегат участък. От Синанишката порта до подножието на Муратов връх се върви около 1 час и 20 мин.

Разклонът след Синанишката порта. Тръгваме наляво, по горната пътека (синя маркировка). Долната пътека (червена маркировка) води към Спано поле.
До подножието на Муратов връх (средата на снимката) пътеката е преимно полегата
Изключение прави само едно кратко и стръмно слизане в началото на този участък. Пътеката е предимно полегата до подножието на Муратов връх (най-дясно на снимката)

След подножието на Муратовия връх полегатите, тревисти и удобни за вървене пътеки се срещат все по-рядко. От подножието на върха до Муратовото езеро ни очаква предимно стръмно слизане по камъни и сипеи. Удобни обувки и щеки биха били много полезни.

Стръмният сипей под Муратов връх.
Още стръмно слизане към Муратовото езеро

Преди Муратовото езеро ще минете покрай две по-малки езера. Те също са част от групата на Муратовите езера. От подножието на Муратов връх до Муратовото езро се слиза за около 45 мин.

Преди Голямото Муратово езеро минаваме покрай други две малки езера. Оттук до Голямото Муратово езеро остават още Х мин.
Последно стръмно слизане към Муратовото езеро

 

 

Голямото Муратово езеро

Муратовото езеро е едно от знаковите пирински езера. То има много имена, защото по форма човек би го оприличил на какво ли не. Чувала съм да го наричат „сърцето“, „голямата ябълка“, „бъбрек“, дори „ембрион“.

Повърхността на езерото, която е по-близка до брега, е покрита с милиарди бели водни цветя. Тази растителност му придава особено очарование. Срещу езерото се извисява връх Тодорка.

Езерото е разположено на голяма тераса и е заобиколено от широки поляни, които са много подходящи за пикник или просто излежаване с хубава гледка.

От Муратовото езеро води началото си река Бъндерица. Продължаваме по течението на реката. До хижа Вихрен остават още 35 мин. вървене, като се редуват много стръмни и полегати участъци.

Стръмно слизане от Муратовото езеро към долината на река Бъндерица
По долината на река Бъндерица

Вървейки по долината не река Бънедрица ще стигнете до малък дървен мост. Ако се отклоните по него, след 5 мин. ще стигнете до езерото Окото, което всъщност е скрито зад клекове на един хълм. Как да го откриете, вижте в тази статия.

Мостът 10 мин. преди хижа Вихрен. Езерото Окото е на 5 мин. от този мост.
Хижа Вихрен

Хижа Вихрен е едно от най-комуникативните места в Пирин. През лятото (01.07. – 15.09.) и почивните дни паркингът на хижата се препълва с коли, затова до там е организиран автобус, който се качва/слиза 3 пъти дневно до/от Банско. Повече за маршрута и разписанието на автобуса можете да видите тук.

4.9/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “От Синаница до хижа Вихрен – класически маршрут през Муратовото езеро”

  1. Здравейте,
    Благодаря Ви, за подробното описание на маршрутите и снимките от прекрасните и вълшебни места от Природата на България.
    Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *