Водопадите на Костенец

Водопад Скаловитец

В полите на Рила, някъде между София и Пловдив, близо до град Костенец, се намира и село Костенец. Жителите на селото и на градът се разграничават едни от други! Районът около селото се заселва още преди новата ера, а градът – едва през 1884 г.

Този зелен кът от Рила предлага доста възможности за разходки из планината. Ние се спряхме на два много леснодостъпни водопада, подходящи дори и за малки деца.

Как да стигнете?

Към водопад Скаловитец

Село Костенец се намира на около 80 км. от София и 90 от Пловдив,  В селото следвайте табелите за Вили Костенец и водопад Костенец. Подминавате селото и стигате до голям паркинг с чешма и няколко ресторанта. Там е първата ни спирка.

Костенски водопад

Костенски водопад

На 2-3 минути пеша от паркинга и чешмата се намира Костенският водопад. Висок е около 10 метра. Реката, която го образува е Чавча. Тя е оформила по интересен начин скалите около водопада и е образувала още няколко по-малки водопада. Ще ги видите, докато вървите към големия водопад. Костенският водопад е красива муза и за Иван Вазов, който го възпява в две от творбите си. Част от стихотворението му “Костенският водопад” е изписано и на дървения орнамент в началото на алеята към водопада.

Костенски водопад

На чешмата “с козата” ще видите 4 чучура. Водата е от три различни извори и всички са минерални и с различна температура.

Хижа Гургулица

Хижа Гургулица

От центъра на Вили Костенец тръгнете на ляво по моста, който е точно пред началото на алеята към Костенския водопад. След около 4 километра, по тесен асфалтов път ще стигнете до хижа Гургулица. Пътят има дупки на няколко места, но е напълно проходим за коли. Хижата има ресторант и хубава градина с пързалка и люлки. В двора зад хижата ще намерите място, което е много подходящо за барбекю или пикник на открито. Има чешма, хубава голяма поляна с огнище и голяма маса.

Водопад Скаловитец

Водопад Скаловитец

От хижа Гургулица до водопад Скаловитец се стига за 40 мин., бавно темпо с деца. Първите 30 мин. от пътя са само спускане, на места доста стръмно. След хижа Гургулица ще минете през една широка поляна, отдясно на дървено ограждение, наподобяващо замък. След поляната се върви почти изцяло през гора и само надолу. Следвайте стрелките и означенията, закачени по дърветата, няма къде да се объркате. След като стигнете до реката, пътеката става сравнително полегата.

Връщането ни отне около 50 мин., защото стръмното слизане трябваше на връщане да се изкачва.

Хижа Гургулица
Началото на пътя към водопад Скаловитец покрай дървеното заграждение
Към водопад Скаловитец
На места спускането е доста стръмно
Към водопад Скаловитец
След около 30 мин. се стига до реката. От тук пътят е сравнително полегат и остават около 10 мин. до водопада
Към водопад Скаловитец
Последни метри до водопад Скаловитец, който вече се вижда между дърветата

Водопад Скаловитец се състои от 3 пада с обща височина около 25 метра. Препоръчвам ви да го посетите през пролетта, когато е най-пълноводен.

Къде да хапнете?

Хижа Гургулица

След хубавата разходка до водопад Скаловитец хапнахме в ресторанта на хижа Гургулица. Предлагат се супи, скара, салата, картофки и бира. Непретенциозно и много приятно. Спокойствие в гората и детска площадка под ръка – какво повече му трябва на човек.

Другото място, което изглеждаше добре и бихме посетили следващия път е комплекс Езерото. Намира се близо до паркинга при Костенския водопад.

4.8/5 - (24 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *