Галунка – алеята от Бистрица до Железница на Витоша

Екопътека Галунка

Има една панорамна алея на Витоша, която свързва селата Бистрица и Железница и носи звучното име „Галунка“. Тя е много лека, равна, приятна и е подходяща за семейства с деца и всеки, който няма никакъв опит с вървене в пресечени местности. През лятото пътеката е прохладна, а през есента е цветна и красива. До нея се стига лесно и е идеален вариант за лежерна разходка в планината.

 

 

Откъде тръгваме?

Село Железница

Тъй като пътеката свързва селата Железница и Бистрица, има 2 варианта за начало на маршрута:

  1. Село Железница – спирка “Анева чешма” на автобуси 69, 70, 98, вижте мястото на картата тук
  2. Село Бистрица – паркът над селото, вижте мястото на картата тук

Има 2 варианта за обхождане на пътеката:

  1. Отиване и връщане по същата пътека
    • ако пътувате с автобус е по-удобно да изберете за начало с. Железница
    • ако пътувате с кола е по-удобно да изберете за начало с. Бистрица
  2. Отиване по пътеката и връщане с автобус до началото. При този вариант е по удобно да изберете за начало с. Железница. Ако пътувате с кола ви съветвам да не спирате на автобусната спирка, а до стадиона на селото. Той се намира 100-тина метра по-нагоре по улицата вдясно от спирката.

Ние избрахме вариант 2 и тръгнахме от село Железница.

 

 

Накратко за маршрута

Екопътека Галунка

Време без почивките: 1 час 20 мин.

Време с почивките: 1 ч. 33 мин.

Дистанция: 4.32 км

Калории: 207 kcal

Средна скорост: 3.2 км/ч

Най-ниска точка: 1091 м.н.в.

Най-висока точка: 1102 м.н.в.

Денивелация: 34 м.

По пътя няма чешми, но има много беседки, пейки с маси и места за почивка. Върви се почти изцяло в широколистна гора.

 

 

Подробно за маршрута

Панорамна алея Бистрица-Железница

Тръгвайки от спирка “Анева чешма” в село Железница, след 100-тина метра ще минете покрай стадиона. Малко над него е и табелата за начало на парк Витоша. Следващите 10 мин. пътеката е широка, леко стръмна и върви в “обратната посока” спрямо село Бистрица. Не мислете, че сте объркали пътя. Скоро ще стигнете до “равната” част. Там трябва да направите “почти обратен” десен завой.

Екопътека Галунка
След 10 мин. от стадиона на с. Железница правим обратен завой и стигаме до началото на екопътеката.

Там са първите информационни табели и мъдри мисли, които ще срещате на доста места по пътеката. Всъщност това и действителното начало на екопътека Галунка в с. Железница.

Екопътека Галунка
Началото в с. Железница

Около 15-20 мин. от началото ще стигнете до първото дървено мостче.

Екопътека Галунка
Първото дървено мостче

5-10 мин. след дървеното мостче ще стигнете до бетонен мост, а още 40 мин. след него е мястото с много беседки, пейки, заслон, мъдри мисли. Интересно място, подходящо за пикник и кратка почивка.

Екопътека Галунка
Бетоненият мост
Панорамна алея Бистрица-Железница
Заслон “Блага дума”

Около 15 мин. след заслона и мястото с много пейки с маси ще стигнете и до едно забележително дърво – огромен, вековен бук. За него се казва, че има енергийно излъчване, което повишава концентрацията и жизнената енергия. Аз лично нямам усещане за подобни неща, затова подминавам с безразличие.

Панорамна алея Бистрица-Железница
Вековен бук с енергийно излъчване

Около 25 мин. след въпросния бук е другия край на екопътека Галунка в с. Бистрица.

Екопътека Галунка
Краят на екопътеката в с. Бистрица

Всъщност няма много за разказване за самата екопътека. Тя е доста популярна за колоездачи, за семейства с деца, за романтични разходки, за малки и големи. Прилича ми на алея в градски парк, само че липсват надуваемите замъци и продавачите на играчки и захарен памук. Определено е за предпочитане.

 

 

Връщането

Панорамна алея Бистрица-Железница

По-горе споменах, че можете да се върнете по същата пътека обратно или да слезете до главната улица в с. Бистрица и да се върнете до с. Железница с автобус.

Трябва да знаете, че слизането до ценъра на село Бистрица никак не е кратко. На нас ни отне около 55 мин. Трябва да тръгнете по улица Стефан Стамболов. След около 30 мин. ще стигнете до улица Горски път. Можете да се отклоните по нея и да следвате реката, защото е по-пряко и почти не минават коли. Скоро улица Горки път отново се слива с улица Стефан Стамболов при един мост с мантинела. След още 10 мин. ще стигнете до центъра на селото. По пътя си ще минете покрай ресторант Арте, който е много приятен и предлага вкусно обедно меню.

В центъра на село Бистрица, на главният път е автобусната спирка. Тя е лесно забележима, въпреки, че около нея е пълно с магазини.

 

 

Къде да хапнете в с. Бистрица?

Ресторант Арте, с. Бистрица

Препоръчвам ви ресторант Арте. Той се намира близо до центъра на село Бистрица. Ресторантът има просторна градина и е много приятен. Предлага се разнообразно обедно меню, вкусни десерти и чудесна домашна лимонада. Обслужването също много ни допадна. Още отзиви за ресторанта и храната можете да прочетете на фейсбук страницата им.

4.2/5 - (20 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “Галунка – алеята от Бистрица до Железница на Витоша

  1. Здравей, Кремена, благодаря Ви за описанието на един от леките и приятни маршрути в подножието на Витоша. В момента завършвам курс за планински водач и ползвах текста Ви за справка и вероятно съм преразказал части от него. Личи си че добре познавате маршрута и че не сте бързали по него. Пожелавам Ви да минете още много такива маршрути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *