Екопътека и манастир – разходка 2 в 1 в Пернишко

Екопътека "Поглед към 9 планини"

Често ни се случва да се чудим докъде да отскочим, ей така, само за един ден. Да не е много далече от София, да има интересна разходка сред природата, а наличието на културно-исторически елемент би било страхотен бонус към обиколката. За щастие около София е пълно с такива места. Наблизо има планини, водопади, манастири, стари градове и села.

Eто някои предложения, за които вече съм ви разказвала:

А ето и още едно предложение за еднодневна разходка 2 в 1:

 

 

1. Екопътека “Поглед към 9 планини”

Над село Сирищник се вие чудна пътека, леко нагоре, но пък пълни окото и е подходяща за малки и големи. Там, в края на селото ще ви посрещне магарето Мария. Тя е много любопитна, иска до всеки да се приближи. Внимавайте какво носите в багажника на колата си и дали тя е наблизо, когато го отваряте. Ако носите хляб или нещо друго за хапване, няма изобщо да ви пита, директно ще ви го открадне.

 

Накратко за екопътеката

Време с почивките: 1 ч. 45 мин.

Дължина на маршрута: 3.53 км.

Денивелация: 462 м.

По пътя има 2 чешми и на много места са изградени пейки, маси и беседки. Екопътеката е леко стръмна и е подходяща за семейства с деца.

 

Откъде тръгваме?

Има 3 варианта за начало на екопътеката.

  1. Паркинга в края на селото – вижте мястото на картата тук
  2. Параклиса и ореховата градина, местност “Светена вода” – вижте мястото на картата тук
  3. Пътят над теренната мозайка „Окото“ – вижте мястото на картата тук

Ние избрахме първия вариант. Там има голям и удобен паркинг, освен това само там можете да се срещнете с магарето Мария.

 

Подробно за екопътеката

Тръгвайки от паркинга ще минете покрай последните няколко къщи на селото.

Последните къщи на село Сирищник

Следва по-стръмно изкачване, което минава покрай църква и гробище. Пред двора на църквата ще видите една самоделна, постоянно течаща чешма. След църквата бетоненият път преминава в гориста пътека и след около 20 мин. излиза на тесен асфалтов път.

Следваме червената маркировка
Широкият и бетонен път преминава в тясна, горска пътека

Стигнем ли до тесния асфалтов път, тръгваме наляво и само след 2-3 мин. стигаме до параклиса с ореховата градина. Това е местността “Светена вода”. Името на параклиса е “Св. Николай Чудотворец”. Това е второто място, до което можете да стигнете с кола. Недостатъкът е, че няма много отбивки, удобни за паркиране.

В ореховата градина ще видите 2 навеса и няколко маси с пейки, подходящи за събирания с приятели. Под единия от навесите е изградено барбекю. По земята е пълно с нападали орехи. Тук е и последното място по екопътеката, на което можете да допълните бутилката си с вода.

Ореховата градина и параклиса

От ореховата градина пътеката продължава все по-стръмно нагоре по дървени стълби с парапет.

Пътеката от Параклиса и ореховата градина до “Окото”

След около 10 мин. изкачване по нея ще стигнете до теренната мозайка „Окото“. Това е място, на което всеки минувач може да добави камък, с който да допринесе за доизграждането на мозайката.

Окото

Малко след „Окото“ ще пресечете отново асфалтов път. Това е второто място, до което можете да стигнете с кола. Има беседка и достатъчно място за паркиране. От беседката до крайната ни цел, заслон Погледец, остават още около 1 ч. 15 мин. изкачване. Бавно, детско темпо, с много спирания. Този последен участък е най-еднообразен и монотонен, но колкото по нагоре се изкачвате толкова по-ясно се разкрива язовир Пчелина и някои от 9-те планини.

 

Кои 9 планини ще видите?

Пред заслон Погледец ще видите информационна табела с приблизителни насоки накъде коя от планините виждате – Рила, Пирин, Витоша, Конявска, Верила, Голо бърдо, Черна гора, Пенкьовска, Земенска. Изградена е и кула за наблюдение.

Ето и как разбрах напътствията:

Напътсктвия за поглед към 9-те планини
Кулата за наблюдение

Къде са Верила и Голо бърдо? Според картата са някъде между Витоша и Рила. Това е интересното на тази екопътека. Виждате планините като на длан и умувате кой връх на коя планина е.

 

 

2. Гигински манастир

Гигинският манастир „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“ е активно действащ и много добре поддържан манастир. Нарича се още „Църногорски“. До манастира води чудесен асфалтов път. В центъра на село Гигинци, на площада, ще видите насочващата табела към манастира.

 

Манастирът има жилищна част и две църкви – нова и стара. Т.като в манастира се настаняват и гости, разглеждането на последният етаж от жилищната част не е разрешено.

В двора на манастира има голяма кула-камбанария с безплатен музей, в който са изложени снимки и кратка история от развитието на манастира през годините.

Кулата с камбанария и музей

Най-старата и важна част от манастира е старата църква, която е построена през 1814 г. Тя е обявена за архитектурен паметник.

Старата църква, архитектурен паметник

През Възраждането манастирът бил важно културно средище. Имало килийно училище, в което учели децата от околността. Тогава манастирът разполагал и с богато имущество – добитък, собствена мандра, пчели.

 

 

Къде да хапнете?

В непосредствена близост до Гигинския манастир се намира „Хан Гигински манастир“. Място е много приятно. Менюто не е много богато, но пък е вкусно. Единственият недостатък, който намирам е, че всичко се сервира в пластмасови съдове и прибори. Ежедневното генериране на тонове пластмасови отпадъци не бива да бъде подкрепяно.

5/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Екопътека и манастир – разходка 2 в 1 в Пернишко”

  1. Много оподробно и разбираемо описание на екопътеката. Благодаря Ви от сърце, Кремена!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *