От хижа Партизанска песен до хижа Мазалат с деца

Хижа Мазалат

Сигурна съм, че ако попитам 10 запалени планинари за любимата им българска хижа, поне 6 от тях, без да се замислят ще отговорят “Мазалат, разбира се”. Да ви кажа ли коя е моята? Ще ви разочаровам. Хижа Мазалат заема почетната втора позиция в моята субективна класация на български любими хижи. Коя е първа, можете да разберете тук.

Все пак конкретно в Стара планина безспорно любимата ми хижа е Мазалат. Няма как да не обикнете тази хижа. Тя е истински дом в планината.

 

 

Откъде тръгваме?

Най-лесният начин да стигнете до хижа Мазалат с деца е като тръгнете от хижа Партизанска песен. До хижа Партизанска песен се стига лесно с кола, а там е изграден голям и удобен паркинг.  Маршрутът ни започва от своеобразна дървена рамка, наподобяваща врата. Няколко метра по-напред са и обозначителните табели.

Началото на маршрута от хижа Партизанска песен до хижа Мазалат

 

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 3 часа

Време с почивките: 4 часа

Дистанция: 9.08 км.

Калории: 607 kcal

Средна скорост: 3.1 км/ч.

Най-ниска точка: 1159 м.н.в.

Най-висока точка: 1506 м.н.в.

По пътя има една чешма. Редуват се сенчести и открити участъци. Маршрутът е част от Е3, по-известен като Ком-Емине и е идеално маркиран с червено.

 

 

Подробно за маршрута

Първите 30-35 мин. от маршрута са много леки и приятни. Върви се по широк и полегат път през прохладна, широколистна гора.

Първите 30-35 мин. от маршрута

Следва леко стръмен участък, който първоначално е сенчест, а след това става напълно открит. Този широк, леко стръмен и открит участък се преодолява за около 50 мин. с бавно, детско темпо.

Широк, леко стръмен и открит участък, който се перодолява за около 50 мин.

Тази част от маршрута може да ви се стори малко досадна, но ако погледнете наляво пред вас ще се открие прекрасна гледка към източна Стара планина. Ако се загледате по-съсредоточено ще забележите и монументите на Бузлуджа и Шипка.

Гледка към Бузлуджа и Шипка

В края на този широк и открит участък се преминава отново за кратко през гора, а наклонът става една идея по-лек. И така докато стигнете до единствената чешма по пътя.

Край на широкия път. Стигаме до единствената чешма по пътя. Следва кратко и стръмно изкачване.

След въпросната чешма следва отново кратко и много стръмно изкачване. Това е най-стръмният участък от маршрута и се преодолява за 15-20 мин.

Най-стръмният участък от маршрута. Преодолява се за 15-20мин.

След изморителното изкачване следва полегат и много приятен участък, който в по-голямата си част е сенчест. Ние преминахме през него за около 1 ч. 40 мин., в които се включва и кратка почивка и хапване.

Полегатият и сенчест участък от маршрута, който изминахме за 1 ч. и 40 мин. с включена почивка за хапване.

След като преминете през гората, ще излезете отново на открит и широк път, по който се движат високопроходими коли и джипове. До хижа Мазалат остават още около 35 мин. вървене.

Излизаме на широкият път за джипове. До хижата остават още около 35 мин.

 

 

Изгревът

Един от най-популярните маршрути от хижа Мазалат е този към масивът Триглав и първенецът му – връх Голям Кадемлия, който е сред най-високите върхове на Стара планина (само 100 м. по-нисък от вр. Ботев).

Но когато се качвате в планината с деца е трудно да се правят подобни нелеки преходи. Това което би било безпроблемно да направите, а и силно ви препоръчвам, е да не изпускате залеза и изгрева. Тогава небето става розово, преливащо в лилаво и червено. В далечината се виждат вятърните електрогенератори по билото на Стара планина. Низините са скрити под облачно було. Безкрайно тихо е и е прекрасно.

 

 

Накратко за хижа Мазалат

Хижа Мазалат определено е една от най-привлекателните хижи в Стара планина. През почивните дни, особено през лятото, тук гъмжи от туристи. Идвала съм няколко пъти в хижа Мазалат и винаги сме били посрещани в чисти стаи, с горяща камина, топъл чай и вкусна храна.

В хижата има вътрешна баня и тоалетна. При последното ни посещение не работеха, защото имаше проблем с водоснабдяването и се използваха външните.

Ако планирате нощувка в хижата, задължително се обадете предварително и възможно най-рано на телефон 02 491 00 20.  Още за актуалната обстановка във и около хижата можете да видите на фейсбук страницата на хижа Мазалат.

Нашата стая

Цената за нощувка в хижа Мазалат е 23 лв. (цената е актуална към юли 2022 г.)

Закуска с гледка към Зли връх

 

 

 

Обратно по същия път

Време без почивките: 2 часа и 37 мин.

Време с почивките: 2 часа и 56 мин.

Калории: 484 kcal

Средна скорост: 3.4 км/ч.

Върнахме се обратно до хижа Партизанска песен по същия път. Връщането ни беше значително по-леко и бързо. За около 2 часа стигнахме до чешмата, а след още час бяхме до хижа Партизанска песен.

4.7/5 - (28 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

4 Replies to “От хижа Партизанска песен до хижа Мазалат с деца

      1. А към дата 27 юли 2022 г. цената е 23 лв. Благодаря Ви за цветното описание на маршрута!Поздрави и прекрасно лято!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *