Кременските езера и връх Джано – един ден в Пирин

Кременски езера и Попово езеро, гледани от Джано

Пирин е планина, която изобилства от езера и всяко едно от тях е красиво по свой си начин. Отдавна бяхме разбрали за моите красиви адаши – Кременските езера и решихме, че е крайно време да ги “навестим”. Те са ледникови езера и коло тях няма река, която да ги захранва.

Групата на Кременските езера всъщност се състои от цели 9 езера. Освен 3-те по-големи, които си имат и имена, малките безименни “локви”, които са между големите езера, също са част от групата.

Как да стигнете?

Основният маршрут до Кременските езера е от х. Безбог. Най-лесният и бърз и начин да стигнете до хижа Безбог е със седалковия лифт, близо до хижа Гоце Делчев. До лифта се стига с кола за около 15-20 мин. от Добринище или 30-35 мин. от Банско. В близост има голям, безплатен паркинг и няколко ресторанта. Цената на двупосочния билет е 18 лева. През лятото лифтът работи от 8:30 до 17 ч., като последното слизане е в 16:45 ч. Повече за работното време и цените на лифта можете да научите от сайта на хотел Добринище.

За да избегнете опашките и чакането, ви препоръчвам да отидете 5 мин. преди отварянето. Ние отидохме точно в 8:30  часа и чакахме около 10 мин. на опашката.

Пътуването с лифта продължава 25-30 мин. с едно “прекачване” на междинна станция, някъде по средата на въжената линия.

Накратко за маршрута

Кръговият маршрут х. Безбог – Кременски езреа – вр. Джано – Попово езеро – х. Безбог може да бъде направен и в обратната посока. За мен тази последователност е по-добрия вариант, защото в началото, когато човек е най-бодър и има най-много сила и енергия, денивелацията ще е по-голяма, а връщането ще е по-полегато. Другото предимство е, че ще избегнете тълпите туристи, които тръгват към Поповото езеро.

Ето и кратката равносметка:

 • Време с почивките: 6 ч. 50 мин.
 • Време без почивките: 5 ч. 15 мин.
 • Калории: 1240 kcal
 • Средна скорост: 3.1 км/ч
 • Километри: 16,23 км.
 • Денивелация: общо 1002 м.
 • Най-ниска точка: 1935 м.
 • Най-висока точка 2668 м.

Носете шапки и слънцезащитен крем, защото сенките са рядкост. Пригответе си поне литър и половина вода на човек, защото чешма има единствено на хижа Безбог.

От х. Безбог до Кременските езера

От х. Безбог до Долното Кременско езро стигнахме за 2 ч. 10 мин.

Точно пред хижа Безбог се намира едноименното езеро. За Кременските езера трябва да тръгнете по левия бряг на Безбожкото езеро, точно пред кръчмата “Бай Саве”. Малко по-нататък пътеката се разделя и там трябва да тръгнете наляво. Ако тръгнете надясно, ще заобиколите Безбожкото езеро и ще се слеете с пътя към Поповото езеро.

Първите 45 мин. пътеката е почти равна и минава през “тунел” от високи клекове. Ще стигнете до една овчарска колиба.  10 мин. след колибата ще минете покрай най-долното от Рибните езера. Там тряба да тръгнете наляво! Ако тръгнете надясно покрай Рибните езера, ще излезете отново на пътя към Поповото езеро.

Началото на пътеката покрай кръчмата “Бай Саве”
Пътеката минава през “тунел” от клекове
45 мин. след х. Безбог се стига до овчарска колиба
10 мин. след овчарската колиба се стига до най-долното от Рибните езера. Тук трябва да тръгнете наляво! Не тръгвайте към Рибните езера.
Пътеката наляво от Рибните езера

След още 20 мин. слизане ще стигнете до река Ретиже. Над реката е изграден дървен мост.

20 мин. спускане към река Ретиже
Река Ретиже, която трябва да прекосите

Следва кратко изкачване, след това равен участък през борова гора и след 15 мин. ще стигнете до раклон – надясно за Кременските езера (жълта маркировка), а наляво за село Кремен.

Кратко, но стръмно изкачване, след като предкосите реката
Равният участък преди разклона за село Кремен и Кременските езера.
Разклоът – надясно към Кременските зера, жълта маркировка

От въпросния разклон до най-долното Кременско езеро има само изкачване. Когато гората премине отново в клекове, ще стигнете до една поляна с няколко по-малки езера. Приличат на локви. Те също са част от групата на Кременските езера. След тях качването става още по стъмно по морени и камъни. Оглеждайте се добре за червена боя по камъните, това е маркировката в този участък.

Стръмно изкачване преди езерата

Долно Кременско езеро

Долното езеро е най-голямото от групата на Кременските езера, второто по големина в Пирин след Поповото езеро и трето по дълбочина след Поповото и Тевното Василашко езеро. Водите му са сини и кристално чисти. В комбинация с обграждащите го върховете прилича на картичка. Не можех да спра да го снимам. Заобиколихме го по десния му бряг за 20-25 мин. и стигнахме до Горното Кременско езеро.

Малко снимки от Долното езеро

 

Горно Кременско езеро

Горното Кременско езеро е още по-синьо и по-красиво от Долното. Повърхността му блести, все едно е покрито с диаманти. Голямо е като площ, но е видимо по-плитко от Долното. Минахме покрай Горното езеро за около 15-20 мин.

 

Леденото езеро

Ясно е защо го наричат така. Около него винаги има сняг, а във водите му плуват ледници. То е някак си по-мътно от другите езера в групата.

Покрай трите езера жълтата маркировка се губи на места, но пътеката е утъпкана и се вижда накъде продължава. Минахме покрай трите езера за около 50 мин. с много спирки за снимки.

Много хора стигат до Леденото езеро и предпочитат да се върнат обратно по същия път, защото изкачването на връх Джано от тук не е леко.

 

От Леденото езеро до връх Джано

От Леденото езеро, без пътека или маркировка, се кътерихме около 40 мин., право нагоре по камъните, докато стигнахме в най-високата част на хребета, където пътеката е ясна и маркирана. Просто погледнахме нагоре и мислено си начертахме пътя, по който ще ни е най-лесно да се качим. Уверявам ви, няма нищо страшно, особено ако времето е ясно. На върха се виждат, дори се чуват хората.

В най-високата част на хребета, между върховете Джано и Сиврия, се вижда Поповото езеро.

Поповото езеро, погледнато от хребета

Следва едно стръмно спускане и подсичане на хребета от другата му страна, откъм Поповото езеро. От тази страна на хребета Кременските езера не се виждат. За маркировка служат натрупаните купчини от по-малки камъни, като пирамиди. След 25 мин. подсичане на хребета по камъни, сливане с основната пътека от Поповото езеро и още стръмно изкачване и още камъни, бяхме на върха. От вр. Джано се откриват невероятни гледки към много от Пиринските езера – Кременските, Поповото, Митрово, Аргирово, Каменишко.

Всички тези езера не се виждат ако не се качите до върха. От подножието му се виждат само Поповото и Кременските.

 

Кременските езера, гледани от връх Джано (2668 м.)
Аргировото (по-близкото, което е като подкова) и Митрово (по-далечното) езеро. Високият и остър връх (ляво, над Митровото езеро) е Каменица (2822 м.).
Кременските езера (вдясно) и Поповото езеро (ляво). Между тях е връх Сиврия (2590 м.).
Каменишкото езеро, гледано от вр. Джано
Още гледки от връх Джано

 

От вр. Джано до Поповото езеро

Слязохме от вр. Джано до Поповото езеро за 45 мин. Първата половина от пътя е стръмно спускане, а втората сравнително полегата.

Поп пътя от вр. Джано до Поповото езеро

Поповото езеро е на първо място по площ, дълбочина и обем на водата в Пирин. Лесно разпознаваемо е заради малкият остров, носещ звучното име Килимявката (или на попа капата). Има много легенди, свързани с езерото, обитателите му, богове и поп, паднал в езерото и изплувала само шапката му, която се превърнала в остров…

Прилича на едно голямо, синьо море. Около него няма нещо което не си е на мястото – всяко цвете и всеки камък са подредени в най-прекрасната и напълно естествена градина, която много хора се опитват да пресъздадат в собствените си градини.

Заобиколихме Поповото езеро за около 20 мин. и продължихме към х. Безбог.

 

От Поповото езеро до х. Безбог

Бързахме доста, за да не изпуснем последното слизане на лифта и от Поповото езеро до х. Безбог стигнахме само за 1 ч. 5 мин.

Пътят е много живописен. Поповото езеро дава началото на река Ретиже (която прекосихме по-рано през деня). Същата тази река се влива и в още 6 езера, наречени Рибни Попови езера. Реката образува няколко водопада, които се виждат от пътеката.

С гръб към Поповото езеро, покрай първото от Поповите Рибни езера
Един от водопадите по река Ретиже
Поглед назад към Поповото езеро

Минава се и над овчарската колиба, която видяхме на отиване, през гора от клекове, като се редуват стръмни и полегати участъци. 50 мин. след като се отдалечихме от Поповото езеро, стигнахме до много стръмното спускане към хижа Безбог, наречено Душевадката. След още 15 мин. вече бяхме и на самата хижа.

От върха на Душевадката
Хижа Безбог и Безбожкото езеро
Хижа Безбог и Безбожкото езеро

Важно! Описаната разходка може да се направи за един ден, но ако не сте сигурни, че ще успеете да се върнете до 16:45, по-добре си резервирайте предварително място в хижа Безбог или предвидете палатка за около хижата. Другият вариант е да отидете до Кременските езера и да се върнете по същият път обратно, без да минавате през връх Джано и Поповото езеро.

 

 

4.8/5 - (31 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

20 Replies to “Кременските езера и връх Джано – един ден в Пирин

 1. Страхотно описание! Напълно достатъчно за всеки нов по маршрута 🙂
  Много благодаря за труда. 🙂

 2. Много хубав маршрут. Благодаря за споделянето.
  Ние се отклонихме леко от указанията и да го променим така че качихме в.Сиврия след като достигнахме някъде до средата първото- Долното Кременско езеро и от там право нагоре до върха и после по ръба почти стигнахме до в. Джано, но часовника ни принуди да се спуснем спешно надолу, защото лифта не чака… Между Сиврия и Джано уж изглежда лесно, но има доста непроходими участъци и лично аз не го препоръчвам.
  А Джано някой друг път.

  Неземна, красота, и нямаше никакви хора дори и през уикенда.

 3. Скъпа Кремена!

  Искам да изкажа признателността си за много доброто упътване, което ни дадохте, в снимки и текст, как да стигнем до Кременския циркус.

  Преди 20 години 2 пъти се опитахме да посетим това вълшебно място. Първия път тръгнахме към езерата по описания на туристи, които срещнахме ма Безбог, както и по доста нескопосните и мъгляви обяснения в стандартния пътеводител на Пирин и успяхме да се доберем до последния стръмен участък преди Долното езеро. Но тъй като времето ни притискаше, се отказахме да катерим повече, а и нямахме представа колко още път ни очаква. По това време мисля, че по маршрута маркировка нямаше.

  На следващата година ‘атакувахме’ целта по обратния път, успяхме да зърнем езерата отгоре, от превала между Джано и Сиврия. Имам една прекрасна снимка на циркуса оттам.

  И миналата седмица най-сетне се добрахме до Долното Кременско езеро, така че благодарение на вас успях да осъществя заветната си мечта. ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ!

  Маршрута до Долното езеро изминахме доста по-бавно на отиване, защото два пъти губихме пътеката, единия път до самата хижа, та там загубихме ценни минути. Грешката повторихме и след Овчарника, хващахме ту горната, ту долната пътека, но най-накрая слязохме долу до Рибното езеро и след това всичко вървеше като по ноти.

  На връщане покрихме разстоянието за 3 часа и 15 минути, т.е. с един час повече от вас, но за нашата възраст и подготовка това си е едно добро постижение.

  Едни момчета от Банско ни информираха, че можем да тръгнем и от с. Кремен и че така се стига по-бързо до Циркуса. В най-скоро време ще се опитаме да минем по този път с надеждата, че ще ни остане повече време и ще можем да обиколим и другите езера, и да се полюбуваме на това фантастично място.

  Този път бяхме 7 дни по високата планина, почти стигнахме до Каменитишки превал, прелестно и диво място. Отново се порадвахме на Бъндеришка и Синанишка порти, Папазгьол и Валявишките езера с Джангала.

  И току-що сме се върнали, а пак копнеем за нови трекинги.

  Пожелавам ви вълшебни мигове в любимия ни Пирин. Бъдете ЗДРАВА, ЩАСТЛИВА И ОБИЧАНА.
  Марта

  1. Скъпа Марта,
   Благодаря за милите думи и споделените емоции и преживявания. Изключително шастлива съм, че съм успяла да ви помогна и да ви мотивирам. Благодаря ви, че споделяте информация, че четете моя блог, че ми припомнихте за това райско място и че ме развълнувахте. Благодаря за пожеланията. Желя ви още много красиви места, прекрасни спомени и емоции. 🙂

 4. Кремена,
  Радвам се, че сме във връзка.

  През цялото време, докато правехме прехода към езерата, мислено ви пишех този имейл. Малцина са хората, които могат да обяснят нещо, каквото и да било, по смислен начин. А вие наистина ни помогнахте да стигнем заветната цел с ясни инструкции, подкрепени и с фотоматериал. И така със снимки и текст ни окуражихте да стигнем до това райско място.

  Ако това не ви притеснява, пратете ми един личен имейл, където понякога мога да споделям планински преживявания с вас и евентуално ви помоля за инструкции, ако имаме проблеми с маршрута.

  Хубав ден,
  Марта

 5. Благодаря Ви, за споделеното и подробно описание на маршрута. Отдавна мечтаем за това място и сега дойде време да опитаме да достигнем до езерата. Ще се водим от вашите указания. Моля, потвърдете според Вас, как е по-леко да минем маршрута първо през езерата или през връх Джано.
  Хубав и усмихнат ден!
  Стела

  1. Здравейте, Стела и благодаря за доверието и милите думи. Според мен е по-добре да се мине първо през езерата. Насреща съм за всякакви въпроси по темата 🙂

   1. Благодаря за бързият отговор. Ако мислите, че има още нещо дребно, което е добре да се знае и не е отразено в статията, моля да споделите. Стела

    1. Носете слънцезащитен крем и/или дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапките са препоръчителни. Носете и достатъчно вода за целият преход (2 л. на човек), защото няма чешми. Пожелавам хубаво време, пиятни спомени, гледки и емоции 🙂

     1. Кремена, сърдечни благодарности! В събота минахме целия кръгов маршрут. Беше уникално изживяване – толкова много красота!!!Спазихме почти всички препоръки, като час на тръгване и време за преминаване през отделните етапи. Край самото Ледено езеро не преминахме, а се отклонихме към хребета , може би по средата между двете езера. Маркировката на места наистина не се виждаше, но намерихме подходящо място между клека за да се качим на хребета. За изкачване на връх Джано се спуснахме надолу за да го подкосим от другата страна, но изгубихме малко повече височина (не преценихме колко) и последва по -дълго катерене. Гледките от там са незабравими! От върха надолу всичко е ясно като посока до Попско езеро. След Попско, уморта ми беше много силна, но успяхме за лифта. Беше горещо и слънчево, безоблачно през целия ден. Послушахме и за водата-2 литра и затова благодарности. Преходът ни започна от пътеката пред заведението в 9:18 и завърши в 16:30 пред станцията на лифта, времената на почивки и ходене ги нямам, тъй като ми падна батерията преди последните 2 км . За мен самата може би е по добре едната нощувка да е в х. Безбог, за да не се надпреварвам с времето, а да се наслаждавам докрай на красивия Пирин. Разказвам това, само за да потвърдя, колко точно, подробно и смислено сте описали маршрута, колко важни детайли и препоръки сте дали.
      Успех в бъдещите Ви начинания! Благодаря

     2. Страхотна сте, Стела, поздравления! Напълно сте права, че е добре да се подсигури нощувка на хижата. Ние също препускахме след Поповото езеро, за да не изпуснем последния лифт. Маршрутът е един от най-любимите ми и съм щастлива, че споделяте същите емоции като моите. Радвам се, че сте се завърнали с усмивки и малко умора. Все пак човек трябва да се предизвиква. Благодаря за страхотния коментар, разчувствахте ме. Още веднъж поздравления и само напред и нагоре! 🙂 😉

 6. Здравей Кремена!!
  Много съм Ви благодарен за описанието на маршрута.Панорамата е уникална.
  Искам да допълня нещо много важно. На 400 или 500 метра преди кошарата вляво от пътеката има извор.Водата е ледена и с голям дебит.И е много по вкусна от тази в хижата което е нормално.
  Йордан

 7. Здравейте! Аз се катеря по върхове с една група приятели и водач отскоро. Иначе много обичам приключенията в природата и особено непопулярните места. Затова този маршрут е интересен, а гледките – приказни. Преди два дни качихме Джано по обратния път на Вашия маршрут (откъдето слизате). Щеше да е хубаво на връщане да минем покрай Кременските езера за разнообразие, но може и друг път. Благодаря за точното описание, всичко си струва да се види. Прекрасно е! Само заради лифта…ах, тоя лифт! Трябва да му удължат раб.време, за да има повече за разглеждане. Поздрави и слънчеви дни!

  1. Благодаря, Стела 🙂

   Мершрутът през Кременките езера и връх Джано е един от любимите ми. За да се обходи за един ден наистина е нужна стабилна оргазнизация на времето и съобразяване с лифта. Езерата са си там, няма да изчезнат скоро, имате много време, за да ги видите отново и то по-отблизо.

   Пожелавам много пътувания и хубави спомени 🙂

 8. Кремена, огромно благодаря за подробното и точно описание.Малка групичка следвайки Вашите инструкции стигнахме до Кременските езера от х.Безбог. Това беше малка компенсация за това,че предния ден качихме вр. Джано, но не можахме този път да се насладим на прекрасната гледка към езерата заради мъглата и лошото време. Желая Ви здраве и нови прекрасни мигове сред майката Природа!

  1. Благодаря за милите думи, Даниела, много се радвам, че съм спомогнала да стигнете до това наистина прекрасно място 🙂 Благодаря за пожеланията. Аз също Ви пожелавам много пътувания и само хубави спомени:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *