До Копренските водопади с деца

Водния скок, Копренските водопади

В административните граници на България Копренските водопади са 3 на брой – Ланджин скок, Дуршин скок и Водния скок. Водопадите се наричат Копренски, защото се намират в подножието на връх Копрен.

От другата страна на върховете, на територията на съвременна Сърбия, има други водопади. Те също се наричат Копренски, но за тях ще ви разкажа в друга статия. Сега обаче за тези 3 красавеца и техните по-малки събратя, които ми станаха много любими.

 

 

Накратко за 3-те пътеки

Към Ланджин скок, Копренските водопади

Всеки от водопадите, Ланджин, Дуршин и Воден скок, се намира в 3 различни долини, на 3 различни пътеки и на 3 различни реки. За да стигнете до всеки един от тях, трябва да се върнете в изходната точка и да тръгнете по отделната пътека за съответния водопад.

Пътеките за 3-те водопада и техните по-малки събратя започват от местността Орешкова чука, но в 3 отделни стартови точки, намиращи се на около 300-400 метра една от друга.
Всяка от трите пътеки към водопадите стига и до билото на планината, където са върховете Копрен и Трите чуки. Така че ако можете да отделите един цял ден и сте добре подготвени физически, можете да направите и кръгов маршрут до върховете и водопадите.

Понеже нашите деца не са подготвени да вървят цял ден в непресечена местност, ние се спряхме на първият вариант – отиване и връщане до всеки от водопадите поотделно.

 

 

 

До водопад Водния скок

Водния скок, Копренските водопади

Накратко за маршрута до Водния скок

Към Водния скок, Копренските водопади
Началото, по пътя към Водния скок

Начало: Вила за гости “Сталин” (43°19’47.0″N 22°51’22.4″E )
Време за вървене: 2.5 часа (1.5 часа отиване + 1 час връщане)
Допълнително време за снимки и почивки: 30 мин. +/-
Дължина на маршрута: 8.14 км.
Калории: 512 kcal
Средна скорост: 3.1 км/ч
Денивелация: 323 м.

 

Подробно за маршрута до Водния скок

Водния скок, Копренските водопади

Близо до вила Сталин, в местността Орешкова чука ще видите малък дървен мост и широк черен път. Оттам започва пътеката към Водния скок.

Първите 30 мин. се върви по широк и живописен път. Редуват се съвсем леко стръмни и полегати, открити и сенчести участъци.

След 30 мин. ще стигнете до място, където реката пресича пътя, а 10-тина метра преди него трябва да се отклоните от широкия път към гората. Няма как да го пропуснете, ще видите дървена табела с ясен надпис, оказващ посоката.

Към Водния скок, Копренските водопади
Отклонението към водопад Водния скок. От това отклонение до водопада се остава по-малко от час.

Пътеката минава изцяло през просторна букова гора. Движим се само покрай реката. На места маркировката се може да се губи, но пък пътеката е отъпкана. Ако случайно се чудите къде да вървите, използвайте реката за ориентир. Лесно е!

Към Водния скок, Копренските водопади
Буковата гора и маркировката, която следваме

Докато вървите нагоре към водопада ще видите други по-малки водопади, които също са много симпатични.

Към Водния скок, Копренските водопади

Има 3 места, на които трябва да пресечете реката. Те са на около 15 мин. едно след друго. Няма мостове, просто се оглеждайте къде по камъните ще ви е удобно да прескочите.

Към Водния скок, Копренските водопади
Прекосяваме реката по камъните. Няма мостове

След последното пресичане на реката погледнете нагоре и е много вероятно дори вече да видите водопада през прозиращата гора.

Водния скок, Копренските водопадиКолкото повече се приближавате до водопада, толкова пътеката става по-стръмна и по-неудобна за вървене заради корени, камъни и паднали клони. Все пак, ако родителите помагат, е напълно преодолима дори за малки деца.

Водния скок, Копренските водопади

Височината на водопада Водния скок е 35 метра. Той е най-високият от 3-те Копренски водопада и е най-трудно достъпен от тях. Ако достигането до него ви се стори лесно, значи разходката до другите 2 водопада ще ви е „пей сърце“.

 

 

 

До водопад Ланджин скок

Ланджин скок, Копренските водопади

 

Накратко за маршрута до Ланджин скок

Към Ланджин скок, Копренските водопади

Начало: големият паркинг до хижа Копрен (43°19’37.4″N 22°51’36.4″E )
Време за вървене: 1 час и 45 мин. (1 час отиване + 45 мин връщане)
Допълнително време за снимки и почивки: 30 – 60 мин. +/-
Дължина на маршрута: 5.92 км.
Калории: 393 kcal
Средна скорост: 3.1 км/ч
Денивелация: 269 м.

Подробно за маршрута до Ланджин скок

Към Ланджин скок, Копренските водопади

До водопад Ланджин скок е изградена екопътека, която е идеална за деца. Тръгва се от големия паркинг пред хижа Копрен. Няма начин да го подминете, защото там асфалтовият път свършва. Пътеката към водопад Ланджин скок тръгва покрай 3 големи беседки, а зад тях ясно се извисява и връх Копрен.

Първите 10-15 мин. от пътеката са стръмни, а след това преминава в полегата горска пътека. На много места са изградени пейки, а по-голямата част от пътеката е обезопасена с дървен парапет.

На мястото, където пътеката стига до реката има едно препятствие, което най-вероятно ще бъде поправено след време. Има едно голямо паднало дърво, което напълно е препречило преминаването по пътеката. Там просто трябва да преминете на отсрещния бряг на реката. Това е! Останалата част от пътеката е здрава и опезопасена.

Като преминете „препятствието“ ще видите поредица от водопади, всеки от които е съвсем различен по височина и форма. Всички са много, ама много красиви и лесно можете да се приближите до тях. Струва ми се дори, че някои от тях са по-високи от Ланджиния скок.

Водопадът Ланджин скок е над всички тези водопади. Ще видите екопътеката как върви на зиг-заг. Нагоре се вият стълби и парапети и ви отвежда над поредицата от водопади.

Към Ланджин скок, Копренските водопади

Там, над всички, е „скрит“ и Ланджин скок. Той е висок около 15 метра.

 

 

 

До водопад Дуршин скок

Дуршин скок, Копренските водопади

Накратко за маршрута до Дуршин скок

Към Дуршин скок, Копренските водопади

Начало: Профилакториума (43°19’41.6″N 22°51’16.5″E)
Време за вървене: 25 мин.(15 мин. отиване + 10 мин. връщане)
Допълнително време за снимки и почивки: 30 мин. +/-
Дължина на маршрута: 1 км.
Калории: 148 kcal
Средна скорост: 3.6 км/ч
Денивелация: 81 м.

 

Подробно за маршрута до Дуршин скок

Дуршин скок, Копренските водопадиНай-бързо, лесно и неусетно се стига до водопадът Дуршин скок. Ако маршрутът до Ланджин скок е детски, то до Дуршин скок си е направо бебешки.

До водопада е изградена чудесна екопътека. Най-трудният участък (ако въобще може да се нарече труден) е едно изкачване по дълги и стръмни стълби. Това е! Лесно е като детска игра.

Към Дуршин скок, Копренските водопади
Стълбите преди Дуршин скок

Тръгва се от т.нар. Профилакториум в местността Орешкова чука. Там има удобен паркинг, на който можете да оставите колата си. Трябва да минете отляво покрай бунгалата и да заобиколите хотел Деяница, който се вижда на снимката по-долу.

Профилакториомът, м. Орешкова чука
Началото на пътеката към Дуршин скок. Минаваме отляво на жълтите бунгала и заобикаляме зад хотела

Веднага щом навлезете в гората ще минете покрай 2 беседки, след това стръмни стъпала, а след стъпалата водопадът вече се вижда в далечината.

Към Дуршин скок, Копренските водопади
Втората беседка по пътя, а след нея са стълбите към водопада.
Към Дуршин скок, Копренските водопади
След като изкачите стълбите, водопадът Дуршин скок вече се вижда.

 

 

 

Какво още да видите?

Лопушански манастир

По пътя към село Копиловци и местността Орешкова чука, няма как да не забележите Лопушанския манастир “ Св. Йоан Предтеча ”. Той е на самият главен път, веднага след края на село Георги Дамяново. На мястото на съвременният манастир е имало друг, който е бил напълно разрушен през Османското робство. В последните 30 години от робството, бил възстановен от чипровски монаси. Днес той е действащ мъжки манастир. В него се предлага и настаняване.

 

Язовир Огоста
Язовир Огоста

Ако идвате от Монтана, няма начин да не минете покрай язовир Огоста. Интересен факт е, че първоначалната идея за него била да е най-големият язовир на Балканите. Тази идея не е осъществена. Все пак той е втори по големина в България.

 

 

 

Къде да хапнете?

Комплекс Под Чардака

Комплекс Под чардака се намира зад Лопушанския манастир. Трябва да заобиколите манастира с колата отдясно. Там асфалтовият път ще ви отведе до комплекса, където има огромен паркинг.

Комплексът и ресторантът са много симпатични и много ни допаднаха. Това е най-близкото и работещо извън сезона място, където може да поръчате храна. Още за комплекса и ресторанта можете да прочетете на сайта им.

Друг доста приятен вариант според мен е хижа Копрен в местността Орешкова чука. Стаите и столовата са ремонтирани и са много уютни. Там можете да си приготвите сами храна. Условията са отлични за семеен уикенд, а също и за палатки, пикници и излети на открито.

4.9/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

5 Replies to “До Копренските водопади с деца

  1. Бунгалата са прекрасни за почивка! Районът е невероятно красив, освен водопадите има и върхове за изкачване! Блогът Ви е чудесен, следя го интерес и взаимствам много от идеите Ви! Благодаря!

    1. Здравейте, Маргарита, благодаря за отзива 🙂 Определено ни е в бъдещите планове да посетим района и да изкачим връх Копрен. 🙂

  2. Благодаря за точните и подробни указания! Тази събота се разходихме и до трите водопада. Района наистина е прекрасен, но като че ли недооценен – по пътечките към водопадите не срещнахме никого! Само благодарение на Вашeто описание не пропуснахме отбивката за Водния скок:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *