Водопад Кадемлийско пръскало и връх Марагидик – разходка 2в1 край хижа Тъжа

Кадемлийското пръскало

Отново се запътваме из дебрите на Централен Балкан или по-скоро по северните му склонове и по поречието на река Тъжанска. Обект на последното ни пътуване беше един от най-високите, пълноводни и възхитителни за мен водопади в Стара планина – Кадемлийското пръскало.

Посещавали сме водопада и преди, когато прекарахме повече от седмица по билото на Централен Балкан. До водопада може да се стигне и откъм южните склонове на Стара планина, като се тръгне от село Тъжа. Маршрутът оттам е сходен като време (сумарно е около 4 часа), но се преодолява по-малка денивелация, което го прави по-предпочитан като изходна точка към Кадемлийското пръскало.

Ние обаче искахме да съчетаем разходката ни с изкачване на връх Марагидик, затова избрахме да подходим от кв. Острец на Априлци. Ето и подробностите:

 

Как да стигнете до хижа Тъжа?

Хижа Тъжа

Накратко за маршрута

Време без почивките: 2 часа 43 мин.

Време с почивките: 3 ч. 40 мин.

Дистанция: 8.78 км

Калории: 684 kcal

Средна скорост: 3,2 км/ч

Най-ниска точка: 613 м.н.в.

Най-висока точка: 1472 м.н.в.

Денивелация: 844 м.

По пътя има 3 чешми. Първата е на около 30 мин. от тръгването. Втората е на около 30 мин. преди хижа Тъжа и често пресъхва. Третата е на самата хижа. Пътеката е предимно сенчеста, но има и слънчеви участъци, затова носете шапки. Подгответе се и с поне 1.5 л. вода на човек.

Връщане от хижа Тъжа към Априлци (кв. Острец):

Време без почивките: 2 часа 5 мин.

Време с почивките: 2 ч. 15 мин.

Калории: 422 kcal

Средна скорост: 3,7 км/ч

 

Подробно за маршрута от Априлци (кв Острец) до х. Тъжа

Към х. Тъжа

В края на квартал Острец на Априлци, чудесният асфалтов път свършва и започва много лош път, с разрушена или липсваща асфалтова настилка. Все пак в тази част от маршрута видяхме много леки коли, които бяха успели да стигнат до края на последното парче асфалт. Ако не ви е жал за колата, можете да го направите и вие и това ще ви спести около 40 мин. вървене.

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа

Ако решите да тръгнете пеша, около 30 мин. след тръгването ще стигнете до голям контейнер за отпадъци и първата чешма по маршрута, а още 10-15 мин след нея всякакви наченки на асфалт свършват.

Ние оставихме колата си до чешмата, защото малко след нея пътят беше много изровен от дъждове и снегове и решихме да не рискуваме. Приблизителните координати на мястото са тези: 42.787835, 24.991089.
Лошият участък, който явно може да бъде преодолян с леко и внимателно шофиране, свършва приблизително тук: 42.782319, 24.992402.

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа
Първата чешма, близо до нея паркирахме. 15 минути след нея вече няма никаква възможност за преминаване с лек автомобил.
Край на асфалта, около 15 мин. след чешмата

След като свърши асфалта, следва много приятен, сравнително полегат участък, който минава през прохладна гора и близо до речното корито.

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа
Пътеката през гората

Този приятен участък се преминава за около 30 мин., след което започва много стръмно изкачване. Колкото по-нагоре продължавате, толкова по-стръмно става. Много стръмният участък се преодолява за около 2 часа. 

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа
Начало на много стръмно изкачване

След около 1 час 30 мин. от стръмното драпане ще стигнете до възлов момент от маршрута. Представлява нещо като Т-образно кръстовище. Тук трябва да тръгнете наляво и надолу около 5 метра. Там ще видите голяма пирамида от камъни, оказваща верния път. Ако тръгнете надясно, пак няма да сбъркате, но леко ще заобиколите.

Към хижа Тъжа
Възлов момент от маршрута. Тук тръгваме надолу и наляво. Няколко метра по-надолу е по-кратката пътека към хижата. До х. Тъжа остава около 1 час вървене.

Малко след като тръгнете по пътеката ще излезете на голяма поляна, пълна с боровинки. Там, на едно дърво ще видите и паметна плоча на лобното място на дългогодишният хижар Чочо. Никога не съм го срещала, но знам, че за него се говори с много уважение по хижите, а и в интернет пространството.

Към хижа Тъжа
Полето от боровинки. На заден план на дървото се вижда паметна плоча на лобното място на хижаря Чочо.

Оттам следва най-стръмната част от маршрута. Преминава се за около 30 мин., а боровинковите препятствия по всяка вероятност ще ви забавят още повече. И така докато стигнете до една чешма и беседка с ясна табела, че до хижа Тъжа остават само 30 мин. по сравнително полегата и широка пътека. Табелата не лъже. До хижата стигнахме точно за 30 мин.

Към х. Тъжа
Беседката при чешмата. Край на стръмното катерене. До х. Тъжа остават 30 мин.

 

Водопад Кадемлийско пръскало

От хижа Тъжа до водопад Кадемлийско пръскало стигнахме за 1 час 5 мин. със стегнато ходене. Приблизително толкова ни отне и пътят на връщане. Ние се стремяхме да вървим по-стегнато, но при нормално ходене разстоянието се изминава за не повече от 1 час и 30 мин. (според думите на хижаря на х. Тъжа).

Върви се по широкия път край река Тъжанска, който води към хижите Триглав и Русалка. Това е т.нар. Русалийски проход. По този път често се движат джипове. Пътят е безкрайно ясен и няма къде да се сбърка. Няма как и да подминете водопада, защото той е край самия път.

Водопад Кадемлията или Кадемлийското пръскало е висок 72 метра. Той е един от най-високите, пълноводни и красиви водопади у нас и е целогодишно пълноводен. Той е един от любимите ми водопади. Ако трябва да съм напълно честна, за мен е по-впечатляващ от Райското пръскало (125 м.).

Можете да се приближите до подножието на водопада като се покатерите по камъните отляво на водопада. Колкото повече се приближавате до него, толкова повече детайли от падовете му ще виждате и ще усетите по-добре енергията на това страхотно място.

Връх Марагидик (Русалка)

До връх Марагидик може да се тръгне от хижа Тъжа. Следва се синята маркировка и до върха се стига за около 1 час и 15 мин. (според указанията на табелата пред хижата).

Ние обаче решихме да “отскочим” до върха на връща към Априлци, затова тръгнахме от клуб-хижа Табите Максим. От хижа Тъжа до Табите вървяхме около 20 мин., а след това от Табите до връх Марагидик се катерихме още 45 мин. със стегнато темпо. При нормално ходене от Табите до върха се стига за около 1 час +/- 15 мин. (по думите на хижаря на хижа Тъжа).

Съветвам ви да оставите раниците някъде при Табите, защото се преодолява голяма денивелация и изкачването е сериозно. Ако не сте решили да си правите пикник на върха, според мен нагоре не ви трябва друго освен вода, фотоапарат и щеки.

Начало на изкачването при Табите

Бих разделила маршрута от Табите до вр. Марагидик на 3 части, защото се минава покрай 2 пирамиди от камъни, след които следват кратки по-леки участъци.

  1. от Табите до първата пирамида от камъни – 15 мин. (стегнато темпо)
  2. от първата до втората пирамида от камъни – 15 мин. (стегнато темпо)
  3. от втората пирамида до връх Марагидик – 15 мин. (стегнато темпо)
Втората пирамида от камъни
Последни метри до връх Марагидик

Връх Марагидик, наричан също Русалка, е висок 1889 м. От него се открива невероятна гледка към северното подножие на Балкана.

Поглед от върха към Априлци … и северна България като на длан
Поглед назад към Табите, откъдето тръгнахме

При безоблачно време, ясно се вижда и първенеца на Стара планина – вр. Ботев. При нашето посещение обаче, типично за Ботев, върхът беше скрит в облаци.

Връх Ботев скрит в облаци, гледан от вр. Марагидик (Русалка)

Ако сте късметлии и улучите “един от 2-та дни в годината”, в които върхът е ясен, ще се се насладите не само на върха, но ще видите отдалече и някои от недостъпните водопади в Северния Джендем.

 

Какво още да видите в района?

В района се намира и друг красив водопад, до който няма маркирана пътека – Пенчовското пръскало. Ние успяхме да стигнем само над него, защото теренът беше доста стръмен. Още за разходката ни почти до Пенчовското пръскало можете да прочетете тук.

Наблизо се намира и Бабското пръскало. Над водопада се стига за около 40 мин. от хижа Триглав, която е на около 40 мин. след Кадемлийското пръскало.

 

Накратко за хижа Тъжа

Хижа Тъжа заема много кръстопътно положение в Централен Балкан. От нея можете да стигнете лесно до първенеца на Балкана – връх Ботев (3 часа 30 мин.).

Хижа ТъжаВ хижа Тъжа има баня. Спалните помещения са общи, с двуетажни и едноетажни легла. Има и една стая с двойно легло. През летните месеци е добре предварително да се обадите на телефон 082 519 002, за да запазите място в хижата. През почивните дни хижата е препълнена. Цената на нощувката е 15 лв. (цената е актуална към юли 2021 г.).

В хижата винаги ще намерите топла супа, а за вечеря – скара и салата. Чаят е истински, както в повечето хижи в Централен балкан. Хижарите са страхотни.

Хижа Тъжа
Сутрин на хижа Тъжа
4.8/5 - (12 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *