Иванилските водопади

Долен Иванилски водопад

Близо до Габрово, малко преди да се влее в Янтра, река Иванилска е образувала няколко интересни пада. Разходката до тях е лека и приятна и подходяща за малки и големи.

Най-високите падове на реката са с височина 5-7 метра и според това къде по реката се намират, местните са ги нарекли простичко Долния, Горния и Най-горния Иванилски водопад.

Горният и Долният са при село Солари, а Най-горният е при село Спанци.

Като повечето водопади у нас, най-подходящото време за посещението им е през пролетта, когато всичко е зелено, водата е в изобилие, а слънцето гали.

Ето и подробностите:

 

 

Долният и Горният Иванилски водопади, с. Солари

 

Откъде тръгваме?

Ако идвате от Габрово, при последните къщи на село Солари, точно преди един завой, ще видите указателните табели към долните 2 водопада. Близо до табелата има удобно място за паркиране на няколко коли.

Първите 20-тина минути пътеката е широка, шарено-сенчеста и с лек наклон надолу. По пътя ще видите няколко цветни маси и столчета, а също и “къщата на феите”.

Къщата на феите
По пътеката надолу към 2-та водопада

Продължаваме по широката пътека, докато стигнем до “горския ресторант”. Там има широка поляна с още цветни маси и столчета. Няма действителен ресторант. На мястото ще видите и табелата, която указва по-стръмно слизане към Долния Иванилски водопад. До него ни остават още 3-5 мин. слизане.

“Горският ресторант”. Тук слизаме към Долния Иванилки водопад. Предстоят ни 3-5 мин. по-стръмно слизане.

В последните метри преди най-интересния водопад от поредицата, ще видите посоката, където река Иванилска се влива в Янтра. През пролетта не може да се стигне до там, защото реката е много пълноводна.

Табела към мястото, където р. Иванилска се влива в Янтра.
Мястото за прегръдки пред Иванилския водопад

Долният Иванилски водопад е най-високия и най-интересен от трите. Въпреки дълбокия вир пред него, можете да стигнете до самия водопад и дори да го пипнете.

 

Към Горния Иванилски водопад

На снимката по-горе се вижда, че пътеката към Горния водопад минава точно над Долния. За да я намерите, трябва да се върнете само няколко метра по същия път обратно. Малко след табелата към р. Янтра ще видите утъпканата и удобна пътека към горната част на реката.

Към Горния водопад

Всъщност т.нар. Горен водопад е съвсем малко скокче, което се намира на 20-тина метра над Големия водопад.

Горният Иванилски водопад.

Пътеката продължава по левия бряг на река Иванилска, скоро се откланя от коритото и повежда нагоре през гората.

Пътеката за връщане, която минава през гората. Следваме червената маркировка.
Пътеката се облагородява съвместно от община Габрово и туристическо дружество Узана.

Следвайте червената маркировка и след няколко минути ще излезете на добре познатия широк път, по който вървяхме.

Т.като нагоре ни очакваше леко изкачване, стигнахме до табелите и паркинга малко по-бавно, за около 35 мин.

 

 

Най-горен Иванилски водопад, с. Спанци

 

Откъде тръгваме?

Стигането до най-горния водопад на река Иванилска беше по-трудно.

За да стигнете до отправната точка към водопада, трябва да продължите с кола през селата Иванили и Спанци. Пътеката към водопада се намира малко след с. Спанци и преди с. Кози рог.

В блога на Ели, Друми в думи, прочетох точните насоки и координати за начало на маршрута. Без насоките на Ели не бих имала никакъв шанс да намеря отправната точка към Най-горния Иванилски водопад. Благодарности!

И така, приблизителните координати, където можете да оставите колата са 42.955366, 25.283292. На снимката по-горе може да видите как изглеждаше пътеката към водопада. На мястото няма табели и може да бъде пропуснато много лесно.

Тръгваме по широката тревиста пътека към коритото на реката и след 5-10 мин. се стига до бетонен мост. Ако застанете на моста и погледнете наляво, ще видите водопада, но като река, която пад в нищото.

Бетоненият мост, непосредствено до него е водопада.

Слизането до подножието на Най-горния Иванилски водопад е най-трудно, защото няма ясна пътека. След като минете по моста, продължете 20-тина метра след него и ще видите водопада в ниското през прозиращата гора. Просто изберете най-удобно място за слизане и бъдете внимателни, защото е стръмно, трънливо и неудобно за стъпване.

Най-горния Иванилски водопад

 

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Иванилските водопади”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *