Около Етрополе с деца

водопад Варовитец | Светоглед

Около Етрополе е пълно с красиви и много приятни кътчета за отдих и разходка. Само на около 80 километра от София ще намерите място, което ще ви предложи прохладна букова гора и изумителна природа – Етрополе и с. Осиковица. Впечатляващ район, красив балкан, чиста река и зелена гора – с това ще ви плени Етрополския балкан и ще ви се прииска да останете за повече от един ден. А децата се забавляват особено много сред природата и селската идилия. Те ще са най-доволни от разходката.

Ще ви разкажа за няколко места в района, които посетихме за един ден с децата и които са идеални за бягство от големия град.

Небесните пасбища

Небесните пасбища | Светоглед

Небесните пасбища се намират в близост до село Осиковица. До селото се стига като се отбиете от магистрала Хемус. Отбивката е след отбивката за Правец. В самото село ще видите много насочващи табели за тази горска приказка. Децата ще го заобичат в мига, в който го зърнат.

Небесните пасбища | Светоглед
Идеално място за забавление, почивка и барбекю.
Небесните пасбища | Светоглед
Игри за малки …
Небесните пасбища | Светоглед
… и за големи

Разхождате се в гората и влизате в една истинска приказка.

Небесните пасбища | Светоглед
Минавате покрай къщата на бабата на Червената шапчица, а вътре вълкът само чака някой да го попита “защо са ти толкова големи зъбите?”

След това приказката продължава с къщата на мечо Пух, приказката за стълбата и още много люлки, катерушки, чист въздух и почукване на кълвачи.

Небесните пасбища | Светоглед
Класна стая на открито за деца
Небесните пасбища | Светоглед
И много мъдри мисли за големи, а ето и любимата ми: Телевизорът изпълва живота и душата на човека с пустота!

От Осиковица до Етрополе се стига най-лесно и бързо през село Джурово.

 

Етрополски манастир

Етрополски манастир | Светоглед

Етрополският манастир “Света Троица” се намира на няколко километра от Етрополе. Има добре поддържана градина с люлки за децата. В непосредствена близост до манастира се намира един от най-красивите водопади в България – Варовитец.

Етрополски манастир | Светоглед
По пътечката към водопада се минава покрай още една интересна за малките атракция – градина с пейки, пързалки и катерушки, овце и патици

 

Водопад Варовитец

водопад Варовитец | Светоглед

Водопада Варовитец и екопътеката към него са много лесно достъпни дори и за най-малките. На децата им е особено интересно да застанат зад самия водопад и да се опитат да пипнат водата.

Снимки от водопад Варовитец

 

Екопътека “Екот от камбанен звън”

Екопътека "Екот от камбанен звън"

Екопътеката се изминава за около 40 мин. от Етрополския манастир до село Рибарица. Не бъркайте етрополското село Рибарица със Рибарица в подножието на Централен Балкан.

Единият край на екопътеката е точно пред водопада Варовитец. Няма начин да я сбъркате. Ще видите дървените парапети, които са изградени по цялата й дължина.

Другият край на екопътеката е в края на село Рибарица. Тръгвайки към манастира, се оглеждайте в ляво за голяма табела с информация за проекта, по който е изградена.

Екопътека "Екот от камбанен звън"
Голямата информационна табела. Единият край на екопътеката

Пътеката е сравнително полегата. Най-стръмна е в частта си преди манастира. На много места ще видите беседки, пейки с маси, пързалки, поляни. Много е приятна за разходка, а също и за пикник или барбекю.

Водопадът край село Ямна

Водопадът край село Ямна

Село Ямна се намира след село Рибарица, където се откланяме към Етрополския манастир и екопътеката. Шофирайки през селото, ще видите от дясно на пътя, на един много остър завой, табелата към водопада и черният път, който води към него.

Село Ямна
Към водопадът на село Ямна

Малко след табелата след леко изкачване ще видите широка поляна, където можете да оставите колата. Оттам до водопада се стига за около 30 мин. по много приятна и сравнително полегата пътека.

Село Ямна
По пътеката към водопада

Ако искате да стигнете до подножието му обаче, ще трябва да се покатерите още около 10 мин по доста стръмен склон.

Водопадът край село Ямна
При водопада и стръмния склон до подножието му

Водопадът е най-пълноводен след дъждове. При нашето посещение беше доста маловоден.

 

 

Етрополе

Етрополе | Светоглед

Етрополе е район, който привлича много туристи със своите природни дадености и исторически забележителности. Пред историческия музей ще видите карта на най-интересните места в града и в околностите му. За мен най-интересни са няколкото възрожденски къщи – Арнаудовата, Вълчевата, Павелпанчовата…. толкова са много. Разбира се също и часовниковата кула – тя е символът на Етрополе.

Етрополе | Светоглед
Туристическа карта на Етрополе
Етрополе | Светоглед
Легенда към туристическата карта на Етрополе
5/5 - (10 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *