В Искърското дефиле и наоколо – дълъг семеен уикенд с водопади

Водопад Добравишка Златна Скакля

Районът на Искърското дефиле винаги ми е бил любим, защото е много живописен, сравнително близък и винаги има къде и какво да се види и прави. Водопадите обаче са ни слабост и затова сега ще ви дам някои идеи за семейна разходка до някои от красивите водопади на дефилето.

 

 

 

Вазовата екопътека и водопад Скакля

Водопад Скакля, Вазовата екопътека
В подножието на водопад Скакля

Необходимо време: 3 часа ( От с. Заселе до водопада – 45 мин.; От Гара Бов до водопада – 45 мин. Цялата пътека 1 час 30 мин. в едната посока)

Няма как да не започна със символът на Искърското дефиле – Вазовата екопътека и водопадът Скакля. Екопътеката е чудесна за деца, а на поляната в началото, при с. Заселе, можете да си откарате и цял ден в игри и релакс.

Водопадът Скакля е един от най-високите и красиви в България. Дори ако не ви се върви до подножието му, можете спокойно да се разходите от с. Заселе до горната му част и да видите най-високият му пад отвисоко.

Водопад Скакля, Вазовата екопътека

Над водопада има голяма поляна, с беседки и пейки, която е много подходяща за игри, пикници или просто излежаване на припек.

Вазовата екопътека, с. Заселе
Поляната и мостът над водопад Скакля

Още за Вазовата екопътека и водопадът Скакля можете да прочетете в тази статия.

 

 

 

Водопад и екопътека Под Камико

Водопад Под Камико

Необходимо време: 3.5 – 4 часа (2.5 часа – отиване, 1.5 часа връщане)

До самият водопад Под Камико може да се стигне и с кола. Той се намира в село Бов. Има разлика между Бов и Гара Бов!

Ако отидете директно до водопада, обаче ще пропуснете 10-тината не-по малко красиви водопади и водни каскади по река Бовска, а също и връщането с панорамните гледки към част от Искърското дефиле.

Екопътека Под Камико, гара Бов
Водопад 3 по река Бовска

Екопътека Под Камико, гара Бов

Още за тази разходка можете да прочетете в тази статия.

 

 

 

Церовски водопад

Церовски водопад

Необходимо време: 30 мин. (15 мин. в едната посока)

Церовският водопад не е много популярен. Съвсем естествено, човек би предпочел да отдели повече време на Скакля или Под Камико.

За да стигнете до Церовския водопад трябва да паркирате колата си на един от острите, почти обратни завои в посока с. Заселе. Няма табели или маркировка. Точното място на тръгване е приблизително това: 43°00’46.6″N 23°20’41.5″E

Пътеката е доста обрасла с храсти, но е проходима. Върви се само покрай скалата. Не се спускайте надолу, докато не видите водопада в цял ръст.

В началото на пътеката ще забележите съоръжения за скално катерене. Явно Церовските отвесни скали са популярни сред катерачите.

 

 

Водопад Златна Скакля

Водопад Добравишка Златна Скакля

Необходимо време: 1 час (30 мин. в едната посока)
Водопад Златна Скакля се намира близо до село Добравица, откъдето идва и другото му име – Добравишка Скакля.

„Ама това не е в Искърското дефиле!“ Правилно! Не е там! Все пак е в околността и ако планирате семеен уикенд с водопади, може да отскочите и до него.

Точното място на тръгване е приблизтелно това: 43°00’59.8″N 23°14’23.2″E

Водопад Добравишка Златна Скакля
Началото на пътеката към водопад Добравишка Златна Скакля

До тук може да се стигне и с кола. Между селата Искрец и Брезе се оглеждайте за отбивка в дясно на пътя, което да ви отведе до въпросното място на тръгване. Имайте предвид, че последните 2-3 километра пътят е черен. Все пак с внимателно и бавно шофиране е напълно проходим.

От това място до водопада се стига за около 25 мин. По пътеката към водопада има табели, така че няма къде да сбъркате.

Пътеката е предимно широка и с много лек и приятен наклон. Редуват се леко стръмни и полегати участъци, открити и сенчести.

Водопад Добравишка Златна Скакля

Водопадът Добравишка Златна Скакля е висок около 20 метра. След като го видите отблизо ще разберете и защо го наричат „златен“. Къпането под пръските на водопада е много забавно.

Видео

 

 

Къде да хапнете и/или да отседнете?

Комплекс Божилово, с. Заселе

За мен най-доброто заведение в Искърското дефиле е комплекс Божилово. Намира се в село Заселе. За да стигнете до него, трябва да се отклоните от главния път в посока село Заселе и горната част на Вазовата екопътека. Подминава се Вазовата екопътека (паркинга) и при една от следващите леви пресечки се оглеждайте за голяма табела “Комплекс Божилово”. Последният 1 км. до комплекса пътят е много лош, асфалт липсва, но с внимателно шофиране е проходим за леки коли.

Комплекс Божилово е малък семеен хотел с механа, в който се предлага разнообразно и много вкусно обедно меню. Непременно опитайте и домашно приготвените питки. Не знам дали е защото винаги отиваме изморени и изгладнели от ходене, но винаги си облизваме чиниите и купичките. Всичко е много вкусно. Силно ви го препоръчвам. Комплексът е сравнително малък, но има огромен двор. Още за комплекса- механата и хотелската част, можете да научите от сайта им.

 

 

 

Следва продължение

Вазовата екопътека, с. Заселе

Както споменах в началото, районът на Искърското дефиле изобилства от интересни места за посещение, затова с тези няколко водопада идеите за туризъм в района съвсем не свършват. Очаквайте скоро още допълнения към написаното до тук.

5/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *