Вазовата екопътека и водопадът Скакля – перлата на Искърското дефиле

Водопад Скакля, Вазовата екопътека

Водопадът Скакля е част от Вазовата екопътека и определено може да се нарече “перлата” на Искърското дефиле. Самото дефиле е свръх живописно – изобилства от водопади, интересни маршрути,  китни села, природни и културни атракции колкото си щеш. А това, че е съвсем близо до София го прави още по привлекателна дестинация.

От селото, носещо звучното име Гара Бов, започват две много интересни екопътеки  – Вазовата и Под Камико. При добра организация, желание и физическа подготовка могат дори да бъдат обходени за един ден. И двете са разкошни и бихказал дори, че са напълно равнопоставени по красоти и гледки.

Накратко за екопътеката

Вазовата екопътека, с. Заселе

Необходимо време: 1 ч. 30 мин.  в едната посока + още толкова връщане

Денивелация: ~350 м.

Подходяща за деца. Вход свободен.

Вазовата екопътека свързва селата Гара Бов и Заселе. Началото от с. Заселе е напълно ясно. Просто следвайте големите бели табели с лика на самия Вазов. Те ще ви отведат до голям паркинг в село Заселе, където е горният край на Вазовата екопътека.

Началото/краят в с. Гара Бов е при рибарник Скакля, където има малък паркинг за 5-6 коли. За да стигнете до там, трябва да подминете първата табела за Вазовата екопътека, защото тя ще ви отведе до горния край (с. Заселе).

Приблизително по средата на маршрута е подножието на водопадът Скакля. Да ви приязная честно, не съм обхождала цялата пътека наведнъж. Тръгвали сме или от с. Заселе и сме се спускали до подножието или сме тръгвали от Гара Бов и сме се качвали до подножието. И двете “половини” отнемат около 45 мин. за изминаване, откъдето правя извод и за сумарно необходимото време за обхождане на цялата екопътека. Така че ако водопадът, героите и обстановката в снимките ви изглеждат различни, трябва да знаете, че сте напълно прави. Снимките са правени в различни години, но приблизително по едно и също време в годината (през април).

 

Пътеката от с. Заселе

Горният край/начало на Вазовата екопътека е в село Заселе. Първоначално се тръгва покрай дълъг бял парапет, който скоро ще ви изведе до голяма поляна и мост, който минава точно над водопад Скакля.

Вазовата екопътека, с. Заселе
Дълга и широка пътека с бял парапет в началото на Вазовата екопътека
Вазовата екопътека, с. Заселе
Поляната и мостът над водопад Скакля

Докато приближавате въпросната поляна и моста ше ви се иска да спирате на всеки метър за снимки, защото от въпросната дълга тераса се открива невероятна гледка към Искърското дефиле.

Продължавайки нататък ще видите горният пад на Скакля в цял ръст.

Вазовата екопътека, с. Заселе

Водопад Скакля, Вазовата екопътека

Оттук нататък пътеката става стръмна и върви на зиг-заг.

Вазовата екопътека, с. Заселе
Стръмно спускане към подножието на водопад Скакля
Водопад Скакля, Вазовата екопътека
Пред водопад Скакля
Водопад Скакля, Вазовата екопътека
В подножието на водопад Скакля

 

Видео

 

 

Пътеката от с. Гара Бов

Вазовата екопътека

Долният край/начало на Вазовата екопътека е в с. Гара Бов. Тази част от маршрута също не е лишена от красоти и гледки. Първоначално се минава покрай много живописна река от вода и позеленели от мъхове камъни.

Вазовата екопътека
Река от вода и мЪхлясали камъни

Скоро ще стигнете до място, където водата сякаш извира от една скала.

Вазовата екопътека
Реката сякаш извира от скалата

След още 10-15 мин. ще стигнете до панорамна площадка към Искъското дефиле, откъдето и водопадът вече се вижда.

Вазовата екопътека
Панорамната площадка с пейка
Водопад Скакля, Вазовата екопътека
До подножието на водопада
Вазовата екопътека
Гледката с гръб към водопада
Водопад Скакля, Вазовата екопътека
Аз пред двата пада на водопад Скакля

Водопад Скакля

Водопад Скакля, Вазовата екопътека

Водопад Скакля се състои от два по-големи + няколко по-малки пада с обща височина над 100 метра. Първият пад, откъм село Заселе е най-високият от всичките – 85-90 метра. Той определено е един от най-високите и красиви водопади, които съм виждала. Чувала съм да го наричат с различни имена – Заселски водопад, Заселска Скакля, Бовска Скакля, дори Вазова Скакля, но за мен си е просто Скакля. Само не го бъркайте с Врачанската Скакля. Той е съвсем различен водопад. Водопадът е най-красив след дъждове.

 

Къде да хапнете?

Комплекс Божилово, с. Заселе

За мен най-доброто заведение в Искърското дефиле е комплекс Божилово. Намира се в село Заселе. За да стигнете до него, трябва да се отклоните от главния път в посока село Заселе и горната част на Вазовата екопътека. Подминава се Вазовата екопътека (паркинга) и при една от следващите леви пресечки се оглеждайте за голяма табела “Комплекс Божилово”. Последният 1 км. до комплекса пътят е много лош, асфалт липсва, но с внимателно шофиране е проходим за леки коли.

Комплекс Божилово е малък семеен хотел с механа, в който се предлага разнообразно и много вкусно обедно меню. Непременно опитайте и домашно приготвените питки. Не знам дали е защото винаги отиваме изморени и изгладнели от ходене, но винаги си облизваме чиниите и купичките. Всичко е много вкусно. Силно ви го препоръчвам. Комплексът е сравнително малък, но има огромен двор. Още за комплекса- механата и хотелската част, можете да научите от сайта им.

4.8/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “Вазовата екопътека и водопадът Скакля – перлата на Искърското дефиле

  1. От гара Бов има ли маркировки за началото на Вазовате екопътека, тъй като не видях да се споменава, а статията за “Под Камико” се споменава за указателни табели.
    С равнение с Под Камикоа, Вазовате екопътека ли е по-подходяща за деца, и имате ли престава дали ще е подходяща за преход в началото на март, или е по-добре да се изчака до април.

    1. Вазовате екопътека е доста по-популярна, по-облагородена, маркирана и по-ясна, а също и по-лесна за намиране. Иначе като трудност бих казала, че са еднакви. И на двете сме били с децата и то, когато бяха доста по-малки (малкият ми син беше на 5). При Под Камико е възможно да има кални и мокри участъци през март, докато Вазовата е по-открита, по-слънчева и може би ще е по-суха.

  2. … на водопадА!!!!
    … ще видите горниЯ ..!!!!
    Как пък един път не улучи тоя пусти определителен член, бе??!?!! 😡

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *