До хижа Плевен и околностите с деца

Хижа Плевен

Хижа Плевен е една от най-посещаваните хижи в Стара планина особено за желаещите да изкачат първенеца, връх Ботев, откъм северния склон на Балкана. Разходката до хижа Плевен съвсем не е за пренебрегване и ако просто търсите уютно място в планината, с хубава гледка, гостоприемни хижари и възможност за леко “разтъпкване”.

Нашата разходка с деца се състоеше от 3 части:

 1. Изкачване до хижата по по-краткия, но по-стръмен маршрут
 2. Слизане по по-заобиколния, но по-полегат маршрут
  1. Отклонение до пещера Водните дупки (според мен напълно излишно отклонение)

Ето и подробностите:

 

Изкачването до х. Плевен

Време без почивките: 1 ч. 5 мин.

Време с почивките: 1 ч. 35 мин.

Дистанция: 2.31 км

Калории: 224 kcal

Средна скорост: 2.1 км/ч

Най-ниска точка: 1007 м.н.в.

Най-висока точка: 1429 м.н.в.

Денивелация: 381 м.

Върви се изцяло през широколистна гора и по пътя няма чешми. Пътеката е доста стръмна.

 

Подробно за изкачването до х. Плевен

Началото на изкачването към хижа Плевен е паркингът, който се намира на около 4 километра след ВЕЦ Видима. Подминава се ВЕЦ Видима отдясно. Няма как да подминете паркинга, защото там пътят свършва.

Ако от ВЕЦ-а тръгнете наляво, ще стигнете до началото на екопътеката към Видимското пръскало, която също е много приятна за малки и големи.

Не мисля, че са нужни кой знае какви подробности за изкачването до хижа Плевен, т.като пътеката е идеално маркирана и не съществува никакъв вариант да сбъркате или да се изгубите някъде. Дори ако времето е мъгливо и се изкачвате с малки деца, както беше в нашия случай.

Началото на пътеката при паркинга

Тръгвайки от паркинга, след 10-15 мин. ще стигнете до дървен парапет, който води стръмно нагоре през гората.

Първите 10-15 мин. пътят е широк, а наклонът е лек.
Дървеният парапет и началото на стръмното изкачване

Ако продължите по широкия път направо, отново ще стигнете до хижа Плевен, но леко ще заобиколите. Натам е по-полегата и по-заобиколна пътека, от която ще се върнем.

Тръгваме нагоре по дървения парапет и следваме зелената маркировка. До хижата вървяхме още около 1 час и 20 мин. с много спирки за почивка, хапване и сладки приказки. При по-стегнато ходене изкачването може да бъде преодоляно за около час.

Нагоре към хижа Плевен

 

Накратко за хижа Плевен

Хижа Плевен определено попада в топ 5 на личната ми и субективна класация на хижите с най-пленителните и умопомрачаващи гледки. От терасата на хижата ясно се вижда връх Ботев и безброй много от водопадите, спускащи се от Дюзчал.

Част от гледката от терасата на хижа Плевен

Хижата се състои от две части и може да приюти повече от 100 гости. В хижата има ресторант, в който се предлагат супи, салати, скара, а също вкусна закуска.

Хапване в хижа Плевен
Закуска в хижа Плевен
Ресторант с гледка

Стаите са освежени и много уютни. Цената на нощувката е 15 лв. (цената е актуална към октомври 2019). Баните и тоалетните са общи за етажа, разделени на мъжки и женски. Ако планирате посещение е добре предварително да се обадите на телефон 0988 77 77 01.

Нашата стая

Едно от най-впечатляващите и привлекателни места в хижа Плевен е библиотеката. Там можете да се отдадете на пълен релакс, медитация или просто настолни игри с приятели. Изключително приятно местенце, което се намира точно под ресторанта. Там често се организират интересни събития, за които можете да научите повече във фейсбук страницата на хижата.

Библиотеката в хижа Плевен
Малка детска площадка към хижата

Спокойствие, тишина, приятели, мили хора и божествени гледки през всички сезони. Подходящо за кратки и дълги престои, за малки и големи туристи.

 

 

Връщането през пещера Водните дупки

Време без почивките: 3 часа 42 мин.

Време с почивките: 4 ч. 40 мин.

Дистанция: 14.27 км.

Калории: 873 kcal

Средна скорост: 3.8 км/ч

Гореспоменаните стойности могат да бъдат съкратени с около 2 часа, ако не се отклонявате към пещера Водните дупки. Отиването и връщането до пещерата ни отне почти 2 часа с всички почивки и “разглеждането” на пещерата. За мен лично това отклонение беше напълно излишно.

 

Подробно за връщането

От хижа Плевен тръгваме в посока връх Ботев. Насреща ще видите малка постройка и нещо като ски писта. Малко след постройката и преди изкачването е началото на маршрутът ни за връщане. Следваме синята маркировка.

Малката постройка, след която започва нашата пътека, маркирана със синьо

Малко след въпросната постройка пътеката навлиза в широколистната гора. Оглеждайте се добре за мястото, където трябва да се отклоните, маркирано е със синьо.

Около 30 мин. след като сме навлезли в гората и следваме ясната пътека, маркирана със синьо, ще стигнете до стръмно спускане към малка рекичка. Това е река Видима. През есента дебитът й намалява значително.

Прекосяваме река Видима

Само 10. мин след прекосяването на реката се стига до маса с две пейки и табела. Това е мястото, където можете да се отклоните към пещера Водните дупки.

Масата с пейките, където може да се отклоним към пещерата.

Отиването до пещерата ни отне 50 мин. Самата пещера не е осветена и не е пригодена за свободно посещение. В нея живеят прилепи, които не бива да бъдат обезпокоявани. Все пак ако обичате пещери и сте подготвени с фенерче, може да влезете в пещерата. Мое лично мнение е, че разходката до пещерата не е подходяща за малки деца. Връщането от пещерата до масата с пейките ни отне около 50 мин, колкото беше и отиването.

Входът на пещера Водните дупки

Пътеката от т.нар. разклонение към Водните дупки (масата с пейките) до паркинга е широка и много приятна.

Широката и приятна пътека след разклона за Водните дупки

Идеално маркирана е и няма къде да се сбърка пътя. Около 30 мин. след разклона за Водните дупки (масата с пейките) ще стигнете до дървен мост, а още 40-50 мин. след моста е и краят на нашата разходка.

Около 30 мин. след разклона за Водните дупки е дървеният мост. До края на разходката остават още 40-50 мин.

 

 

Още едно любимо място в района

Няма как идвайки в този край да не се отбием и в механа Кайзера в село Орешак. Това място ми е слабост, обожавам го. Храната е вкусна, обстановката е уютна, обслужването е страхотно. Бих казала дори, че от всички традиционни български механи, в които съм била, тази ми е най-любимата. Няма нещо, което да не ми харесва и ястие, което да не ми е било вкусно. Горещо препоръчвам. Ето я и фейсбук страницата им.

 

4.9/5 - (26 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

5 Replies to “До хижа Плевен и околностите с деца

 1. Здравейте, разказа Ви е разкошен, поздравления. Понеже и аз искам да я посетя моля за инфромация от кое време на годината е това.
  благодаря Ви сърдечно.

  1. Здравейте, Нейка и благодаря за милия коментар 🙂 Снимките в публикацията са от края на септември 2019 г. Хижата е много уютна и хижарите са много гостоприемни. Бих Ви посъветвала да се свържете с тях и да питате директно каквото Ви интересува, включително и за обстановката по маршрута.

 2. Здравейте,
  много полезна информация, особено за родители с малки деца!
  Радвам се, че ви открих!
  Благодаря, че споделяте 🙂 !

 3. Малката постройка до хижа Плевен е учебна база “Северен джендем” на Национално училище за планински водачи, а ски пистата е за учениците, които ежегодно провеждат лагерите си там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *