Един ден в село Разбоище

Разбоишки манастир

Близо до сръбската граница, в подножието на връх Тодорини кукли се намират няколко разкошни села. Едно от тях е село Разбоище. Селата са свързани с тесен, но хубав път и изглеждат като вилни зони. Всички къщи имат спретнати и поддържани дворчета, в които се разхождат я куче, я котка, я петел. Разбоище се намира на 55-60 километра от София и с кола до там се стига за около час.

Ето кои места посетихме за един ден.

Букоровски манастир

Букоровски манастир, Разбоище

За да стигнете до манастира, веднага след като влезете в Разбоище, се оглеждайте за синя означителна табела наляво. Пътя до там е черен, но спокойно може да се стигне с кола.

Букоровски манастир
Интересен факт за манастира е, че той е единственият в България, който има 5 църкви. В света има само ще един такъв манастир.

Водопад Котлите – пресъхнал

Котлите

Водопада се намира на около 10-15 минути от Букоровския манастир. За съжаление, реката, която захранва водопада е пресъхнала от няколко години и от водопада са останали само котлите, които водата някога е издълбала. Все пак е красиво да се види как водата е оформила скалата и образувала хралупи. Освен това тук можете да си наберете много мащерка и горски ягоди. Пълно е с тях.

Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

 

За да стигнете до Разбоишкия манастир, трябва да минете през цялото село и да оставите колата на една поляна, където свършва асвалтовия път. От там до манастира се върви около час. Пътя е много живописен – река, билки, цветя, шипки и в един момент в далечината проблясва бялата църква, вкопана в скалите.

Разбоишки манастир

Пътя е лек и подходящ дори за малки деца. До манастира има пейки с маси и хамак, на които може да си направите пикник.

Годеч

За да стигнете до Разбоище, трябва да минете през Годеч. Тук има мандра, в която произвеждат най-добрия кашкавал. Силно ви препоръчвам да се отбиете през магазина на мандрата и да си купите от млечните им продукти, най-вече от кашкавала. За да стигнете до магазина на мандрата, малко след като сте влезли в Годеч, трябва да завиете наляво към село Лопушня, а след това веднага в дясно.

Къде да хапнете?

В Годеч, след като подминете разклона за Драгоман и продължите направо, се намира Кръчмето на Мишо.

Кръчмето на Мишо, Годеч

Работи от 2016-та насам и предлага домашни, вкусни, пресни ястия, супи, закуски. Интересен интериор и прекрасно обслужване. Всичко, което опитахме беше много вкусно.

Районът е приятен за разходка през пролетта. В унисон с тази идилия е самата река Нишава и лястовиците, които кръжат над скалите и дефилето.

 

4.5/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *