От Безбог до Тевно езеро – класически маршрут с много езера в Пирин

Кралевдворски езера

Тевно езеро е място, на което се връщаме отново и отново и все има какво да се види и прави наоколо. За мен тo е едно от най-вълшебните кътчета из българските планини. Всеки, минал оттам, би следвало да съхрани страхотни спомени и емоции от мястото, защото е истински култов заслон в сърцето на Пирин.

Най-краткият път до Тевно езеро може би е този от хижа Безбог, затова често е предпочитан като изходен пункт. Преминават се стръмни и полегати участъци, скалисти и тревисти, езера и реки, гледки и пейзажи. Чудесен маршрут за любителите на планината и дивото.

Ето и подробностите:

 

 

Откъде тръгваме?

Основният маршрут до Тевно езеро започва от х. Безбог. Най-лесният и бърз и начин да стигнете до хижа Безбог е със седалковия лифт, близо до хижа Гоце Делчев. До лифта се стига с кола за около 15-20 мин. от Добринище или 30-35 мин. от Банско. В близост има голям, безплатен паркинг и няколко ресторанта. Цената на двупосочния билет е 20 лева (актуално към юли 2021 г.). През лятото лифтът работи от 8:30 до 17 ч., като последното слизане е в 16:45 ч. Повече за работното време и цените на лифта можете да научите от сайта на хотел Добринище.

Пътуването с лифта продължава  около 30 мин. с едно прекачване на междинна станция, някъде по средата на въжената линия.

Непосредствено до хижа Безбог се намира и едноименното езеро. Пътеката към Тевно езеро тръгва по десния бряг на езерото Безбог и съвпада с добре позната и утъпкана пътека към Поповото езеро.

 

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 3 часа 30 мин.

Време с почивките: 3 ч. 55 мин.

Дистанция: 7,72 км.

Калории: 1282 kcal

Средна скорост: 3,2 км/ч

Най-ниска точка: 2240 м.н.в.

Най-висока точка: 2610 м.н.в.

(15280 крачки)

Маршрутът е добре маркиран със зелена и синя маркировка, а също и пирамиди от камъни и табели.

По пътя няма чешми, затова ви препоръчвам да се подготвите с поне 1.5 л. на човек. Сенките са рядкост, затова през лятото бъдете подготвени с шапки, слънцезащитен крем и/или дрехи с дълги ръкави и крачоли.

 

 

Подробно за маршрута

Тръгваме по добре познатия и утъпкан път към Поповото езеро и следваме зелената маркировка. Само след 30 мин. вече сме изкачили стръмния хълм – Душевадката след езерото Безбог. Оттам до Поповото езеро имаме предимно слизане и още има-няма 1 час вървене при стегнато темпо.

Към Поповото езеро
По пътя към Поповото езеро (Поправка: върхът, отбелязан като Момин двор, всъщност е Демиркапия)

След като стигнем Поповото езеро, заобикаляме по десния му бряг и трябва да стигнем до отсрещната му страна. Поповото езеро е най-голямото по площ езеро в Пирин, заобикаляхме покрай него 15-20 мин.

Попово езеро
Вървим по десния бряг на Поповото езеро около 15-20 мин.

Заобикаляйки минаваме през 2 скалисти участъка, при които се качваме над скалите и брега на езерото, а след това отново слизаме близо до брега му. Така докато стигнем до една от реките, които го захранват. Оттук нататък вече се появява и синята маркировка и към Тевно езеро ще следваме нея.

Попово езеро
Заобикаляме Поповото езеро 15-20 мин., докато стигнем до една от реките, които го захранват.

Тръгваме по тревистата пътека до брега на реката, без да преминаваме на отсрещния й бряг и съвсем скоро стигаме до разклона за връх Джано. Отделяме се от зелената и вече ще следваме синята маркировка.

Към Тевно езеро
Разклонът към вр. Джано. Оттук нататък следваме вече синята маркировка.

Малко след разклона за връх Джано започва стръмно изкачване към Кралевите (Самодивските) езера. Въпросното стръмно изкачване продължава около 30 мин., докато стигнем до най-долното от групата на Кралевите (Самодивските) езера.

Към Тевно езеро
Стръмното изкачване към Кралевите (Самодивските) езера. Преодолява се за около 30 мин.
Кралевдворски езера
Най-долното Кралево езеро.

След около 30 мин. и не чак толкова стръмно катерене, минаваме покрай цялата група Кралеви (Самодивски) езера. Ако от време на време обърнете поглед назад, ще се насладите на красотата, която придават на пейзажа.

Към Кралевдворската порта
Пътеката край Кралевите (Самодивските) езера – стръмна, но много живописна
Кралеви езера
Поглед назад по пътеката край Кралевите (Самодивските) езера

Минавайки покрай последните езера от групата (приличат на локви), пътеката става доста по-камениста и неудобна за вървене.

Към Кралевдворската порта
Над най-горните Кралеви (Самодивски) езера. Пътеката става все по-камениста и неудобна за вървене. До Кралевдворската порта остават около 30 мин., а до Тевно езеро – по-малко от 1 час.

Важно е да знаете, че в подножието на Кралевдворската порта целогодишно има ледник. Той е много стръмен и хлъзгав, затова по-добре не стъпвайте върху него, а заобиколете отдясно, където няма сняг. По време на нашето изкачване част от пътеката беше покрита със лед и трябваше да се катерим на 4 крака по страничните скали.

Към Кралевдворската порта
Последни, най-стръмни и най-трудни метри до Кралевдворската порта.
Към Кралевдворската порта
Когато ледникът е твърде голям, катерим на 4 крака по скалите към Кралведворската порта.

След като преодолеете Кралевдворската порта, Тевно езеро и едноименният заслон вече се виждат в далечината и дотам остават 20-25 мин. вървене.

Кралевдворска порта
Поглед към Тевно езеро от Кралевдворската порта. До езерото остават по-малко от 25 мин.

 

 

Накратко за заслон Тевно езеро

Чувала съм да казват, че заслон Тевно езеро е в центъра на Пирин. Може би е напълно вярно. От и към заслона водят пътеки до всички “изходи” на планината. Заслонът има доста кръстопътно положение, затова през лятото тук е препълнено с туристи. За да запазите място на заслона, особено през почивните дни, се обадете на телефон 0884 66 36 35 възможно най-рано.

В заслона се приготвят салати, скара, супи и бисквитена торта, а за закуска обикновено има топли мекици. През лятото заслонът е силно посещаван и хижарите, които го стопанисват – Валя и Иван, зареждат ежеседмично с пресни провизии.

При последните ни 2 посещения предпочитахме да не сме в общите помещения, а на палатка. Нощувка в палатка, предоставена от заслона струва 15 лв. (цената е актуална към юли 2021 г.) Палатките са двуместни или триместни и са постлани с дюшеци и одеяла.

Тоалетните са външни. Баня няма, но има самоделен душ на открито, направен от маркуч и кенче от бира.

Заслон Тевно езеро
Нашата палатка, предоставена ни за ползване от з. Тевно езеро, чисто нова (юли 2021)

 

 

Какво още да видите в района на Тевно езеро?

Долината на река Мозговица

Ето още няколко идеи за маршрути от и до з. Тевно езеро. Някои от тях вече сме осъществили, други тепърва предстоят.

 1. От х. Вихрен до Тевно езеро – панорамата на Пирин
 2. От Тевно езеро към хижа Демяница
 3. От Тевно езеро до Спано поле
 4. Изкачването на вр. Джангал
 5. От Попина лъка до Тевно езеро през долината на река Беговица
 6. Изкачване на вр. Каменица
 7. Посрещане на изгрева на вр. Момин двор или Кралевдворската порта (40-45 мин. изкачване)
 8. Залез на вр. Валявишки чукар (30 мин. изкачване)
 9. Долината на река Мозговица (10 мин. до хълма с гледка към долината)
4.9/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

11 Replies to “От Безбог до Тевно езеро – класически маршрут с много езера в Пирин

 1. Здравей, Кремена. Разкошен блог, чудя се накъде по-напред да хвана от всички прекрасни места, които си описала. 🙂 Имам въпрос за този преход – възможно ли е да се направи отиване и връщане за един ден без да се нощува на Тевно езеро?

  1. Здравей, Александра, благодаря за милите думи. Щастлива съм, че успявам да ви мотивирам. 🙂
   Аз лично не бих могла да го направя за един ден, защото накрая бих била твърде пруморена. Познавам много хора, за които отиване и връщане до Тевно в един ден е безпроблемно.
   Ако и вие не обичате да се преуморявате с прекалено вървене, може да отидете до долните Кралеви (Самодивски) езера и да се върнете за един ден. По пътя срещнахме група с деца, които направиха точно това. 🙂

 2. Здравейте, Кремена. Много подробно и интересно обяснявате за маршрута, но аз все пак имам въпрос, относно времетраенето и разстоянието. В началото на статията пише, че времето с почивките е било 3 часа и 55 мин, а разстоянието е 7,72 км. Е, моя въпрос е: това данни в едната посока ли са? Намеренията ми са да го преминем за един ден, без да нощуваме в хижата и за да мога да преценя дали ще има достатъчно време преди да затвори лифта. Благодаря предварително. Пожелавам още много пътешествия, запечатани с фотописни статии.

  Нели

  1. Здравейте, Нели

   Да, това е времето, което нас ни беше необходимо за прехода в едната посока.

   Благодаря за хубавите пожелания, и на вас много пътешествия и прекрасни спомени 🙂

 3. Здравейте моят въпросът е относно пакатката. Виждам, че са предоставили одеяла, но това достатъчно ли е за да се стоплите или носихте и спални чували? Благодаря!

 4. Здравей, Кремена.
  Благодаря за подробната статия, която ни вдъхнови да направим този красив преход в края на август. Може ли малко информация за заслона:
  – знаете ли колко е нощувката в заслона?
  – 15 лв за цялата палатка ли беше? И колко местна е?
  – завивките достатъчни ли ви бяха, защото предполагам на тази височина си става доста високо.
  – чета доста негатични коментари за хижаря. Имате ли лични впечатления?
  Благодаря ви предварително.
  Поздрави.

  1. Здравей, Мартин
   Радвам се, че съм полезна с информацията, която споделям.
   Нощувката вътре в заслона е малко по-скъпа от тази в палатка. Миналата година беше 15 лв. на човек, на вечер, в палатка. Палатката е двуместна. Вътре в заслона да е била 20 лв може би, не знам. Тази година ми прави вчечатление, че цените на нощувките по хижите се вдигат от 20 на 25. Може и на Тевно езеро да се вдигнала цената тази година, не мога да потвърдя.
   Ако мислите, че завивките няма да са ви достатъчни, може да си поискате допълнителни от хижарите. Ние така сме правили. Не сме носили наши спални чували.
   Относно хижарите, аз лично лошо не съм видяла. Каквото съм им поискала – дали са ми го, каквото съм питала – обяснили са ми, подслонявали са ме, готвили са ми, посрещали са ме доволно добре. Благодарна съм им по-скоро. Има правила, които трябва да се спазват, за да не се нарушава почивката и на останалите туристи. 🙂 ВЪтре в заслона не се влиза с обувки. 🙂
   Насреща съм, ако мога да отговроря на други въпроси 🙂
   Поздрави 🙂

 5. Много благодаря за бързия отговор и информация. Сега остава и времето да е с нас 🙂
  Поздрави и хубав ден.

 6. Здравейте!
  Разказите Ви за маршрутите са адекватни и правилни, също така полезни и насочващи!Само искам да коригирам надпис на снимката ” по пътя към Попово езеро” – връх Момин двор не се вижда от тази позиция!Върхът е Демир капия.
  Познавам района отлично, имам интересни снимки и доста екстремни преживявания точно около този връх!
  Пожелавам много красиви мигове в планината и приятно боледуване от “пиринската болест”!😀

  1. Благодаря, Даниела, поправих наименованието в коментар под снимката. По-натам надявам се да стигна и до поправка на самата снимка 🙂
   С пожелания за много запомнящи се преходи и прекрасни спомени 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *