От хижа Кумата до Черни връх – на Витоша с деца

Черни връх

Една от най-притегателните дестинации на Витоша е първенецът на планината – Черни връх. Дватата най-популярни пешеходни маршрута към върха са тези от хижа Алеко и от хижа Кумата. Маршрутът от хижа Кумата е малко по-дълъг, но пък няма така стръмни и натоварващи изкачвания, както откъм хижа Алеко. Ако планирате изкачване на върха с деца, преходът откъм хижа Кумата би бил по-лек и приятен. Ето и подробностите от нашето изкачване:

 

Накртатко за маршрута

Черни връх

Време без почивките: 1 час 56 мин.

Време с почивките: 2 ч. 24 мин.

Дистанция: 6.28 км

Калории: 465 kcal

Средна скорост: 3.2 км/ч

Най-ниска точка: 1724 м.н.в.

Най-висока точка: 2290 м.н.в.

Денивелация: 550 м. (изкачване)

По пътя няма чешми, затова носете достатъчно вода за прехода. Вода има в хижа Кумата и в чайната на върха. Сенките също са рядкост, затова ако е лято бъдете подготвени с шапки и слънцезащитни кремове и/или дрехи с дълги ръкави и крачоли.

Пътеката е идеално маркирана и обозначена. Маршрутът е популярен и е малко вероятно да сте единствените по пътя. Следвайте табелите, маркировките и останалите туристи и няма къде да сбъркате.

 

Подробно за маршрута

Над хижа Кумата

Тръгваме от хижа Кумата и по-точно нагоре по стълбите, които са точно пред входа на хижата.

Хижа Кумата

След 10-тина мин. стигаме до разклон (стълб 204). Двете пътеки се събират по-нататък, но дясната пътека е някак по-приятна.

Над хижа Кумата
Разклонът над хижа Кумата

Минава се през иглолистна гора, малко дървено мостче и след 10-тина минути ще стигнете до заслон Конярника. Заслонът е изоставен и пред него има една чешма, която никога не съм виждалата да тече. В района ще видите много пътеки, които се събират и разделят. Не е особено важно по кой път ще тръгнете. За ориентир може да използвате изоставената въжена линия. Най-прекият и удобен път минава точно под нея. От заслон Конярника върхът вече се вижда.

Местност Конярника
Заслон Конярника

Продължаваме по пътеката, която минава точно под въжената линия.  Това е най-стръмния участък от маршрута и се преодолява за около 40 мин.

Местност Конярника
Пътеката минава точно под изоставената въжена линия. Това е най-стръмният участък и се преодолява за около 40 мин.

След дългото изкачване следва дълга и полегата пътека до заслон Самара. Тя се изминава за около 35 мин. Този участък е много лек и се преодолява неусетно.

Към Черни връх
Дълга и полегата пътека до заслон Самара. Тя се изминава за около 35 мин. Черни връх се вижда в ляво на снимката.

Следва участъкът от заслон Самара до чайната на Черни – последният участък. Той се преодолява за 45 мин.

Към Черни връх
Заслон Самара. До Черни връх остават още около 45 мин. вървене.

В последния участък от маршрута се редуват стръмни и полегати участъци. Последните метри преди върха са най-досадни, стръмни и песъчливи.

 

Хапване на заслон Черни връх

Черни връхНа върха ви очаква вкусна супа, скара, картофки и напитки. През почивните дни опашката за тях е километрична. Заредете се с търпение и се подгответе се за наистина дълго и досадно чакане на опашка. Ако искате да избегнете отегчителното висене, сложете нещо за хапване в раницата.

Трябва да знаете, че стигането до чайната не означава, че сте изкачили върха. Всъщност Черни връх е още много малко по-нататък.

Върнахме се по същия път обратно, но с около 30 мин. по-бързо.

5/5 - (10 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “От хижа Кумата до Черни връх – на Витоша с деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *