Край Севлиево за дълъг семеен уикенд с много водопади

Водпад Мари скок

Изминаха едни страхотни почивни дни в района на Севлиево и съм нетърпелива да споделя. Околностите на града се оказаха пълни с природни и исторически интересни места за посещение. Освен това са лесно достъпни, което ги прави удобни за семейни събирания, съчетани с приятни разходки.

В края на пролетта организирахме дълъг семеен уикенд край Севлиево , който се получи доста интересен. Компанията е много важна за доброто изкарване, но и видяното и преживяното също оказаха своето влияние.

Ето къде бяхме и какво видяхме:

 

 

Водопадите между селата Младен и Крушево

Между селата Младен и Крушево има 2 реки, които се вливат в яз. Ал. Стамболийски. По-близо до село Младен е река Младенска. По-близката до село Крушево река няма име, затова ще я наричам Крушевска река (аналогично). И така, на река Младенска са водопадите Мари скок и Гладник, а на река Крушевска са водопадите Перошата и Скря скок.

На река Младенска има още няколко водопада, носещи звучните имена Бежанта, Дерин бент и Подпорната стена, но до тях така и не стигнахме, затова не мога да споделя личен опит.

Както повечето водопади у нас, най-подходящото време за посещение е през пролетта, когато водата е в изобилие.

Водопадите на река Младенска

Началото на пътеката към водопадите Мари скок и Гладник е отбелязана с информационна табела, а близо до табелата има удобно място за паркиране. Приблизителните координати за начало на маршрута са 43.083267, 25.170630.

Мари скок

Най-атрактивния и красив водопад, който видяхме по Младенската река определено беше Мари скок. Той е широк и пада почти отвесно. Образува водна стена, зад която може да се мине. Той е фотогеничен и може да го разгледате от всичките му страни.

Начало на пътеката към Мари скок и Гладник

Първите 15 мин. пътеката е широка и полегата и вървим по десния бряг на река Младенска. Няма къде да сбъркате, защото по пътеката няма отклонения, а на места са поставени и табели.

Към Мари скок

И така, 15-тина мин. след тръгването стигаме до мястото, където слизаме към коритото на реката и след съвсем кратко спускане се озоваваме над водопада Мари скок. На мястото за слизане е поставена синя табела.

Слизаме към коритото на реката. Водопадът е съвсем близо, 2-3 мин. слизане
Над водопад Мари скок

За да стигнете до подножието на водопада трябва да се върнете на основната пътека и да продължите още 30-тина метра по-нататък по течението на реката. На мястото за слизане няма табела, но се оглеждайте за пирамидки от камъни. Те са нашата маркировка. Пътеката за слизане до подножието на водопада е тясна и обрасла, но е лесно проходима, ако сте с удобни обувки.

Разклон за слизане до подножието на водопада Мари скок

Гладник

Водопадът Гладник всъщност не е на река Младенска, а на мястото, където друга малка река се влива в Младенска.

За да стигнете до водопада, трябва да се върнете до горната част на Мари скок. Да, на същото място, където беше синята табела.

След като стигнете до горната част на водопад Мари скок, трябва да прегазите реката. Не е трудно, няма да се намокрите. Сигурна съм, че ще намерите удобни камъни, по които да преминете на отсрещния бряг.

След като сте вече там, ще видите пътека надясно, по левия бряг на река Младенска.

Пътеката към водопад Гладник минава над Мари скок, по левия бряг на реката, над коритото.

След 3-4 мин. водопад Гладник вече се вижда. Стигането до самия водопад Гладник е по-трудно. Носете удобни обувки и по възможност щека или пръчка, с която да си помагате.

Над водопада Гладник

Водопадът Гладник е много капризен. По време на нашето посещение едва църцореше.

 

 

Водопадите на река Крушевска

Началото на пътеката към водопадите Скря скок и Перошата не е отбелязан с табела. Намира се на един много остър завой, на който има и чешма. Близо до въпросната чешма може да паркират 2-3 коли.  Приблизителните координати за начало на маршрута са 43.071508, 25.154928.

Водопад Скря скок
Към водопад Скря скок и Перошата, началото

Скря скок

До водопада Скря скок се стига 3-5 мин след тръгването. Да, наистина е много близо. Ще стигнете до поляна. Там някъде, измежду дърветата е и пътеката за слизане до подножието на водопада.

Поляната над водопад Скря скок

Водопадът Скрая скок не е много висок, но с висящите около него бръшляни е много фотогеничен и приятен за гледане.

 

Перошата

Водопад Перошата е труден за откриване, а също и за достигане. До него се слиза по стръмно дере и без пътека.

От водопад Скрая скок трябва да се върнете до поляната и да продължите по пътеката през гората. Мястото за слизане към водопад Перошата е на около 15 мин. по натам.

Преди мястото ще видите нещо като улей. При въпросния улей ще чуете шума от падащата вода. Намерете удобно място, където да слезете до коритото на реката (4-5 мин. стръмно слизане). При сухо време слизането до водопад Перошата не е толкова трудно.

Слизането до водопад Перошата, без пътека.
Изкачването от водопад Перошата към основната пътека.

 

 

Иванилските водопади

Долен Иванилски водопад

Малко преди да се влее в река Янтра, река Иванилска образува няколко интересни пада. Най-интересните от тях са при село Солари. До тяx се стига за около 25 -30 мин. по широка, ясна и добре маркирана пътека. Долният Иванилски водопад е най-висок и красив. Приблизителните координати за начало на екопътеката са 42.941156, 25.311484. Още за Иванилските водопади вижте в тази статия.

 

 

Старо Стефаново

Село Старо Стефаново се намира малко е встрани от основните пътища, но и достатъчно близо до тях.  Селото е тихо и спокойно, а и много чаровно и красиво, особено през пролетта.

Старо Стефаново е архитектурен резерват. Цели 96 от къщите му са обявени за архитектурни паметници.

Близо до централния площад е църквата “Рождество на Пресвета Богородица”. Тя е паметник на културата. Построена е в последното десетилетие от времето на Османското робство. След Освобождението в двора на църквата било построено средното училище “Василъ Левски”, което било сред най-големите в района.

 

 

Батошевските манастири

Около село Батошево има 2 манастира:

  1. Мъжки манастир “Успение Богородично”, разположен високо в планината и
  2. Девически манастир “Въведение Богородично”, в края на самото село.

 

Батошевски манастир – мъжки

Манастирът е построен преди Османското робство и по време на робството съвсем естествено запустял.

През Възраждането в манастира било създадено килийно училище.

В края на робството, при подготовката на Априлското въстание, в манастира пребивавали много революционери, а монасите помагали при подготовката. Части от манастира били изгорени при потушаване на въстанието, но възстановени след Освобождението.

В наши дни манастирът е постоянно действащ и е обявен за паметник на културата. В църквата може да видите богато изографисани куполи и сводове, а също и ценни дърворезби и икони.

 

Батошевски манастир – девически

В края на село Батошево се намира девическия манастир “Въведение Богородично”. Манастирът е построен от бащата на първата му игуменка Магдалина в последните години от робството. Бил манастир от семеен тип, т.е. в него се приемали и подслонявали семейства.

Първата църква била дървена, а сегашната църква е каменна и е построена преди повече от 100 години.

По време на Априлското въстание манастирът помагал с приготвяне на хляб за въстаниците.

 

 

Крепост Хоталич

Средновековен град и крепост “Хоталич” се намира близо до съвременния град Севлиево (на 4 км от града) на т.нар. Крушевски баир. Крепостта е паметник на културата с национално значение. Тя е доста добре поддържан и представен археологически обект.

На територията на средновековния град са открити 4 църкви, като в най-високата част, цитаделата, също е имало църква.

Честно казано не съм почитател на крепостите, но ми харесва, че почти винаги са разположени във високи части и от тях се откриват красиви панорамни гледки. Такава е и крепостта Хоталич.

Още информация за историята и находките на средновековния град и крепост Хоталич може да намерите в сайта им.

 

 

Къде да хапнете или да отседнете?

Тук без да се замисля препоръчвам стаи за гости и ресторант “Дан Колов” в село Сенник – родното село на Дан Колов. Собствениците и домакини са фантастични, стаите са малки, но чисти и добре поддържани с всичко необходимо.

Нашата стая

Градината в широка, китна и приканваща да изпиете едно кафе с домашен сладкиш на белите, кокетни масички. Домакините са най-милите хора на света. Личи си, че всичко се прави с много желание и внимание.

Нашата тераса с гледка към градината

Храната в ресторанта също е много вкусна. Табиетлии, като нас, не могат да устоят на менюто. Винаги си личи, когато нещо е направено с хубави продукти, аранжирано и поднесено с внимание. Домашен хляб, домашни лимонади, мезета, десерти, глезотийки за всеки вкус. Прекрасен ресторант и страхотна находка за любителите на лежерната атмосфера. Обожавам такива места.

 

 

Къде да хапнете набързо в Севлиево?

Ако просто минавате през Севлиево, на път към Габрово например, непременно опитайте едни от най-добрите бургери в Bedouin Social Garden. Страхотна находка, на която попаднахме съвсем случайно и вече не пропускаме, когато минаваме през Севлиево.

Много силно препоръчвам! Свежа атмосфера, хубава градина, готин персонал, спокойна музика, крафт биричка и вкусна храна. Вкусно, бързо, модерно, в приятна обстановка. Освен бургери правят и страхотни салати, паста, пица и гирос.

Карта

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *