От Драгалевския манастир до Алековия водопад – на Витоша с деца

От Драгалевския манастир до Алековия водопад

Един много, много любим и много лек маршрут е този от Драгалевския манастир до Алековия водопад на Витоша. Най-подходящото време за обхождането му според мен е през пролетта (април, май) или през есента (октомври и ноември). През пролетта водопадът е пълноводен, а гората има онзи младо зелен цвят. През есента водопадът е маловоден, но гората има най-хипнотизиращите и топли есенни багри.

Маршрутът е много лек и сравнително кратък, което го прави много подходящ за семейства с деца и за хора, които нямат опит с вървене в пресечени местности. Разодката е толкова лека, че бих я сравнила с разходка в градския парк. Мисля, че няма нужда да споменавам предимствата на планината пред парка. Ето и подробностите за маршрута:

 

 

Как да стигнем до Драгалевския манастир?

Драгалевски манастирДо Драгалевския манастир се стига най-лесно с кола или с автобус. Ако пътувате с кола, от Околовръстния път на София трябва да се отклоните към квартал Драгалевци. От последните къщи на квартала до Драгалевския манастир се стига за около 10 мин.
Близо до манастира спират и автобуси с номера 64 и 93, които тръгват от Софийския зоопарк.

 

 

Откъде тръгваме?

От Драгалевския манастир до Алековия водопадТръгваме от паркинга над манастира. Между въпросния паркинг и стените на двора на манастира има стълби и ясна алея, посипана с чакъл. Започваме изкачването до Алековия водопад оттам. В горния край на стълбите ще видите табела към квартал Симеоново или Симеоновските езера. Това е посоката, която ще следваме.

Накратко за маршрута

От Драгалевския манастир до Алековия водопад

Маршрутът от Драгалевския манастир до Алековия водопад се изминава приблизително за 1 час. с нормално детско темпо. Пътеката е почти полегата, широка и много приятна. Върви се изцяло в букова гора, която през есента е прелестна. По пътя няма чешми, затова носете вода със себе си.

Подробно за маршрута

От Драгалевския манастир до Алековия водопад

Тръгваме нагоре по алеята, която е точно между големият паркинг и стените на двора на манастира.

От Драгалевския манастир до Алековия водопад
Алеята в началото на маршрута

Скоро ще видите разклон и табела към квартал Симеоново и Симеоновските езера. Следваме табелата и тръгваме наляво по по-полегатия път.

От Драгалевския манастир до Алековия водопад
Първият разклон към Симеоновските езера

Пътеката е добре маркирана и обозначена. Следвайте табелите и няма как да се объркате.

Около 7-8 мин. след началото пътеката ще ви отведе до два дървени моста, намиращи се почти един до друг. Трябва да преминете през тях.

От Драгалевския манастир до Алековия водопад
Един от  дървените мостове по пътеката

След още 20-тина минути ще минете под едни телеграфни жици, около които се образува нещо като пролука, от която можем да погледнем към София и квартал Драгалевци.

От Драгалевския манастир до Алековия водопад
Пролуката под телеграфните жици

Около 30 мин. след пролуката на телеграфните жици по все така полегата, приятна и гориста пътека ще стигнете до водопада. На места гората за кратко преминава в иглолистна, на други става по-просторна. По време на нашата разходка беше изключително цветно. Направих толкова много есенни снимки, че ми е трудно да избера само няколко.

 

Няма как да минете незабелязано и покрай скалата преди Алековия водопад. От нея се открива най-невероятната гледка към София.

 

Алековият водопад през есента

Алеков водопадГолемият Алеков водопад се намира приблизително по средата на пътеката, която свързва Драгалевския манастир и Симеоновските езера. Пътеката минава непосредствено до водопада. Алеята откъм Драгалевския манастир е по-полегата и приятна според мен.

Алековият водопад представлява каскада от водни падове и общата им височина е около 20 метра. През есента той става много маловоден и не е така привлекателен, както би бил през пролетта например.

Казват, че водопадът бил любимо място на Алеко Константинов, откъдето идва и името му.

 

Скалата до Алековия водопад

Скалата до Алековия водопадОще по-впечатляваща от самия водопад е скалата малко преди него (в случай че идвате от Драгалевския манастир). Оттам се открива най-невероятната гледка към София. В края на месец октомври хълмовете на Витоша са покрити с най-пъстроцветния килим от обагрени дървесни корони. Мястото и гледката са пленителни. Въпросната скала представлява нещо като тераса за наблюдение. Трябва да знаете, че не е обезопасена, затова ако сте с деца трябва да имате едно наум.

 

Драгалевски манастир

Драгалевски манастир

Разходката може да се съчетае и с разглеждане на Драгалевския манастир. Старото му име е “Св. Богородица Витошка”, но вече го наричат „Успение Богородично“. Манастирът е женски. По време на османското робство е бил опожарен, но около един век по-късно бил възстановен и в него били пресивани много книги. Част от тях се пазаят в музеите на манастирите на Света гора в Атон.

4.5/5 - (33 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “От Драгалевския манастир до Алековия водопад – на Витоша с деца

  1. така прекрасно, усмихнато и мило снимано, написано, обяснено, показано…
    Благодаря ви

  2. Благодаря за хубавия разказ по този маршрут. Надявам се да го посетим съвсем скоро. Бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *