4 любими за децата места около Дупница

Парк Рила, Дупница

Дупница за мен е градчето в подножието на Рила планина, към което се отправяме когато търсим място наблизо, до което да отскочим за един ден. Ей така, колкото да не стоим в София. Само на час път с кола, бързо и лесно, по магистралата. Ако не ви се пътува чак до Дупница, се отбийте до селата Боснек или Кладница, където пътеките и разходките също са много приятни, леки и като за деца.

Овчарченски водопад Горица

Овчарченският водопад Горица се намира на 10-тина километра от Дупница, край село Овчарци. Той е целогодишно пълноводен и леснодостъпен и за най-малките. До него се стига за 10 мин. през смесена борова и широколистна гора. В центъра на село Овчарци следвайте табелите за „Водопада“ и пътят ще ви отведе до валявицата в края на селото. Там можете да оставите колата. Пътеката до водопада предимно полегата. Последните метри до терасата за наблюдение са най-трудни – много стъпала и един дървен мост. Водопада е висок 39 метра. Пред него е изградена тераса за наблюдение с една пейка.

Валявицата
Част от пътеката към водопада
Стълбите преди водопада
Мостът преди водопада

Видео

Ресиловски манастир Покров Богородичен

Какво ще му харесат децата на един манастир? Край Ресиловския манастир има широка и добре поддържана градина с детска площадка. В градината са изградени 4-5 къта за пикник. Няма барбекюта и огнища, но можете да си донесете. Децата ще се катерят на площадката, а вие можете да се забавлявате с приятели на по бира.
Самият манастир не се отличава с нещо особено от другите манастири, които съм виждала. Това, което ме впечатли, беше колекцията от камбани, закачени в камбанарията, в двора на манастира.

Градината до манастира

Парк Рила в Дупница

Парк Рила е един от любимите ми градски паркове в България. Поляните и градинките са чисти и добре поддържани. В зоокъта има няколко зайчета и птици, които деца обичат да хранят с листа. В единия му край е езерото с патета, където можете да наемете и водно колело за 2лв/15 мин. Близо до езерото има няколко беседки, подходящи за барбекю за големи компании. Разбира се като всеки градски парк изобилства и от детски площадки, но не е така претруфен с батути и надуваеми замъци. Има едно-две кафенета, една пицария, фризер за сладолед … Ходили сме няколко пъти в този парк и винаги сме се чувствали прекрасно. А това, че е в подножието на планината само допълва доброто настроение. Има платен и неплатен паркинг. Платеният паркинг струва 1 лев/ден.

Из парка, близо до зоокъта
Беседките за барбекю

Бистришки водопад

Село Бистрица е съседно на Дупница село. Ще видите табелата за селото на кръговото до парк Рила. В края на селото има голям паркинг, където можете да оставите колата. В началото пътеката нагоре се разделя на две. Тръгнете по дясната, защото левият път е по-широк и по него често минават крос-мотори или АТВ-та.

До Бистришкия водопад се стига за около 2 часа в едната посока.

Първите 40 мин. са най-стръмната част от маршрута. Стига се до голяма беседка с тераса, от която се открива превъзходна гледка съм селото, долината и заобиколните хълмове. Беседката е доста масивна постройка с камина и голяма маса. Може би по-точното определение за нея е заслон. Някои биха казали дори, че в нея може да се посреща Нова година.

Паркингът и началото на пътеката
По пътеката към първата беседка (заслон)
В подножието на беседката (заслона)
Беседката (заслона) отвътре
Гледката към село Бистрица

След заслона, пътеката до водопада е широка и полегата. Минава се покрай още няколко по-малки беседки с пейки, маси и огнища. Няма чешми.

Част от пътеката след заслона
Още едно от местата за отдих по пътя към водопада
Пред Бистришкия водопад

Бистришкия водопад е много мощен и буен. Пълноводен е през цялата година. Висок е може би повече от 30 метра. Състои се от няколко пада. Водата се разделя и се събира, разлива се по скалите и е толкова шумен, че трябва да викате за да се чувате. От водопада лъха страхотна прохлада, направо студ. Но имайте предвид, че пътеката до водопада не е много сенчеста и през лятото няма да е много приятно 2 часа да вървите в жарко слънце.

Бистришки водопад

През есента разходката до него би била приказна, защото хълмът, покрай който се върви, е изцяло покрит с широколистна гора. Представям си колко шарено есенно би било тук през един топъл уикенд на октомври.

 

Видео

 

 

Къде да хапнете в Дупница?

Пицарията в парк Рила се оказа доста добър вариант за нас. Много приятна и непретенциозна обстановка. Пиците са по наш вкус – с тънко и хрупкаво тесто. Предлагат се и салати, хапки, дори цаца. Останахме доволни. Пицарията се нарича Yummy. Намира се в дясно от основния вход на парка.

5/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *