От Беклемето до Ехо – из Централен Балкан през кози стени и пътеки

Козя стена

Национален парк Централен Балкан е безспорно най-красивата част от Стара планина. Преди няколко години обходихме за седмица частта от Беклемето до Узана, и сега беше ред на същата изходна точка, но точно в противоположната посока. Маршрутът, за който ще разкажа е Беклемето – х. Козя стена – х. Ехо – х. Хайдушка песен. Обходихме го за един уикенд. Видяхме единствените в Стара планина еделвайси, Северна и Южна България на като на длан и най-невероятното нощно небе.

 

Как да стигнете?

Хижа Ехо

Началната точка за маршрута е най-високата точка на прохода Беклемето, много близо до Арката на Свободата. До прохода се стига за около 30 мин. от Троян и също толкова от Кърнаре.

Конкретно в нашия случай разполагахме с 2 коли. Оставихме едната на паркинга пред х. Хайдушка песен и отидохме с другата до Беклемето. На следващия ден с колата пред х. Хайдушка песен отидохме да вземем колата от Беклемето. Ако не разполагате с (поне) 2 коли можете да направите някой от следните 2 маршрута:

 1. Беклемето – х. Ехо и обратно по същия път – с кола до Беклемето, където можете да паркирате
 2. Кръгов маршрут: х. Хайдушка песен – х. Козя стена – х. Ехо – х. Хайдушка песен – с кола до хижа Хайдушка песен, където можете да паркирате.

Ако трябва да се съобразите с автобусите от/до Троян, е важно да знаете, че единственият автобус от Троян до Беклемето тръгва в 7:10 сутринта. Пътува всеки ден и билета струва 3 лева.

От к.к. Чифлик до Троян автобуси пътуват само през седмицата, не пътуват събота и неделя. Последният автобус е в 13:15 часа. Тръгва от спирката при басейна. Билета струва 3 лева. От хижа Хайдушка песен до к.к. Чифлик се върви около  1 ч. 30 мин.

За повече информация относно автобуси и разписания в автогара Троян се обадете на тел. 07447 21 20

Накратко за маршрута

Изминахме маршрута Беклемето – х. Ехо – х. Хайдушка песен за 2 дни. Ето и равносметката:

Ден 1: Беклемето – х. Ехо
 • 14,9 километра
 • 1062 калории
 • 1470 м. в най-ниската си точка, 1646 м. в най-високата си точка
 • 20 033 крачки
 • време без почивките – 4 ч. 54 мин.
 • време с почивките – 6ч. 36 мин.
Ден 2: х. Ехо – х. Хайдушка песен
 • 15,07 километра
 • 846 калории
 • 20 917 крачки
 • време с почивките – 3ч. 40 мин.
 • време без почивките – 2 ч. 50 мин.
Полезно

Нощувката в хижа Ехо струва 12 лева на човек. Предварително се обадете на тел. 0885 994 129.

Вода има само по хижите. По пътя няма чешми, нито реки.

Носете шапка и слънцезащитен крем. Няма никакви сенки от Беклемето до х. Козя стена, а от х. Козя стена до х. Ехо са рядкост. От х. Ехо до х. Хайдушка песен – 50/50 гора и поле.

Препоръчвам да носите панталон с дълги крачоли, защото на много места се преминава през храсти и клекове, които драскат кожата.

 

Накратко за Арката на Свободата

Беклемето е най-високия проход в Стара планина, а Арката на Свободата се намира близо до най-високата му точка. Тя е построена в чест на освободителните войски и боеве от януари 1878 г. Масивната бетонна структура е висока 35 метра. До нея може да се стигне с кола по тесен асфалтов път или пеша за около 10 – 20 мин. При ясно време от Арката се вижда почти цяла Северна и Южна България, а на изток може да се види и първенецът на Балкана – връх Ботев. Арката е част от международния маршрут Е3 (Ком – Емине).

 

 

От Беклемето до хижа Козя стена

От Беклемето до х. Козя стена

От Беклемето до х. Козя стена стигнахме за 2 ч. 40 мин. с кратка почивка при еделвайсите. Редуват се стръмни и полегати участъци. Накъдето и да погледнете пред вас се откриват невероятни гледки и красоти, все едно се движите по върха на Света.

Около 1 ч. 5 мин. след началото пътеката се разделя на две – към връх Козя стена и към подсичащата върха пътека. По-нататък двете пътеки отново се събират. Ние тръгнахме към върха, защото от там гледките са по-хубави и пътеката е по-екстремна и интересна. Първоначално пътеката е камениста и се движи близо до билото. След около 30 мин. се стига до връх Козя стена, откъдето пътеката продължава по скали, обезопасени със стоманени въжета. Тогава разбирате защо върхът се нарича Козя стена. Не е стръмно както на Кончето в Пирин, но е добре да сте предпазливи. Слизането от върха по козята пътека ни отне около 20 мин.

От Беклемето до х. Козя стена
Пътеката се разделя на две – към връх Козя стена (дясно по коловете) и подсичащата върха пътека (ляво)
От Беклемето до х. Козя стена
Пътеката към връх Козя стена
От Беклемето до х. Козя стена
Подсичащата върха пътека върви почти успоредно на другата
Козя стена
В подножието на върха
Козя стена
Слизането от върха
От Беклемето до х. Козя стена
Козята пътека

 

Къде са еделвайсите?

От Беклемето до х. Козя стена

Реших да не споделям публично тази информация! За съжаление не бих могла да разчитам, че някой няма да злоупотреби! Не че който иска да отиде и да ги обере няма да намери начин, но все пак не бих искала да допринеса за това. Все пак е единственото място в Стара планина, където се срещат еделвайси. Интересен факт е, че тези цветя са изкуствено залесени в Балкана от хората. Все пак еделвайсите са застрашени от изчезване по планините ни и са включени в Червената книга на България. Много ви моля, не ги късайте!

 

И така, след еделвайсите, малко след като подсечете връх Кучето, хижа Козя стена вече се вижда в далечината и до нея остават около 30 мин. вървене.

От Беклемето до х. Козя стена
Хижа Козя стена вече се вижда в далечината
От Беклемето до х. Козя стена
Около 10 мин. преди хижа Козя стена е първия разклон към х. Хайдушка песен

В хижа Козя стена, освен невероятен поглед към Южна България, се предлагат топла супа и бира.

 

От хижа Козя стена до хижа Ехо

От хижа Козя стена до хижа Ехо стигнахме за около 2 ч. 50 мин. с почивките и многобройните спирания за малини, боровинки и риган. Малко след хижа Козя стена пътеката се разделя на “път 1” и “път 2”, които се събират отново след около 40 мин. Ние тръгнахме по “път 1”, който се води по-стръмен. Пътеката е с малка денивелация, редуват се гористи и открити участъци и билото се подсича ту от северния, ту от южния му склон. Около 1 ч. 40 мин. след хижа Козя стена се стига до връх Ушите. В подножието му е другия разклон към хижа Хайдушка песен. До този разклон се върнахме на следващия ден и поехме към крайната точка на маршрута.

От връх Ушите до хижа Ехо се върви около 50 мин. и се минава през няколко огромни малинови полета. Никога не бях виждала толкова много диви малини на едно място. Невероятно е колко е щедра природата, защото тези плодове никой не ги е сял, поливал, нито копал. Дадени са ни напълно безплатно, екологично чисти, вкусни и ароматни.

Последното малиново поле преди х. Ехо е смесено с висока папрат. Там някъде из храстите е и разклона за село Рибарица. От разклона за Рибарица до хижата има около 30 мин. вървене през чудесна букова гора.

Малко преди хижа Ехо има кратко стръмно изкачване по сипей.

От х. Козя стена до х. Ехо
Разделянето на пътеката на “път 1” и “път 2”
От х. Козя стена до х. Ехо
По пътя от х. Коза стена до х. Ехо
От х. Козя стена до х. Ехо
Първото малиново поле преди вр. Ушите
От х. Козя стена до х. Ехо
Връх Ушите и разклона за хижа Хайдушка песен
От х. Козя стена до х. Ехо
Малиново поле, смесено с папрат
От х. Козя стена до х. Ехо
Разклона за с. Рибарица, 30 мин. преди х. Ехо

 

 

Накратко за хижа Ехо

Хижа Ехо

Хижа Ехо е разположена на 1675 метра надморска височина вподножието на връх Кавладан. Гледката от масите пред хижата е една от най-грандиозните и същевременно най-успокояващите, които човек може да види. Пред очите ви ще се изправят едни от първенците на Стара планина – Юмрука и Вежен. В долината пред вас ще видите резерватът “Царичина” – стотици декари девствени и вековни букови гори, закриляни от ЮНЕСКО.

Интересен факт е, че тя е изградена от русенски студенти, членове на студентско туристическо дружество “Академик”. Тази и още интересна информация за построяването на хижата можете да прочетете на информационното табло пред хижата, по пътеката към х. Вежен.

 

Кратки разходки около хижа Ехо

Около хижата направихме няколко съвсем кратки разходки. Ето няколко от тях:

Параклисът Св. Троица

Хижа Ехо

Намира се на 6-7 мин. от хижата. Построен е в памет на група туристи, чат от които са загинали от измръзване в подножието на Юмрука. Ако се чувствате изморени, за да се катерите до Юмрука, гледката от параклиса също не е никак лоша.

Хижа Ехо
Гледката на юг от параклиса, в далечината се виждат Арката на Свободата и хижа Козя стена

Връх Юмрука

Хижа Ехо

До върха се стига за около 30 мин. след параклиса Св. Троица. От него се открива спираща дъха гледка. Част от изкачването е стръмно и е обезопасено със стоманени въжета.

Царичина

Хижа Ехо

Можете да тръгнете по пътеката към х. Вежен, за да видите Царичина и голяма част Северна България като на длан. Ще ви отнеме около 15 мин. в едната посока.

 

От хижа Ехо до хижа Хайдушка песен

От х. Ехо до х. Хайдушка песен стигнахме за 3 ч. 40 мин. с много, много почивки за бране на боровинки и мащерка.

До вр. Ушите стигнахме за около час с почивките. При върха трябва да се отклоните към хижите Васильов (синя маркировка) и Хайдушка песен (жълта маркировка). 25 мин. след разклона ще минете отдясно на един хълм, целия покрит само с боровинкови храсти. Малко след него ще видите табела, че хижа Хайдушка песен е наляво, но и жълта стрелка надясно. Тук няма голямо значение накъде ще тръгнете, защото двете пътеки вървят почти успоредно още 15 мин. Ние тръгнахме надясно. Скоро пътеките се разделят близо до естествена каменна стена. Ясно е обозначено, че за х. Хайдушка песен трябва да продължите в дясно по жълтата маркировка.

Връх Ушите, Стара планина
Разклонът към х. Хайдушка песен при вр. Ушите
От х. Ехо до х. Хайдушка песен
“Фалшивият разклон”, при който тръгнахме на дясно по жълтата стрелка
От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Каменната стена, при която пътеките за х. Васильов и х. Хайдушка песен се разделят

Около 20 мин. след “каменната стена” ще минете през широка поляна, по която растат много жълт кантарион и мащерка. Малко след тази поляна се минава през една много висока папрат и след нея пътеката продължава изцяло в гора. След като навлезете в гората, спускането става все по-стръмно и по-стръмно до самия “финал”.

От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Много висока папрат, точно преди да навлезете в гората

Внимание! След 20-30 мин. спускане през гората ще стигнете до широк черен път. Там трябва да тръгнете надясно! Малко след това ще видите и табелата за хижата.

От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Широият черен път и табелата за х. Хайдушка песен

Ще минете покрай няколко вили. След въпросните вили трябва да се оглеждате много добре за табели и утъпкани пътеки, защото маркировката се губи, минава се под паднали дървета и неясни пътища.

От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Пътят покрай вилите
От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Следа от меча лапа, голяма колкото човешка ръка

Неясният участък е кратък – около 10 мин. След него отново става много, много стръмно надолу, а в последните метри преди хижата е най-стръмно.

От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Част от неясния участък, без маркировка
От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Още стръмно спускане към хижата
От х. Ехо до х. Хайдушка песен
Последни стръмни метри

 

Снимки от х. Хайдушка песен

 

4.9/5 - (18 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

13 Replies to “От Беклемето до Ехо – из Централен Балкан през кози стени и пътеки

 1. 1. Автобусът от гр. Троян (преминаващ от гр. Плевен за гр. Пловдив) за Беклемето по разписание вече тръгва в 7:30, а не в 7:10 ч. Все пак е хубаво да сте по-рано на автогарата, защото не изчаква непременно часа на тръгване (днес, например, тръгна в 7:25). Прави 20 мин. почивка преди билото, на паркинг със заведения (кафето е много добро), а шофорът сам, учтиво, ми предложи да ми спре “горе”, откъдето тръгва маршрута.
  2. На х. “Козя стена” в 10:40 ч. ми обясниха, че “чаят е свършил”, имало го е само сутринта. Странно за планинска хижа!
  3. На х. “Ехо” е просто невероятно, ако не си бил там – все едно не си живял! Жалко, че бързах и не успях да се възползвам от предложенията на автора. Следващия път!
  4. Маршрутът може да се мине и за един ден, при добро ходене. На х. “Хайдушка песен” има телефон на такси, но няма покритие на мобилните оператори – появява се след около половин час ходене надолу. Ако ми позволите, ще публикувам телефона – човекът е много отзивчив, можете да го потърсите още докато сте “горе”, където има покритие, и да уговорите час.
  5. Благодарности на автора за пътеписа – точен и истински. Времената, ако не се бавите по път, могат да се вземат и с 10 – 15 % по-бързо (например, в есенен по-къс ден). Не говоря за зимата, там нещата са съвсем различни!

  1. Благодаря за уточненията, Дилян, важно е да се знаят промените в разписанията на автобусите. Благодаря за споделената актуална и полезна информация по хижите и маршрута.
   Моля споделете номера на таксито, което сте изполвал. Понякога да събера нужната информация за транспорт от и до изходните и крайните точки от маршрутите ми отнема много от времето за организацията на пътуването. Според мен всякаква информация за придвижване от и до местата е особено полезна. Благодаря за милите думи, щастлива съм, че споделената от мен информация е помогнала. 🙂

   1. Ето го и телефонния номер – 0884 600 310. Човекът се казва Тодор (фамилията не си спомням). Освен шофьор на таксито е и председател на СТД “Балканска звезда” – с. Чифлик. Дружеството стопанисва х. “Хайдушка песен”, така че можете да го търсите и по въпроси, свързани с хижата. Другият номер на визитката, посочен за резервации е 0879 685 877. Както споменах, на х. “Хайдушка песен” покритие на мобилни оператори няма.

 2. Здравейте Кремена,
  чудесна статия, а снимките са, както сама пишете в своето представяне “хубави снимки”. Събуди се моето любопитство, дали са направени с телефон или фотоапарат. Ако е фотоапарат какъв модел е? Предстои ми няколко дневно ходене из планината, но с по-голяма раница. Чудя се дали да рискувам да тръгна само с телефон или да помъкна и фотоапарата, който си тежи. Вие как пътувате, с какво снимате?
  Поздрави
  Мариана

  1. Здравейте, Мариана, благодаря за позотивния коментар 🙂
   95% отснимките са правени с фотоапарат Nikon D3400. Има снимки и видеа, които са правени с дрон. Мъкнем и двете, неудобно е и тежи, но пък резултатът е добър 🙂
   С пожелания за много пътувания и красиви спомени,
   Кремена 🙂

   1. Благодаря за отговора, оказа влияние в решението. Моята камера е малко по-тежка, но я взех все пак. Не съжалих за избора. Предполага щеше да ме е яд да не мога да щракам. Поздрави и на вас още мого пътеки, снимки и разкази за тях желая!

 3. Здравейте,
  смятам на 30 август да извървя точно този чудесно описан маршрут- от Беклемето, където смятам да оставя колата си на паркинг(ако има такъв там) и да се отправя към хижа Ехо, с преспиване там и връщане на следващия ден към хижа Козя стена, СЪЩО С ПРЕСПИВАНЕ ТАМ И ТРЕТИ ДЕН – ОТ БЕКЛЕМЕТО – ДО ХИЖА ДЕРМЕНКА. ИМАМ ЕДНО УТОЧНЕНИЕ. ОСВЕН С ЖЕНАТА, СМЯТАМ С МЕН ДА ВЗЕМА ДЕТЕТО МИ ОТ ПЪРВИЯ брак, което е момиче, на 12 години и е малко мързелива.
  Не знам дали ще издържи от Беклемето до хижа Ехо още първия ден. Да не я съсипем. Иначе ние сме екстремни туристи, добре калени и с мн. опит. Проблем ли е това, че няма никъде по пътя вода, а и в двете хижи водата става ли за пиене ? Да оставим миенето. То е ясно че може. Що за хора са стопаните на трите споменати от мен хижи ? Може ли да се вечеря там с предварителна заявка , кафета, чай ? Къде да открием Еделвайсите ?

  1. Здравейте, Росен

   Според мен дете на 12 години няма да има никаквъв проблем с ходенето до хижа Ехо, колкото и да не обича да върви, защото пътеката е сравнително полегата, а върховете могат да се подсичат.
   Вода има само на хижите и е питейна, студена, чиста – няма да имате проблем.
   Хижа Козя стена и хижа Ехо предлагат супи със сигурност. Не сме преспивали на хижа Козя стена, но за Ехо мога да кажа, че е добре да си носите храна, така ни посъветва хижарката тогава.
   Бих ви посъветвала да се обадите в хижите Ехо и Козя стена и да ги питате директно как да се подготвите с храната.
   Хижа Дерменка е като хотел – там има бани, ресторант, някои от стаите са със собствена баня.
   За хижарите като хора не мога да кажа много, защото не съм общувала кой знае колко с тях. Нямам лоши впечатления със сигурност.
   Еделвайсите са в подножието на връх Кучето, около 30 мин. преди х. Козя стена 😉 Моля ви не ги късайте. 🙂
   Пожелавам ви приятна разходка и прекрасни спомени 🙂

 4. Здравейте, има ли възможност маршрута да се направи в обратната посока – от х. Хайдушка песен с преспиване в х. Козя стена и връщане до Беклемто? Дали е оптимално като натоварване и гледки?

  1. Здравейте, Катерина,
   Да, може и в обратната посока. Първия ден, когато сте по-бодри, ще изкачите голямата денивелация. Втория ден ще ви е по-леко 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *