В околностите на Дряновския манастир

Дряновска екопътека

Районът около Дряновския манастир е силно притегателен за посетителите на Габрово или Трявна и региона. Манастирът сам по  себе си е много стар и интересен, освен това е разположен в живописната долина на реките Дряновска и Андъка. Затова за почитателите на природните дадености, като мен, немалък интерес представляват и водопадите и гледките в околността му.

В околностите на манастира има няколко интересни маршрута и места, за които можете да отделите 1-2 часа, съчетавайки ги с посещение и на самия манастир, разбира се.

Ето и подробностите:

 

 

Накратко за Дряновския манастир

Дряновският манастир Св. Архангел Михаил е създаден преди цели 8 века. Оттогава досега е разрушаван и изграждан отново 4 пъти. През тези векове манастирът е приемал и съхранявал важни за историята ни хора и преписи на книги. В него се е помещавало килийно училище, пазил се е един от първите преписи на Паисиевата “История славянобългарска”.

По време на освободителните борби в манастирът се основавали революционни комитети и е бил склад за храна и боеприпаси.

В двора на манастира може да видите костницата, изградена в памет на четата на поп Харитон и Бачо Киро, които се сражавали в територията на манастира по време на Априлското въстание.

След като разгледате манастира, може да минете през “тайния тунел и вратата”, които ще ви отведат до стабилен мост над река Дряновска. От другата страна на моста е отправната точка към местата, за които ще спомена по-долу. Там се намира ресторант Андъка и широка площадка, посипана с чакъл.

 

 

Водопад Сини вир на р. Дряновска

Водопадът Сини вир се намира само на 5 мин. от манастира и гореспоменатата чакълена площадка. В единия край на площадката ще видите голяма скала с паметна плоча и една пейка. Там започва пътеката към водопада. Пътеката е полегата, сенчеста и минава покрай река Дряновска.

Началото на пътеката към водопад Сини вир, на р. Дряновска

Водопадът не е висок, но е широк и буен. Ако сте подготвени с по-удобни обувки, можете да се качите и над водопада. Пътеката за над водопада се отделя от основната пътека вдясно, няколко метра преди самия водопад. Тя е тясна и не е обезопасена, но е кратка и лесно проходима при сухо време.

Над водопад Сини вир на р. Дряновска

В околностите на водопада скалите са предпочитани за любителите на скалното катерене. По една от скалите може да видите захваната много стръмна и дълга зелена стълба. Тя се използва само от катерачите.

Скалите около водопад Сини вир, подходящи за скално катерене. Зелената стълба се използва само от катерачите.

 

 

Дряновските водопади на р. Андъка

Двата Дряновски водопада са много лесно достъпни. До тях можете да стигнете дори по чехли, защото край реката е изградена широка, удобна алея, с няколко пейки. Алеята започва над ресторант Андъка. Трябва да минете през “моста на влюбените” и да заобиколите ресторанта отдясно. До 2-та водопада се стига за не повече 5 мин.

Горен Дряновски водопад, р. Андъка

Между двата водопада е изграден стабилен мост, на който спират минувачите за селфита и съзерцаване на реката и водопадите.

Пещерата Бачо Киро

Малко след Дряновските водопади, няколко стъпала ще ви отведат до входа на пещерата Бачо Киро. Тя е част от списъка на 100-те НТО.

Ако обичате пещери, в Бачо Киро ще видите пещерни образувания и може би прилепи. Влизала съм в пещерата преди години, но нямам много снимков материал оттам. При последното ни посещение решихме да я пропуснем, затова не мога да споделя много лични впечатления.

Информация за работно време и цени на билетите може да намерите в сайта на община Дряново.

 

 

Каньонът на р. Андъка

Подминаваме входа на пещерата Бачо Киро и продължаваме нагоре по стръмните стъпала, които вървят на зиг-заг и ни отвеждат на кръстопът. Надясно е каньонът на река Андъка, а наляво са панорамните тераси и останките от крепостта Стринава.

Поглед надолу към стъпалата на зиг-заг, над пещерата Бачо Киро

Тръгваме надясно и само след 5-6 минути, през прекрасна цветна горичка се озоваваме на брега на река Андъка, която е издълбала скалите и е образувала тесен каньон.

Пътеката към каньона на р. Андъка

Ако искате да видите ждрелото на реката и в по-горния й край, трябва да вървите много внимателно по брега, защото дървените мостове са неизползваеми. Ние стигнахме само до реката, погледнахме каньона надолу и се върнахме по същата пътека обратно.

 

 

Панорамните пейки

Връщаме се до “кръстопътя” над пещера Бачо Киро, за който споменах по-горе и продължаваме по маркираната със зелено пътека към 2-те панорамни тераси. От тях можете да видите Дряновския манастир и каньона на р. Дряновска отвисоко.

Двете тераси са близо една до друга. До първата се стига за около 10 мин. след входа на пещерата.

Пътеката към двете панорамни тераси
Първата панорамна тераса
Люляците на втората панорамна тераса

Ако продължите по маркираната със зелено пътека, след около 5-10 мин. ще стигнете до останките от крепостта. За мен самата крепост не е особено интересна, дори гледката не ме впечатли, защото крепостта е скрита в гора. Това, което ми хареса много, беше пътека към нея – зелена, цветна и идилична. Самата разходка през гората беше много приятна.

През гората към крепостта
4.4/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *