Мартулийските водопади и домашно приготвената храна от една алпийска ферма

Мартулежки водопади

Едни от любимите ми словенски водопади са тези в планината Мартулек (Martuljek), в подножието на връх Шпик (Špik). Двата са съвсем различни един от друг. Долният е много висок и първоначално пада отвесно в една широка струя, после се разделя на две, а след това на три. А Горният водопад тече в един бял скален улей и последните метри до подножието му са доста екстремни. По пътя между двата водопада се намира алпийската ферма ‘Pri Ingotu’, в която атмосферата е невероятна, гледката към върховете спира дъха, а домашно приготвената храна се готви на жив огън пред очите ви. Това беше един от любимите ми маршрути в Словения.

Как да стигнете до началото на пътеката?

Мартулежки водопади

На около 35 километра от езерото Блед и около 80 километра от Любляна в посока Кранска Гора (Kranjaska Gora), се намира селцето Гозд Мартулек (Gozd Martuljek). Още полезна информация за това как да стигнете до Любляна, може да прочетете в тази статия.

Веднага след като подминете селцето Гозд Мартулек (Gozd Martuljek) ще минете над река Сава през един висок, бетонен мост. 50 метра след моста ще видите от лявата страна на пътя голям паркинг. От ляво на паркинга ще видите друг тесен асвалтов път, който минава покрай един трафопост. Може да тръгнете по въпросният тесен път и съвсем скоро ще стигнете до река Мартулек (Martuljek), където можете да оставите колата. Разбира се може да паркирате и на паркинга, за който преди малко ви споменах, но ние спряхме до реката.

Мартулежки водопади
Мястото край реката, където оставихме колата. Тук трябва да прекосите реката

Трябва прекосите реката по камъните и да преминете на левия бряг. След 15 мин., по широк и полегат път през гората, ще стигнете до указателната табела за начало на екопътеката към водопадите – ‘Martuljški slapovi’. Вход свободен!

Мартулежки водопади
Указателната табела за начало на пътеката
Мартулежки водопади
Малък водопад в началото на пътеката

 

Долният водопад Мартулек – Dolni Martuljški slap

Мартулежки водопади

Само 15 мин. след началото на екопътеката (30 мин. от колата) ще стигнете до Долният водопад. Ще минете през невероятно красив каньон, прокопан от сините и прозрачни води на Мартулежката река. Цялата пътека е иделано маркирана и обезопасена.

Мартулежки водопади
Каньонът на река Martuljek малко след началото на пътеката

Пътят до тук е много лек и е подходящ дори и за малки деца. Водопадът е просто чуден. Пред него е изградена тераса за наблюдение с пейки. Тук е мястото за кратка почивка и много снимки.

Мартулежки водопади
Мостът малко преди терасата за наблюдение
Мартулежки водопади
Долният водопад в цял ръст

снимки от пътеката до Долния водопад

 

Алпийска ферма ‘Pri Ingotu’ – Brunarica Pri Ingotu

Pri Ingotu

Около 30 мин. след Долния водопад ще стигнете до алпиийската ферма ‘Pri Ingotu’. Оглеждайте се за табела „Brunarica Pri Ingotu“. Това е една от най-добрите и най-автентични планински ферми, които съм виждала. Там не може да се спи, мястото е само гостилница. Масите са само на открито, някои са под навес. Целият процес на приготвяне на храта става пред очите ви, на жив огън, в големи менци, закачени с кука над огъня. Всъщност кухнята е под навеса, до част от масите.

Докато се наслаждавате на вкусната храна, пред очите ви са върховете Шпик (Špik) и Кукава шпица (Kukava Špica). Самата обстановка е толкова чаровна и всичко е толкова добре подредено – карирани пердета на дървени прозорци, кичести саксии, наоколо пасат крави – абсоютна и пълна идилия. Все едно сте в реклама на шоколад. Ще се влюбите в това място. Тук опитахме за първи път жганци (žganci). Представлява нещо като трохи, приготвени от елда и вода. Сервира се със свински пръжки.

Мартулежки водопади
Отклонението от екопътеката към алпийската ферма. Отклонявате се само 5 мин. в едната посока и си заслужава напълно.
Pri Ingotu
Гледка към някои от върховете от алпийската гостилница
Pri Ingotu
Кухнята
Pri Ingotu
Телешка супа, кисело мляко и жганци

Още снимки от гостилницата

Горният водопад Мартулек – Gorni Martuljški slap

Мартулежки водопади

Горният водопад е на 45 мин. след алпийската ферма ‘Pri Ingotu’. Пътеката нагоре е стръмна и колкото повече вървите, толкова по-стръмна става. Последният участък преди водопада е отново сравнително полегат.

Мартулежки водопади
Много стръмно изкачване към Горния водопад

Горният водопад се състои от няколко пада и се спуска вертикално по свтло сива стена. Ако искате да достигнете до самото подножие и да го пипнете, трябва да се покатерите по тясна пътека в скалите, обезопасена с въжета. Водопадът образува малък син и прозрачен вир. Последните метри до подножието на Горния водопад са подходящи само за опитни планинари. Гледката назад към каньона е удивителна!

Мартулежки водопади
Горният водопад
Мартулежки водопади
Гледката от горния водопад към каньона

От Горния водопад до колата слязохме по същият път за около 1 ч. 15 мин.

Водопад Перичник (Peričnik) – не го пропускайте!

Водопад Перичник

Малко преди да се отклпните към Мартулийските водопади ще минете през селцето Mojstrana. Селцето е на главният път към Кранска гора. Там обезателно се отклонете към най-стрхотния водопад, който аз лично съм виждала някога през живота си. Той е изключително лесно достъпен. До него се стига за 5-10 мин. и се вижда съвсем ясно от паркинга. Паркинга е платен и струва 3 € за 2 часа.

Водопада Перичник е изключително буен и мощен. Висок е 52 метра. Може да минете и под него, но за целта е добре да си приготвите дъждобран. Пътеката е много лека. Над долния водопад има и друг по-малък (16 м.), който не се вижда и се посещава от малко туристи. Ние не се качихме до него.

 

5/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Мартулийските водопади и домашно приготвената храна от една алпийска ферма

  1. Снимките ви са страхотни! Задължителна спирка следващия път в Словения ще ми бъдат Мартулийските водопади. Кога са правени снимките като месец?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *