По пътя от Батак до Перущица

крепост Перистера, Пещера

Разстоянието от Батак до Перущица е само 42 километра. В този кратък участък с леки отклонения от главния път, човек попада на страхотни местенца.

Ето само 5 от тях, които можете да посетите за 1 ден.

Църквата – костница в Батак

Батак

Изключителна жестока и драматична е историята, свързана с тази църква. Побиват ме тръпки и очите ми се насълзяват като си помисля как са изглеждали 2000 човека – измежду които деца, жени и старци, които са обезглавени в тази църква. Костите им са запазени и положени в ковчег вътре в църквата. По черепите личат следите от остриетата, а по стените на църквата – дупките от куршуми. Влизала съм в тази църква много пъти и винаги съм пристъпвала към прага с присвит корем. Тя е последно убежище за 2000 батачани и символ на саможертва за свобода.

Църквата е ниска и вкопана в земята, защото по онова време не е било разрешено християнските храмове да бъдат по-високи от спахия(османски конник) с чалма на главата.

Днес църквата не е действаща. Работи като музей, но входа е безплатен за посетителите.

 

Крепост Перистера в Пещера

крепост Перистера, Пещера

Крепостта Перистера в Пещера е място, на което можете да се докоснете до археологията и трагедията на миналото и същевременно да се насладите на прекрасната гледка и красивата градина.

крепост Перистера, Пещера

Интересен факт е, че тук в “хладилниците на Перистера” е открита най-голямата находка от керамични съдове в България – около 80 долиума с височина между 70 см и 1.70 м. За всеки от съдовете е била изграждана самостоятелна пещ.

крепост Перистера, Пещера
Разположени са в помещенията около стената, за да могат защитниците на крепостта да имат постоянен достъп до вода.
крепост Перистера, Пещера
Съдовете са разположени и до изходите

Входа за крепостта: 4лв.

 

Часовниковата кула в Пещера

часовниковата кула, Пещера

Часовниковата кула е единственият запазен от края на 7-ми век архитектурен паметник в града.

Интересни обекти, близо до кулата са историческия музей и църквата Свети Димитър.

Пещера

 

Устински водопад – с. Устина

Устински водопад

Устински водопад
До Устинския водопад се стига като от центъра на селото, се отбиете при едно доста голямо дърво, разположено на самия път.

След това пътят за колите продължава стръмно нагоре по тесни улички с много завои. Асфалтираният път свършва при една чешма, където има широка поляна и можете да паркирате.

От чешмата до водопада се стига за около 40 минути.

Устински водопад
Водопада трябва да се посещава само след дъждове и снеготопене, защото иначе водната струя е доста слаба
Устински водопад
Заслужава си да се покатерите още около 5 минути до параклиса.

От там се открива страхотна гледка към града, към водопада и към отсрещния хълм.

Снимки от Устинския водопад

 

Червената църква край Перущица

Червената църква, Перущица

Червената църква край Пещера е римска базилика, която се намира на около километър след Перущица. Тя е една от най-старите църкви в Европа (4-ти век) и е била много богато украсена. Тя е единствената в света, която има северен олтар.

Снимки от Червената църква

 

Районът от Батак до Перущица изобилства от места за посещение. Има много музеи, крепости, язовир Батак, пещера Снежанка и още много местности и пътеки, по които да поемете. Местата, за които споменах, обиколихме за един ден и до тях се отклонявате съвсем малко от главния път Батак – Перущица.

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *